RZE Resolute SC 2022

RZE har figurerat ett antal gånger här på Doing Time och trots att undertecknad faktiskt aldrig testat en klocka från RZE tidigare så har vissa förväntningar skapats till detta mikromärke. Kolla gärna in Eriks tidigare recensioner av Resolute, Fortitude och Endeavour, där sås ett frö till förhoppning hos mig inför mina veckor tillsammans med RZE Resolute Supercompressor 2022. En nyhet från detta Singapore-baserade märke som får det att pirra!

Tack vare RZE’s europeiska återförsäljare Watchbandit så har jag fått chansen att testa denna pjäs och helt utan föraning så knöts ett band mellan mig och denna klocka, ett band som jag för all framtid kommer att bära med mig.

Vi dyker in!

Presentation

Presentationen känns igen från Eriks tidigare recensioner. Jag har tidigare nämnt att unboxing är en viktig del för mig och även om jag fortfarande älskar stora träboxar och flådiga förpackningar så har jag vid detta laget onekligen börjat gilla praktiska och funktionella presentationer och boxar. RZE Resolute SC kommer i en mycket praktiskt vattentätt fodral där du, förutom klockan, får med en skruvmejsel för länkjustering samt putsduk. Smart både för dig och för miljön!

Jag gillar verkligen att de skickar med en mejsel av bra kvalité och som man vet passar perfekt i spåren vid länkjustering. Sammanfattningsvis en presentation med ett klart godkänt betyg från mig.

Boett

Boetten känns igen från tidigare Resolute men för mig känns ändå formspråket nyskapande och jag gillar den industriella känslan jag får när jag tittar ner på handleden. Liksom tidigare så har RZE arbetat på stryktåligheten och behandlat denna titanboett med deras UltraHex. Men innan jag går in på det så vill jag ändå lyfta fram den lyster och den levande känsla som ändå denna boett utstrålar. Personligen har jag haft lite svårt för titan då de allt som oftast blir väldigt grått, matt och nästan tråkigt. RZE lyckas ändå få fram en känsla som jag tycker flyger bra mycket högre än andra titanboetter jag testat, modeller som dessutom kostat en bra bit över vad denna klocka gör.

Som jag nämnde så har RZE även här arbetat med sin ytbehandling UltraHex. Det är en beläggning som härdar ytan upp till 1200hv vilket gör det cirkus 6 gånger starkare än rostfritt stål, inte illa! Det gör dessutom materialet rejält mycket mer reptåligt, ännu en tidigare farhåga jag haft med titan. Check!

Måtten är 40mm i diameter och drygt 12mm i tjocklek. Lugg-till-lugg mäter den 46mm. Mått som lär passa på de allra flesta handleder. Och JA den bärs onekligen bekvämt. På mina 18,5cm labbar så sitter den väldigt slimmad och, även om materialet hjälper till, den känns flygande lätt och smidig. Jag gillar särskilt den distinkta böjningen på de korta bandhornen och hur den lite kantiga designen trots allt smeker fint runt handleden. Borrade hål för luggarna ger även det en stjärna i kanten i min bok.

Detta är som sagt en boettdesign som känns igen från tidigare Resolute och jag gillar faktiskt att de kör stenhårt på en design som de verkligen vet går hem i stugorna. Trots det så har vi knappt nuddat den stora grejen här, Supercompressor! Vad det innebär kan ni läsa här men bara vetskapen om att det är en äkta supercompressor och dessutom den första(!) supercompressorn helt i Titan gör att det pirrar till lite extra.

Klockan har utrustats med två kronor. Den ena sköter den interna vridringen medans den andra sköter den sedvanliga tidsinställningen. De är stora och greppvänliga och känslan vid uppvridning är även den bra och stabil.
Glaset som bäddar in det hela är ett safirglas med AR-coating på insidan och ger en klar och läsbar urtavla i alla lägen.

Vänder vi på klockan så möts vi av ett skruvat baklock med lite väl diskreta inskriptioner. Tyvärr lite tråkigt kan jag tycka då jag personligen tycker baksidan av en klocka kan tillföra ytterligare en dimension. Här känns det som det slösas bort.

Mitt första intryck av RZEs boetter är således klart godkänt. De signalerar ett modernt tänk och en design som både är snygg, bekväm och praktisk.

Urtavla

När jag först fick se de renderade bilderna på denna modell så slogs jag av hur de olika färgerna verkligen stack ut var för sig. Det kändes verkligen som att de fyra färgkombinationerna som denna modell bjuder på onekligen sticker ut på sitt sätt. Här kan du välja mellan Gulf-färg, Knall-gul, Självlysande och Klassisk-Svart ,eller Sky Blue, Medallion Yellow, Glacier White och Kevlar Black som RZE själv kallar dom. Hur som helst så får du en urtavla med många element!

