RZE Resolute 2022

Sedan vi startade Doing Time har vi haft nöjet att stifta bekantskap med ett antal klockmärken vi knappt kände till sedan tidigare. Vi är en liten blogg på ett litet språk och av naturliga skäl är det främst mindre tillverkare, microbrands, som velat få sina klockor recenserade hos oss. Vår ambition är inte att vara en micromärkes-blogg, utan att blanda olika typer av klockor på ett sätt vi själva gillar. Ett micromärke som definitivt hade tagit plats i min klocklåda alldeles oavsett storlek är RZE. Ni som följer bloggen vet att jag redan tidigare recenserat två av deras klockor: dykaren Endeavour och pilotklockan Fortitude.

Denna gång har jag fått möjligheten att, tack vare RZE:s europeiska återförsäljare WatchBandit testa den uppdaterade versionen av RZE:s field watch, Resolute. Denna klocka har faktiskt släppts i två utföranden redan: den första under det tidigare märkesnamnet Reise. Jag har själv redan haft två varianter av den första versionen under RZE-flagg, en med blå och en med röd tavla, så det är med stor spänning jag vill ta reda på vad Travis och hans team gjort för att förbättra en redan riktigt trevlig klocka.

Presentation

Jag har som sagt recenserat RZE innan och mycket nytt finns inte att skriva om presentationen, det är nämligen samma case som vi hunnit vänja oss vid. Det är ett sparsmakat men mycket praktiskt fodral i vattentätt material och med i paketet ligger bjussiga tillbehör som en skruvmejsel för länkjustering, en putsduk och ett matchande canvasband.

RZE har utformat sitt emballage för att vara ekonomiskt (och miljömässigt) effektivt vid transport, och för en klocka i denna prisklass tycker jag att det är helt rätt väg att gå. Dessutom är det ett case jag kan tänka mig att relativt många köpare faktiskt kan ha användning för annat än som hyllvärmare. Alla som känt otålighetskänslan av att packa upp en ny klocka inser också att det är uppskattat att en riktigt högkvalitativ mejsel för justering av den skruvade länken medföljer, man vill ju få på sig sin nya pjäs så snart det bara går!

Boett

Boettens utformning är, såvitt jag kan bedöma exakt densamma som på tidigare versioner av Resolute, däremot har RZE arbetat vidare med finishen på själva metallen och ytbehandlingen. Tidigare varianter av detta klocka var mycket matta och nästan lite ”pudriga” i texturen, men med den nya varianten har man fått en högre lyster och en mer uttalad metallkänsla. Detta är en uppdatering som jag tror uppskattas av många som annars är lite skeptiska till titan som klock-material. Ett annat stort plus som vi avhandlat tidigare är RZE:s egen ytbehandling UltraHex, som härdar ytan till 1200 Hv eller upp till sex gånger hårdare än rostfritt stål. På detta sätt kommer man undan problemet med att titan lätt oxiderar och blir en repmagnet. Jag har haft ett antal RZE-klockor vid det här laget och kan skriva under på att det är mycket, mycket reptåliga och bibehåller en yta som får dem att se nära nog nya ut länge.

Boetten mäter in på standardbetonade 40 mm, och det är möjligt att detta är en gångbar och publikfriande storlek. För egen del hade jag hemskt gärna sett att man vågat komprimera designen ner mot 38 mm för en elegantare klocka av mer klassiskt snitt. Jag tror även att detta hade skapat en bättre harmoni med länken som är 20 mm bred men smalnar av till 16 mm vid spännet.

Kronan, som skyddas av ett par kantigt designade kronskydd är relativt stor, mycket greppvänlig och försedd med RZE:s logga. Jag måste säga att känslan i denna krona är något utöver vad man förväntar sig av en klocka i denna prisklass. Suveränt distinkt och trevlig faktiskt.

Luggarna är relativt korta och brant sluttande, vilket gör att klockan smiter fint runt även en smalare handled. Därtill är de borrade, vilket bidrar till en skön toolwatch-känsla och underlättar bandbyten, inte minst till och från de ganska tajt passande ändlänkarna. Liksom på tidigare modeller är bandets anslutning till boetten rak, vilket gör att många typer av band sitter snyggt och nästan integrerat.

Tavla

Den stora skillnaden mellan den nya versionen av Resolute och de tidigare är tavlan och index. De nya tavlorna kommer i fem färgvarianter: grå, gul, rosa, full lume och den gröna jag testat. Den gröna färgen på tavlan har en härlig så kallad fume-effekt vilket innebär att den är ljusare i mitten och mörknar ut mot tavlans periferi. I vissa ljus ger tavlan faktiskt ett nästan svart intryck, vilket kanske är positivt eftersom en av mina invändningar är att just en svart tavla saknas i uppställningen.

