Tissot Gentleman Powermatic 80 Silicum

När en Tissot Gentleman landade hos mig var Anton snabb med att uttrycka att det var ”en sån där som flickvänner kanske vill köpa till sina pojkvänner i present”. Så föddes tanken att skriva denna review som lite av en alla hjärtans-dag special, ett förslag på en present till någon du tycker om.

Gentleman är en klocka som balanserar på gränsen mellan dressat och sport, vilket gör den till ett gångbart alternativ i väldigt många sammanhang. Bara det är ju en poäng om man vill ge bort en klocka: detta är en pjäs som tål att bäras och som passar till det mesta. Häng med så synar vi gentlemannen i sömmarna!

Presentation

Som alltid när det kommer till Tissot så är det en maffig box som möter ägaren. Jag brukar beskriva Tissotboxarna som ”en adventskalender för vuxna”. Det är fack och skrymslen, böcker och manualer om vartannat och mycket att glädjas åt. För mig var en Tissot (PRS200) den första riktiga klocka jag köpte, och för den som är ny inom kvalitetsklockor bjudet Tissotboxarna verkligen på känslan att det man köpt eller fått är en lyxig produkt.

Tissotboxen – en adventskalender för vuxna. (Foto: Erik N)

Boett

Boetten, som i sin diameter mäter in på gångbara 40 mm, har en trevlig utformning som gör att den lär passa de flesta handleder. I mitt tycke är diametern ett lite ängsligt val dock, jag hade verkligen föredragit om man vågat hålla igen till 38 millimeter.

Boetten domineras av den framträdande, polerade, bezeln. Den är verkligen en vacker detalj som skapar en påtaglig lyxkänsla kring Gentleman. Visst finns där en risk för repning på sikt, men den risken uppvägs med råge av känslan att se ljuset leka i den spegelpolerade ytan. Förutom utförandet i helt rostfritt så finns Gentleman i tvåton med bezel i 18 K guld för den som vill skämma bort sin Valentin-dejt lite extra.

Om diametern är aningen stor så har man lyckat desto bättre med höjden. Gentleman upplevs tunn och smidig, och smiter med lätthet under skjortmanschetten på styrelsemötet eller vad det nu är som den dressade gentlemannen ägnar sig åt.

Boetten smiter elegant under manschetten när man är ute och finkör.
(Foto: Erik N)

Sidorna på boetten är horisontellt borstade, men avslutas i både över och underkant av en polerad fasning som ger helheten ett lättare intryck.

Kronan är lätthanterad, placerad klockan 3 och prytt av Tissots förenklade logotyp – ett stort ”T”.

Boettens borstade sidor är eleganta och kronan prydlig. (Foto: Erik N)

Boetten har en glasbaksida som ger insyn till Powermatic 80-verket. Ni som läst ett par av mina recensioner vet att glasbaksidor typiskt sett inte är min grej om inte verket bjuder på något spektakulärt. Powermatic80 är inte ett särskilt vackert verk, även om Tissot här i alla fall vinnlagt sig om att dekorera rotorn. Men om man än en gång föreställer sig klockan som en present eller en ”första riktiga klocka”, så tycker jag faktiskt att det är en trevlig idé, inte minst till alla hjärtans dag, att låta ägaren eller mottagaren beskåda hjärtat i sin nya pjäs.

Passande nog till alla hjärtans dag låter Gentleman oss beskåda dess hjärta genom glas.
(Foto: Erik N)

Som på många Tissot-klockor är luggbredden smått udda 21 mm. Detta begränsar dessvärre utbudet av eftermarknadsband en aning, vilket är synd då jag tror Gentleman skulle göra sig utmärkt framförallt på olika typer av läder.

Tavla

Tavlan på Gentleman är verkligen magisk. Mitt exemplar har en smaragdgrön sunburst tavla vars uttryck i olika ljus varierar mellan vårligt klargrön och nästan svart. Sunbursteffekten ger ägaren chansen att fördriva tiden med att sitta och vrida sin klocka fram och tillbaka för att beskåda ljusets lek med strukturen. Perfekt för dötid i varierande belysning. Utöver den gröna finns Gentleman tillgänglig med en uppsjö av färger på tavlan. Bra för den som vill färgkoordinera alla hjärtansdagspresenten med till exempel en sidenslips

Index är applicerade och knivskarpt facettskurna och liksom tim- och minutvisare försedda med lysmassa. Mängden lysmassa är emellertid begränsad, och den som vill ha en klocka för att ta tid på olika företeelser i bäckmörker bör välja en annan modell.

Utöver de applicerade index har tavlan en tryckt skala för minuter och sekunder som ramar in det hela.

Tavlan pryds av ett tunt tryckt hårkors som för tankarna till Universal Polerouter. Stiligt tycker jag definitivt.

I övrigt upplyser tavlan sina beskådare under klockan 12 om att det är en Tissot och att detta bolag grundades 1853, bra och praktiskt att känna till till exempel om frågan kommer upp när gentlemannen och hans dejt spelar TP.

Över klockan 6 får vi information om vad verket heter och att det har en huvudfjäder i silikon eller silicum – en egenskap som skall göra klockan mindre känslig för magnetism. Tips: Du kan säga till din dejt att det är tur eftersom hen har en magnetisk dragningskraft…

Gentlemannatavlan – med hårkors och allt. (Foto: Erik N)

Länk

Länken upplevs rejäl. Det är idel solida länkar, både ändlänkarna och de i själva armbandet. Utförandet är ett falskt trelänksutförande och den polerade del som skall se ut som en mittlänk är en del av en tvärgående länkbit.

Länkbitarna hålls ihop av traditionella push pins och passformen mellan länkar är mycket god. Lälken sitter skönt utan att nypa i gentlemannens lurviga armar. Både hel- och halvlänkar medföljer och gör att storleken lätt kan individualiseras.

Spännet av fjärilstyp och öppnas med två tryckknappar. Spännet är signerat Tissot och ger dessutom än en gång möjlighet att diskret kolla upp vilket år bolaget grundades. Personligen hade jag föredragit om man hade låtit länken smalna av lite mer ner mor spännet, åtminstone till 18 mm. Det hade givit både en elegantare look och en större bärarkomfort.

Rejäl länk, hel- och halvlänkar samt matnyttig information på spännet.
(Foto: Erik N)

Upplevelse

Efter ett par dagar med Tissot Gentleman måste jag säga att upplevelsen är riktigt bra. Detta är en lagom dressad allroundklocka som gör sig i snart sagt alla sammanhang. Dessutom drar den blickarna till sig, väcker uppmärksamhet och får beröm från både klocknördar och helt rimliga människor. Extra bra passar den naturligtvis på en arm som utför gentlemannamässiga sysslor som att hålla upp dörrar, dra ut stolar och hälla upp champagne. Jag tror mitt exemplar kommer få en hel del handledstid framöver, men eftersom jag inte gör de där ridderliga sakerna hela tiden kommer Powermatic-verkets 80 timmar gångreserv väl till pass.

Boett:
Rostfritt stål
Urverkstyp:
Automatiskt
Armband:
Stållänk
Kaliber:
Powermatic 80.811
Diameter:
40 mm
Vattentät:
100 m
Tjocklek:
11,5 mm
Lume:
Visare och index
Lug-to-lug:
48 mm
Lumetyp:
Swiss Super Luminova
Bandbredd:
21 mm
Glas:
Kupat safirglas

Plus

  • Hög finish
  • Prisvärd
  • Lång gångreserv

Minus

  • Lite för stor diameter
  • Udda bandbredd
  • Repkänslig