Jag hade glädjen att få testa Sky Blue där mina favoritfärger verkligen gav liv till urtavlan hos denna klocka.
Urtavlan har en sandaktig textur som är lite mystiskt dov i inomhusmiljö men verkligen lever ut när man kommer ut i solljus. Den grunden tillsammans med fantastiskt skarpa och välgjorda applicerade index gör mig mycket imponerad. De orangea inslagen i index 3-6-9-12 samt den orangea minutvisaren syr sedan ihop helheten på ett grymt sätt.

Jag har i ärlighetens namn INGET att klanka ner på när det kommer till utförandet här. Allt känns verkligen genomtänkt och extremt genomarbetat. När man sedan adderar den interna vridringen som i dagsljus är vit men lyser upp så snart dunklet lagt sig, ja då är det jackpot!

Som sagt så lyser den interna vridringen upp extremt bra och lysmassan i visare och index kommer inte heller göra dig besviken utan här snackar vi lume som både är stark och som varar länge.

Sammanfattningsvis så kan jag väl säga att skulle vi hålla på att dela ut getingar i betyg här på Doing Time då hade jag gett 5 getingar av 5 möjliga när det kommer till kategorin ”Urtavla”. När jag tänker mig tillbaka på klockor jag har ägt i denna prisklass, de är en hel del, så kommer jag inte på någon som knäcker denna.

Länk

Länken känns även den igen från tidigare Resolute och är en snygg och stabil H-länk. Jag börjar helt på automatik tänka på Sinn och deras fantastiska länkar och denna håller hög klass. Passformen mot boetten är extremt välgjord och varje länkbit känns genomarbetad. Färg och finish lirar så bra tillsammans mellan länk och boett så ibland känns den nästan integrerad, vilket jag ser som ett grymt bra betyg.

De skruvade länkbitarna håller hög kvalité och med den medföljande skruvmejseln så är det en fröjd att justera länken.
Tittar vi till spännet så är det ett viklås som även det andas hög kvalité. Här har dock materialvalet ändrats från titan till det mer lämpade rostfria stålet. Spännet har därefter fått ett överdrag av titan vilket får det att lira i symbios med resten av hela klockan.

En gedigen länk som helt klart gör rätt för sig för en dykare i den här prisklassen. Har stött på otaliga klockor i detta prissegment där det fuskats och tummats på just infästningen mot boetten och det är en specifik grej som RZE verkligen skall ha cred för att de fått till så extremt bra.

Upplevelse

Mina veckor tillsammans med RZE Resolute SC har varit väldigt trevliga. Jag har faktiskt tagit med den på otaliga äventyr i skog och mark, arbete i trädgården och några simturer i närliggande insjö. Och det har varit en fröjd! Otroligt bekväm klocka och som funkar till precis allt. Jag har, inte bara i testsyfte, använt den med glädje framför andra klockor i samlingen då just dess kompakta format och lätthet på handleden varit till stor fördel många gånger. Dessutom ser jag inte en skråma på varken boett eller länk efter dessa veckor.

Perfekt tajming i kalendern gjorde att den fick åka med på en resa till vårat kära grannland i väst, Norge!
Fjordar och vandring varvat med båtturer och sedvanligt turistande. På resans sista dag satt den av en händelse på handleden när jag och min kära sambo hittade en glänta uppe på ett berg med en helt magisk vy. Där och då drogs det fram ett par ringar och vi förlovade oss i solljuset med vattenfallet ”De sju systrarna” i bakgrunden.
Så denna testklocka knöt plötsligt ett personligt band med mig och kommer vara en del av ett minne för livet!

Slutligen så kan jag säga att mina förväntningar som jag hade inför det här infriades, med råge!
Med RZE Resolute SC så får du en klocka med ett väldigt genomarbetat yttre där länk och boett sammanstrålar harmoniskt. När du sedan blickar igenom det AR-behandlade safirglaset så möts du av ett än mer genomarbetat inre. Urtavla, visare och index är verkligen i toppklass och den interna vridringen gör den sista touchen och allt är komplett.

RZE är och kommer vara ett märke att hålla ögonen på då de osar kvalité och nytänk till ett klart konkurrenskraftigt pris.

Boett:
Titan med UltraHex-behandling
Urverkstyp:
Automatiskt
Armband:
Länk i UltraHex-hehandlat titan
Kaliber:
Miyota90S5
Diameter:
40 mm
Vattenresistens:
200 m
Tjocklek:
12 mm
Lume:
Vridring, Visare och index
Lug-to-lug:
46 mm
Lumetyp:
Swiss Super Luminova BGW9
Bandbredd:
20 mm
Glas:
Safirglas (AR-coating insida)

Plus

  • Urtavla och index i toppklass
  • Väldigt bekväm och tålig
  • Lume av riktigt hög kvalité

Minus

  • Lite tråkig baksida

Om du är nyfiken på Resolute eller övriga klockor från RZE rekommenderar vi deras tysklandsbaserade europeiska återförsäljare WatchBandit för att slippa moms och tull.