Wolbrook Skindiver Automatic

Det har varit sommar och semestertider även på Doing Time, det måste erkännas. Både jag och Anton har haft ett huvudsakligt fokus på grillat, hängmattor och svalkande dopp. Detta återspeglas i en lite lägre uppdateringsfrekvens här på bloggen, men vi har inte legat på latsidan. Grilltider har registrerats på vridringar, hängmattornas gungande har varit våra winders och inte ett dopp utan badklocka, det kan vi försäkra er!

Jag har haft ett par stycken ”Sommarklockan 2021”, men den som tar priset i somrighet är banne mig Wolbrook Skindiver Automatc i ljusblått på sitt vita tropicband.

Wolbrook är en fransk tillverkare som grundades 1949, och som redan från början inriktade sig på att leverera stryktåliga tool watches. Ett av märkets ”claims to fame” är att månfararen Neil Armstrong lär ha burit en Wolbrook privat, när han inte var uppe i världsaltet med sin Omega. Märket var emellertid ett av många som insomnade under 1970- och 80-talens kvartskris. 2019 återupplivades emellertid märket via en framgångsrik Kickstarter-kampanj för en re-issue av deras Skindiver Worldtimer – Neil Armstrongs gamla beater.

Den aktuella modellen Skindiver Automatic är en vidareutveckling av Skindiver Worldtimer med en mer renodlad dykarprofil. Vridringens tidszoner har bytts mot en klassisk dykarring och datum och cyklop har fått lämna plats för en mer distinkt och lättläst tavla. Modellen erbjuds i en rad färgalternativ, och har en ”systermodell” Skindiver Professional med plexi istället för safirglas. Jämfört med de första modellerna kommer de nyare klockorna med Citizen/Miyota 8315 istället för 8215, vilket gör att man kommit tillrätta med den lite rassliga och högljudda känslan från de första släppen.

Presentation

Wolbrook levererar sina ur och tillbehör i kompakta och enkla pappförpackningar. De beskriver själva att de har en ambition att minska mängden förpackningsmaterial, och detta val bidrar naturligtvis också till både billigare och enklare frakt. Kritiska tungor skulle sälert kunna beskriva förpackningen som simpel eller billig. Det är alldeles riktigt att Wolbrooks kartonger inte bidrar till någon glamourös unboxing-känsla, men samtidigt uppskattar jag deras trogenhet till sitt ursprung som enkla och robusta tool watches. Personligen får jag lite känslan från värnpliktens utkvitterande av olika persedlar från militära förråd. ”Klocka, armbandstyp. Somrig. 1 st”. Manöver!

Wolbrooks förpackningar är enkla och funktionella. (Foto: ErikN)

Boett

Boetten på Skindiver Automatic känns igen från tidigare modeller i Wolbrooks program. Den har ett relativt kantigt utförande med tydliga 1960-talsvibbar. Bandhornen är ganska korta och borrade. Linjerna är överlag skarpa och finishen otroligt hög för prisklassen. Något som verkligen slår en är den väl genomförda borstningen, både den cirkulära på boettens ovansida och den längsgående på boettens sidor.

Vridringen med 120 klick är lättarbetad med precis rätt motstånd och med en distinkthet som jag vanligen förknippar med betydligt mer kostsamma klockor. Mitt exemplar har ett metallfärgat vridringsinlägg i aluminium, men flera färgvarianter finns att tillgå. Som ofta på skindivers saknas lume på vridringen, vilket i praktiskt hänseende åtminstone jag ser som en nackdel.

Bandets infästning mot boetten är rak, en detalj jag tycker är mycket trevlig på denna typ av klocka, och som bidrar till att många olika typer av band kommer sluta tätt och fint mot boetten.

Kronan är skruvad, greppvänlig och lätt manövrerad. Den pryds av en logotyp i stilig relief snarare än bara greverad, något som ger ett gediget och välarbetat intryck.

Kronan är välgjord och lättanvänd och försedd med Wolbrooks logga (Foto: ErikN)

Baklocket är skruvat i boetten och pryds av en graverad bild av Balistidar Balistoides Conspicillum, eller Clowntryckare, en gullig fisk från Röda havet.

