Vad är det med Longines egentligen? Del 2.

Det är nåt med historian? Ja det är tusan nåt med historian hos Longines som gör att det spritter i min 31-åriga kropp varje gång jag tar på mig en.

Förutom coolheten i att ha den äldsta registrerade logotypen hos ett klockföretag så har de även alltid tagit vara på sin historia och delat med sig av den på ett sätt som jag tycker är extremt trevligt. Jag går verkligen igång på företag som kan damma av gamla böcker i sina arkiv och ge en information om vem som faktiskt köpte den där klockan strax innan högeromläggningen.

lllustration av en butik i Lucerne, Schweiz där Longines såldes tidigt.

Det är nåt med loggan? Ja det är tusan nåt med den där loggan som också gör att jag faller pladask.
Så jäkla klassisk, tokgammal och toksnygg. Så fort Longines-loggan åker på en urtavla så blir plötsligt klockan flera snäpp snyggare. Ja jag är så ytlig i detta avseende. Ser folk som tatuerar in Rolex-loggor på halsen men jag hade fasiken hellre haft ett flygande timglas i svanken!

Longines klassiska logotyp är det äldsta registrerade klockvarumärket.

Ja det är mycket med historien som lockar mig till Longines men om vi lämnar den delen och tittar på vad Longines gjort de senaste åren så får även det igång mig.
När Longines släppte sin nya Spirit-serie så var det något som hände. Det som första fångade mig och många andra var finishen och ja Longines har väldigt bra finish på mängder av sina tidigare modeller men detta var next level stuff.

Hur de har behandlat boetten kändes nytt och hur de olika urtavlorna vandrade ifrån den silvriga med grynig textur, till en blå sunburst och till en kolsvart med lagom mycket glans visade att de verkligen tänkt till även där. Detta är alltså helt klart en sån där modell som man kan äga minst två ex. av.

Longines Spirit Chronograph (Foto: Longines)

Vet inte riktigt vem av höjdarna på YouTube som sa i sin recension av Longines Spirit att ”Först frågade man sig om Longines tillverkat den perfekta pilotklockan, men man bör istället fråga sig om inte Longines tillverkat den perfekta klockan, punkt.” Så jävla bra är den!

Detta ska inte bli en recension av Longines Spirit men det jag vill förmedla är att Longines har något på gång. De känns som de tar steg för steg till att utmana större och starkare märken och just Spirit-serien ser jag som det stora beviset på det. Det är nästan löjligt, eller nej det är löjligt, att man kan få tag i Spirit begagnad för runt 14-15k. Kan omöjligt gå att få mer klocka för pengarna på begagnatmarknaden.

Longines urverk L633 är en klassiker och återfinns i mängder av modeller.

Hur som helst så älskar jag Longines, jag älskar Ernest Francillon (för sitt fräcka namn) och jag älskar flygande timglas! Så har du inte ägt en Longines så är det bannemej dags!

Det här blir också ett sånt där inlägg som jag bara behöver skriva av mig och säkerligen kommer det en Del 3 någon gång framöver. För Longines kommer alltid att finnas i klocklådan hos herr Bäck!