Lagium Clear

När jag tänker tillbaka på min egen gymnasietid måste jag erkänna att jag inte åstadkom särskilt mycket till glädje eller gagn för min omgivning. Jag skaffade mig mediokra betyg, anlade en avspänd attityd till studierna tack vare ett lyckat högskoleprov och hade mest ganska roligt hela tiden. Lyckligtvis finns det gymnasieungdomar idag med mer såväl ambitioner som talang än vad jag hade då. Vi har redan skrivit om UF-projektet Lagium här på Doing Time, och nu har tiden äntligen kommit för oss att prova deras skapelse Clear.

Märket Lagium och produkten Clear är resultatet av ett UF-projekt och bakom det står grabbarna  Mattias, Oskar, Adam och Daniel på Gripen-gymnasiet i Nyköping. Häng med på en genomgång av klockan de skapat #madeinoggesgarage.

Presentation

Lagium Clear kommer i en rektangulär låda i någon typ av träfiberliknande material dar den ligger inbäddad i elegant formskuren skumplast. Lådan täcks av ett plexiglaslock prytt med företagets stiliga logotyp med formen av ett kugghjul. Lådan är enkel men sober. Ett litet minus är att locket är löst och gärna faller av så att det behöver fixeras med tejp, gummisnodd eller liknande vid transport. Jag hade vidare verkligen uppskattat ett litet häfte eller liknande med en presentation av företaget och tankarna bakom produkten. I en värld där varumärken byggs med historieberättande hade den sanna historien bakom Lagium hade passat perfekt för att ge en extra dimension till köpupplevelsen.

Boett

Boetten är tillverkad i fomgjuten epoxi, ett material som är nytt i alla fall för mig när det kommer till boetter, och då har jag ändå letat lite efter udda boettmaterial tidigare. Resultatet är en lätt boett som är geomskinlig men görs levande av en del små bubblor efter själva gjutprocessen. Boettens form är ganska rak, och de breda bandhornen och relativt långa måttet lugg till lugg (53 mm) gör att klockan bärs stort för sina 40 mm.

Baklocket, som är gjort i stål och graverat med firmanamnet LAGIUM och ett serienummer, satt en aning löst när jag plockade upp mitt exemplar. Det lät sig lätt fixeras, men den typen av småskavanker drar ner helhetsintrycket, det går inte att bortse ifrån.

Kronan är traditionellt placerad klockan tre och försedd med någon svårtolkad logotyp. Jag gissar att den är en katalogprodukt och att loggan kommer någon annanstans ifrån än från Lagium själva. Det är förståeligt att detta isåfall är en kostnadsfråga, och att ambitionerna för ett UF-projekt måste begränsas, men Lagium-loggan är ju som gjord för att pryda en krona! Min upplevelse är att kronan, med sina 5 mm i diameter, ser något liten ut mot boetten. Den lilla kronan gör den också en aning svårmanövrerad, ett intryck som förstärks av den något vackliga kronstammen. I intryckt läge sitter kronan emellertid stabilt och det behändiga måttet gör att den inte alls skär in i handryggen på oss som bär klockan som man skall, på vänster hand.

Tavla

Tavlan är tryckt i sin helhet på en halvblank svart yta. Index är stavformiga och läckert röda, en detalj som ger liv och spänning till tavlan. Utöver stavindex finns numeriska index klockan 12, 6 och 9. Klockan 3 återfinns istället ett datumfönster med vitt daghjul. Personligen hade jag, som mina mer trogna läsare kanske anar, föredragit en no-date-variant och jag tror den redan tuffa tavlan hade sett ännu fränare ut med en numerisk 3:a också. Index saknar lysmassa, vilket jag ser som en stor nackdel ur ett användarperspektiv.

Under klockan 12 återfinns Lagiums logga, en ovanligt snygg logga kan jag tycka även om den kanske tryckts aningen för stort just här. Över klockan 6 har man satt en svensk flagga i färg, detta tycker jag var ett riktigt roligt grepp som bidrar till att göra klockan till den unika skapelse den är.

Den absoluta höjdpunkten på tavlan är dock den lilla texten. Istället för en traditionell ”swiss made-placering” på ömse sidor om 6:an har man placerat texten ”MADE IN OGGES GARAGE” I en båge innanför indexen 7-8. Fullständigt genialt och ett subtilt men humoristiskt designgrepp som tar klockan till nya höjder.

Armband

Lagiums armband, som även finns att köpa separat i bredderna 20 och 22 mm, är laserskurna i återanvänt kapellmaterial. De är tunna och slitstarka och fantastiskt bekväma. Jag körde ett Lagium-armband på min OWG-klocka under stora delar av mars 2022 och uppskattade det verkligen. Armbanden är försedda med en snygg röd kontrastsöm nere vid låset som en blinkning till de röda detaljerna i tavlan. Mycket stiligt!

Upplevelse

OK, det kan erkännas. Lagium Clerar är inte den bästa klocka jag ägt. Om du köper den kommer den inte vara den bästa du ägt heller. MEN, och det är ett stort ”men”, det är en fullständigt unik klocka skapad av några ruskigt duktiga och ambitiösa gymnasiekillar och den fullkomligt dryper av charm och framåtanda. Dessutom blir helhetsintrycket av den lite spretiga kompositionen förvånansvärt snyggt. Recensionsexemplaret är lånat och på väg tillbaka till sin rättmätige ägare. Clear kommer tillverkas i en mycket liten serie, och trots de skavanker jag med största möjliga ärlighet pekat ut i denna recension så skall jag göra allt jag kan för att lägga vantarna på ett alldeles eget exemplar. Jag skulle nämligen inte bli ett dugg förvånad om killarna bakom Lagium återkommer med nya spännande projekt framöver och den dag de blir något riktigt stort kommer det kännas häftigt att sitta på ett exemplar av deras allra första och nästan helt egentillverkade pjäs.

Boett:
Gjuten epoxi
Urverkstyp:
Kvarts
Armband:
Laserskuret single pass nylon
Kaliber:
Miyota
Diameter:
40 mm
Vattenresistens:
Uppgift saknas
Tjocklek:
10 mm
Lume:
Visare
Lug-to-lug:
53 mm
Lumetyp:
Uppgift saknas
Bandbredd:
20 mm
Glas:
Plexi

Plus

  • Enormt charmig klocka och lovvärt projekt
  • Made in Ogges garage
  • Superbekvämt armband

Minus

  • Lite bristande finish
  • Ingen lysmassa på index
  • Ingen vattenresistens

Om du vill läsa mer om Lagium eller köpa en av deras klockor eller armband så surfa in på deras hemsida redan idag!