Tavla

Tavlan på mitt exemplar är matt ljusblå med målad text, logga och index. Tim-index är utformade som omväxlade arabiska siffror och streck ifyllda med genersöa mängder BGW9 Super-Luminova.

Taclan är tydlig och överskådlig med mycket god läsbarhet (Foto: ErikN)

Loggan är en återhållen text under klockan 12 och över klockan 6 återfinns texten: ”Skindiver, 10 ATM/100 M, AUTOMATIC” fördelat på tre rader. Under sexan står även ursprungslandet ”France” att läsa. Tavlans utformning är sparsmakad, distinkt och användarvänligt. Läsbarheten är utomordentligt bra både i ljus och mörker och kvaliteten på trycket för text och index är riktigt knivskarp.

Visarna är raka med ett brett arrowhead på minutvisaren. Sekundvisaren har en liten lollipop. Även visarna är väl försedda med lume, vilket bidrar till den goda läsbarheten

Länk/Armband

Avgörande för mitt beslut att köpa Skindiver Automatic var att jag var sugen på en länk till min gamla Skindiver Worldtimer. Jag köpte alltså den nya klockan på länk, men köpte till det vita tropic-gummit, en manöver som jag tyckte var ett prisvärt alternativ till att bara köpa en ny länk (klassisk förvriden samlar-logik). Därmed har jag förmånen att kunna recensera både länk och orginalgummi.

Bland bandalternativen erbjuder Wolbrook en Beads of Rice-länk och ett tropic-band i vulkaniserat gummi. Här ses den första modellen, Skindiver Worldtimer bredvid den nya Skindivern (Foto: Erik N)

Länken är fantastiskt välgjord och bekväm och monteras lätt på klockan med sin quick release-infästning. Den smalnar av till 16 mm vid spännet, som är påfallande välgjort. Låsningen är med två knappar från sidan. Spännet är försett med Wolbrooks logga och firmanamnet i text. Tre hål för microjustering finns, men dykförlängning saknas.

Tropicbandet visade sig, lite oväntat, vara något av showens stjärna. Mjukt, följsamt och väldoftande utan tillstymmelse till gjutskarvar eller andra skavanker. Jag har aldrig haft förmånen att pröva ett Tropic orginalband, men föreställer mig att detta omöjligt kan stå dem långt efter. Sommarkänslan och komforten är total med Skindivern på dit orginalgummi.

Wolbrook Skindiver Automatic på sitt vita orginalgummi – Lika somrigt som Gyllene Tider och myggstift! (Foto: ErikN)

Upplevelse

Risken finns att det framgår redan tidigare i denna recension – detta är en klocka jag gillar. Balansen mellan retro och modernt sitter perfekt, det är en klassisk klocka med tydlig 1960-talskänsla men utan tillstymmelse till fauxtina. Den bärs bekvämt och är både användarvänlig och robust. Färgställningen gör att den sticker ut precis lagom mycket, och den blir gärna lite av en konversationsstartare. Att det finns ett stort antal färgställningar att välja mellan gör Skindivern till en klocka som borde tilltala många. Jämfört med tidigare modeller bidrar Miyota 8315-verket också til att bygget känns mer robust och att man slipper störas av en högljudd rotor. Mina erfarenheter av Wolbrook som tillverkare har bara varit mycket goda och jag kan varmt rekommendera läsarna att upptäcka denna franska uppstickare.

Boett:
Rostfritt stål
Urverkstyp:
Automatiskt
Armband:
Beads of Rice-länk i rostfritt stål och Tropic-gummi
Kaliber:
Citizen/Miyota 8315
Diameter:
40 mm
Vattentät:
100m
Tjocklek:
13 mm
Lume:
Visare och index
Lug-to-lug:
48 mm
Lumetyp:
BGW9 Super-Luminova
Bandbredd:
20 mm
Glas:
Safir

Plus

  • Mysig retrodesign
  • Tydlig tavla
  • Utsökta bandalternativ

Minus

  • Aningen för simpel presentation
  • Gissningsvis något skralt andrahandsvärde
  • Ingen dykförlängning på länken