Celegin Treudd –
Sveriges tuffaste
dykare?

Sveriges tuffaste dykare? Den frågan ställer sig Celegin kring den nya Celegin Treudd som lanseras lagomt till sommarens dyk, bad och lek. Min kära kompanjon Erik har tidigare recenserat Celegin Draken som fick väldigt många lovord så jag blev både extremt glad och extremt förväntansfull när Leonard kontaktade mig och frågade om jag ville ta en titt på Treudd. Svaret var ju givetvis JA!

Celegin Treudd har precis som Draken en tydlig koppling till Sveriges försvarsmakt. Treudden används som symbol av attackdykarna och kustjägarna, det blev en stor inspirationskälla när den togs fram.
Celegin säger själva att klockans ”design och utformning utgår från vedertagna principer för dykare, men samtidigt kombinerade så att klockan blir unik i sin prägel.”

VAB och trädgårdsfix fick stå åt sidan när denna damp ner i brevlådan, jag dök in direkt!

Presentation

Treudden levereras i en kompakt papplåda innehållande en smidig och snygg klockrulle av canvas, bandstiftsverktyg och en putsduk. Tillkommer gör såklart ett certifikat som även ger dig elektronisk info angående din garanti. Likväl som jag älskar att de stora märkena drar till med feta träboxar med läderinteriör så gillar jag ändå idén om att leverera klockan i något som faktiskt är användbart i vardagen. Dessa typer av förpackningar sparar förstås pengar men fyller också ett syfte och denna klockrulle är inget undantag. Jag tycker de gör det snyggt och kompakt och har ingenting att klaga på för en klocka i denna prisklassen. Klart godkänt!

Boett

Boetten hos Treudden är tillverkad i rostfritt stål (316L), har skruvad krona och ett solitt baklock, allt för att göra klockan tät och tålig. Vattenresistensen är 300m även om Celegin själva påpekar att den klarar betydligt mycket mer.
Det första jag noterade när jag packade upp Treudd var den vertikala borstningen på boetten. Sedan jag köpte min första IWC Aquatimer så har jag varit knäsvag för vertikal borstning, det är så förbaskat läckert när det är gjort på rätt sätt och Celegin har verkligen lyckats! Boettens sidor och bandhorn är extremt läckra och tillsammans med de små blankpolerade partierna så är boetten, får ursäkta språket, överjävligt snygg.

Diametern mäter 42,5mm och 49mm lug-to-lug. Bandhornen har en bekväm lutning och hela klockan smeker fint runt mina 18,5cm handleder.

Jag skrev till herr Celegin ”Jag blir glad av ljudet från vridringen” och det är faktiskt något jag genuint blir. Den håller mycket hög klass både i känsla, ljud och utseende. Här har Celegin verkligen lagt ner tid och tanke, något som onekligen märks.

Det keramiska vridringsinlägget ser kanon ut och inskriptionen håller klass!

Vänder vi på pjäsen så möts vi av den riktigt snygga treudden placerad i ett hav av vågor. Som vanligt kör Celegin all text på svenska vilket ger en trevlig touch. All gravyr gäller väldigt hög nivå. Grymt jobbat säger jag bara!

Tavla

Hos Treudden möts vi av en mattsvart urtavla i äkta tool-anda. Inspiration har hämtats från klassiska dykare som Blancpain Fifty Fathoms Bathyscape samt Tudor Pelagos. Den är enkel och de applicerade index som sitter där är i extremt hög klass och jag tycker och tror att de får stoltsera i sin prakt på exakt det sättet som jag tror mannen bakom denna klocka har tänkt. För de applicerade index på denna klocka är av extremt hög kvalité! Jag börjar genast jämföra med mina Omega Aqua Terra och Planet Ocean och kan i ärlighetens namn inte se hur de skulle kunna vara bättre.

Hur mycket jag än diggar index så kan jag INTE komma ifrån att jag saknar den där faktiska treudden, mer än jag trodde faktiskt. Jag förstår Celegins resonemang ang. att den återspeglas på caseback och krona men någonstans så var det ändå just den där kontrasten, som den blanka treudden skapade, mot den matta tavlan som gjorde att hela klockan verkligen poppade och växte på mig. Tyvärr så blir helheten idag ganska generisk och jag har svårt att se hur nån skall kunna säga ”Aha där är en Celegin Treudd” när man ser den på avstånd.

Så jag måste tyvärr säga att urtavlan förtjänar mer. Tyvärr blir den i mina ögon lite platt och valet av datumfönster hjälper tyvärr inte till heller. Någonstans inom mig så har jag även svårt med just texten ”Sverige” som är placerad till vänster om index 6. Det gör tyvärr hela bilden osymmetrisk och jag hade önskat nåt annat till höger som balanserade upp det hela, alternativt skippat det helt.

Som en tuff dykare ska ha så är även lume av god kvalité. Det krävs inte mycket UV för att index, vridring och visare skall lysa starkt och länge. En unik del av denna klocka är att vattenresistensen är utskrivet i Svenska famnar, ”150 famnar” går att läsa på urtavlans nedre del. Kul detalj!

Jag tokhyllar index men måste tyvärr vara lite skeptisk till andra delar av urtavlan. Det hade verkligen kunnat vara en fullträff!

Armband

Prototypen jag fått testa kom på ett två-delat nylonband som dessvärre inte golvade mig.
Det känns i ärlighetens namn ganska billigt och det var synd att jag inte fick testa länken som denna klocka levereras med. För den verkar onekligen grym! Älskar verkligen att Celegin kör en länk som smalnar av rejält ner till spännet och länken ser onekligen fin ut.

Men ett stabilt nylonband ingår alltså och kvalitén är absolut godkänd men återigen generisk i sin design. Den kommer att göra jobbet i många år framöver men, utseendemässigt, inte mycket mer. Jag hejar på länken!

Upplevelse

Även om de slutliga delarna kanske låter någorlunda avvaktande, kanske rentav negativa, så måste jag ändå lyfta hur mycket klocka du faktiskt får för pengen här. Att få en boett med finish av denna kvalité och en vridring som faktiskt brädar de flesta. I kombination med detta urverk, ja då kan jag inte göra annat än att rekommendera denna klocka. För du får verkligen mycket klocka för pengarna här. Likt Eriks recension av ”Draken” så hamnar vi till syvens och sist i detaljer.

Har du beställt en Treudd så kommer du inte att bli missnöjd, särskilt inte för de priset som Celegin säljer den för.
Jag har svårt att se andra, framförallt svenska, märken skapa en dykare med så mycket pang för pengen! Att klockan dessutom checkar alla boxar för att vara godkänd enligt ISO-2465 standarden gör den ju än mer prisvärd.

Jag kommer inte sträcka mig till att kalla den ”Sveriges tuffaste dykare” men helt klart en extremt prisvärd dykare från ett härligt och trevligt märke. Ett märke jag hoppas skall växa i många år framöver!

Boett:
Rostfritt stål
Urverkstyp:
Automatiskt
Armband:
Nylonband och stållänk
Kaliber:
Sellita SW200-1
Diameter:
42,5 mm
Vattentät:
300 m
Tjocklek:
13,2 mm
Lume:
Visare, index och vridring
Lug-to-lug:
49 mm
Lumetyp:
BGW9
Bandbredd:
22 mm
Glas:
Safir (fram- och baksida)

Plus

  • Väldigt fin finish och borstning av boett.
  • De applicerade index.
  • Vridring av världsklass!

Minus

  • Lite platt och tråkig urtavla.
  • Tråkigt nylonband.