Den tidigare varianten av Resolute hade applicerade stavindexs, men i och med uppdateringen har man valt att satsa på en triangelformad markering klockan 12 och tilltagna numeriska index vid 3, 6 och 9. Blinkningen till Rolex Explorer I går givetvis inte att ta miste på, och frågan man får ställa sig är om RZE ror det i hamn utan att gå i homage-fällan.

Såväl index som visare är försedda med lume, och här har man sannerligen inte snålat. Läsbarheten i mörker är fenomenal och lyseffekten håller i sig både länge och väl.

Vad gäller information på tavlan så är det relativt återhållsamt, något jag uppskattar. Under 12-an hittar vi RZE:s logga tryckt i vitt. Loggan är någon form av stiliserat R. Jag älskar den inte, men det skämmer inte på något oacceptabelt vis. Över klockan 6 informeras vi om vattentätheten o meter och i fot samt att klockan är automatisk. Det är ok helt enkelt.

Länk

Resolute kommer, liksom sin föregångare på en solid H-länk i titan som i enligt mina referensramar doftar Sinn när det är som godast. Ändlänkarna är solida med en mycket god passform mot boetten. Länken har samma ytfinish som boetten vilket ger ett nästan integrerat intryck.

Passformen mellan länkarna är god och de artikulerar följsamt mot varann helt utan spel eller glapp. Personligen är jag ett stort fan av skruvade länkar och att justera denna länk med den medföljande mejseln är ett rent nöje.

När det kommer till spännet är detta ett klassiskt viklås med säkerhetsbygel, där den sistnämnda är signerad med RZE:s logga. Eftersom titan är en hård men spröd metall lämpar den sig mindre bra till just spännen, där de olika delarna ju är tänkta att ”fjädra” en del mot varandra. Spännen av titan som jag prövat har också många gånger varit ganska ”smäckiga” och inte givit någon pålitlig kvalitetskänsla. RZE har hanterat detta genom att montera ett spänne av rostfritt stål, men överdraget med samma reptåliga UltraHex-behandling som resten av bygget, vilket gör att det rent visuellt harmonierar med länk och boett. Spännet har fyra hål för microjustering vilket gör passformen lätt att anpassa även för den kräsne.

Upplevelse

Söker du en gedigen fieldwatch med drag av sportstål, men samtidigt en lätt och stryktålig klocka så är Resolute ett toppen-val. Med sina specs är det en verklig GADA (Go Anywhere Do Anything) -klocka och det smidiga formatet gör att den går hem även i något mer dressade sammanhang. Personligen hade jag tyckt att den känts än mer genomtänkt, både som fieldwatch och vardagsklocka, om man bantat diametern en bit under de 40 mm och det är precis den faktor som håller mig från ett köp till den egna samlingen.

Uppdateringen har givit Resolute en högre finish och ett djärvare utseende, men vi måste prata om elefanten i rummet. Index bär så starka drag av Explorer nu att homagestämpeln hovrar i luften millimeter över klockan. Personligen landar jag i att materialvalet och boettens djärva formspråk, liksom H-länken, räddar Resolute undan härmapornas bur, men jag kommer inte ge mig in i några långtgående diskussioner med någon som hävdar motsatsen. Det är en klocka som flirtar med Explorern, och på sätt och vis försöker fylla samma nisch fast för en smalare plånbok. Sannolikt argumenterar jag mot mig själv när jag säger att en mindre diameter och en svart urtavla är vad som hade fått mig att slå till på en Resolute, för om något hade väl exakt de två justeringarna knuffat den över kanten till en Explorer light i dubbel bemärkelse.

Boett:
Titan med UltraHex-behandling
Urverkstyp:
Automatiskt
Armband:
Länk i UltraHex-hehandlat titan
Kaliber:
Miyota90S5
Diameter:
40 mm
Vattenresistens:
100 m
Tjocklek:
10,5 mm
Lume:
Visare och index
Lug-to-lug:
46 mm
Lumetyp:
Swiss Super Luminova BGW9
Bandbredd:
20 mm
Glas:
Safirglas

Plus

  • Oerhört hög komfort
  • Förbättrad ytfinish jämfört med förra generationen
  • Mycket god kundservice

Minus

  • Aningen för stor diameter
  • Risk att bli kallad Explorer-homage
  • Ingen svart tavla

Om du är nyfiken på Resolute eller övriga klockor från RZE rekommenderar vi deras tysklandsbaserade europeiska återförsäljare WatchBandit för att slippa moms och tull.