Vad är det med röda sekundvisare egentligen!?

Ibland faller man pladask för någonting. Det kan vara frugan, det kan vara ett schysst dragspelssolo av Bengan Jansson eller så kan det vara färgen på en sekundvisare. Jag har fallit för alla tre!
Jag tänker låta Bengan och min sambo stå till sidan för att detta inlägg kommer handla om de röda visarnas fängslande förmåga!

När jag skrollar igenom galleriet på telefonen och kollar på alla klockor jag ägt genom åren så noterar jag att den första klockan med röd visare var min udda (och idag rätt fula) Seiko SNA765P1 som krönte den snabba designen med tre svinsnabba och svinröda visare på sina sub-dials, detta var den 30 Juni 2012.

Seiko SNE765P1 (Foto: Seiko)

Jag tänkte såklart inte på det då utan jag tror det var den snabba looken som fick mig på fall den gången, men nu när man ser tillbaka så fanns de ju där, det röda. Det är intressant att skrolla igenom galleriet på mobilen och se hur ens klockresa faktiskt har sett ut. Men någonstans runt var 4:e eller var 5:e klocka så dyker de röda visarna alltjämt upp igen. Men jag har insett att det inte ens krävs att hela visaren är röd utan de senare året har jag och min gode vän Erik snackat lite om det här och insett att en bara en rödfärgad tipp kan få en klocka att svänga från ett rätt intetsägande intryck till att bli en riktig fullträff!

Certina DS Action Diver (Foto: Certina)

En färgad sekundvisare kan rentav få en klocka, som i annat fall har en generisk och lite tråkig look, att blomma och bli något extra! Jag tänker direkt på den svarta Certina DS Action Diver där sekundvisaren återfinns i massvis av kulörta färger och som enligt mig gör varje klocka till sin egen. Har själv faktiskt betat av både röd och grön från just den serien! Jag tror personligen att jag går igång på kontrasten, det knivskarpa draget som direkt fångar ditt öga.

Jag har faktiskt suttit och kollat igenom alla de 104 klockor jag någonsin ägt och kan konstatera att 26 av dessa har en röd sekundvisare. Det betyder att 27,04% av alla klockor jag ägt har haft en röd sekundvisare!

Mina matte skills må vara obra men dryga 27% är fasiken galet ändå! Är detta en fetisch?

Sinn 556 RS (Foto: atelierdegriff.com)

Jag sitter i skrivande stund och känner att jag gladeligen kan betala nån tusing mer för att få Sinn 556 med röd sekundvisare (556 RS) än den mer generiska vita visaren. Konstigt hur detaljer kan fånga in en.
Jag och Erik (utan att ha frågat) tar gärna mer input i denna fundering antingen via e-post eller på sociala medier.

Med allt detta sagt så är jag nog mer konfunderad nu än vad jag var när jag började detta inlägg. Är det den magiska kombon svart/rött som får det att pirra eller är det mest kontrasten mot en svart urtavla som gör det hela?
Samtidigt som jag kan konstatera att 27,04% av alla klockor jag ägt haft en röd sekundvisare så kan jag ändå konstatera att enbart 6 av dessa 26 suttit på en urtavla som är svart.

Jag gillar statistik samtidigt som jag är lika kass på matte som min son (han är 2 år). Men ändå så älskhatar jag att komma tillbaka till insikten om att jag ändå kommer att sitta här med en röd sekundvisare på 27% av alla mina klockor.
Även när jag sitter på hemmet och tvekar på om det är Stalin eller en skötare som kommer genom dörren så kommer jag lik förbannat sitta där med 27% röda-sekundvisar-klockor, TRO MIG!

För det är fascinerande att det första vi enades om jag och Erik var att om vi någonsin designar en klocka, då blir det bannemej en röd sekundvisare/tipp!

Huvudbild: atelierdegriff.com