Swiss Watch Company Bunker – en lätt pansarkryssare

Ibland har vi på Doing Time förmånen att få låna en klocka för recension. Det gör oss enormt glada både för att det ger oss möjlighet att skapa intressant innehåll för våra läsare, men också fr egen del då det ger oss möjlighet att prova en klocka vi annars kanske inte kommit över eller bekanta oss med ett märke vi annars inte visste så mycket om. Denna recension är just ett sådant, högst obetalt, samarbete och historien om när Erik tog med sig Swiss Watch Companys Bunker på hummerfiske i Bohuslän.

Swiss Watch Company är ett relativt ungt amerikanskt märke med tydliga rötter i den schweizisk klockindustrin. Bolaget grundades 1996 som en producent av klockor för olika försvarsmakter och utryckningspersonal. Verksamheten kom sedermera att omfatta även produktion åt en del andra märken innan man 2018 lanserade sin första egna modell.

Idag omfattar modellprogrammet en dykare, en dykarkronograf, en sportklocka och så fältklockan Bunker som är ämne för denna recension.

De som känner mig, eller i vart fall börjat känna min smak vad gäller armbandsur vet att jag är en ivrig anhängare av robusta tool-watches, och Bunkern är verkligen en klocka som bockar av många av punkterna på min önskelista i denna kategori. Det kan sägas att det var Anton som först packade upp paketet som denna klocka kom i, men att han ganska omedelbart utropade Bunkern till ”En Riktig Erik-klocka”. Jag var därför glad att det var jag som fick äran att stresstesta Bunkern under saltstänkt fältmässiga förhållanden.

Jag tog med Bunkern och gick till sjöss
(Foto ErikN)

Presentation

Swiss Watch Company levererar bunkern i en anspråkslös, men utomordentligt praktisk förvaringsficka av grovt läder. Fickan fungerar utmärkt som resefodral och rymmer två klockor alternativt en klocka med lite extra armband. Känslan i presentationen är i harmoni med klockan i sig, här kommer formen av funktion och skönheten är en effekt av användbarheten. Lädret är av en sort som jag föreställer mig kommer åldras med behag och på sikt utveckla en charmig patina.

Swiss Watch Company levererar bunkern i en anspråkslös, men utomordentligt praktisk förvaringsficka av grovt läder.
(Foto: Swiss watch Company)

Boett

Boetten är väl Bunkerns egentliga unika särdrag. Utförd i specialhärdat så kallat #2 titan väger hela klockan bara 50 gram på läderremmen. Trots det ger byggt en mycket solid och robust känsla för handen. Väl på armen är den emellertid så lätt att man nästan glömmer bort att den sitter där. Inte alla älskar titanklockor, och ofta är det just lättheten som får folk att tveka. Tillhör du emellertid den upplysta skara som insett att kvalitet inte bara mäts i vikt, och som uppskattar att en klocka är bekväm, ja då är titanboetter i allmänhet och Bunkern i synnerhet väl värt att överväga. Lägg därtill att titan som metall allmänt anses vara fördelaktigt ur allergisynpunkt så inser du ett det är ett materiel för den moderna gentlemannen som förmår att vara både tuff och känslig på samma gång.

Profilen på boetten är tydlig men samtidigt enormt smidig. Med en tjocklek på bara 10 mm är den lätt att bära även vid av och påklädning såväl som vid snabba passager av hörn inomhus utan att haka i eller bumpa i sin omgivning.

Kronan, som är signerad med SWC:s logga, är skruvad och upplevs på samma gång lättmanövrerad och distinkt.

Baklocket är, som det anstår en robust tool watch med ett mer stryktåligt och pålitligt än pråligt verk skruvat och massivt i samma titanmaterial som boetten i övrigt.

Allt sammantaget är boetten välbyggd med en otroligt hög bärarkomfort som följd. Personligen hade jag gärna sett en något mindre diameter, men en förhållandevis kort lug-to-lug i kombination med låg höjd och vikt gör att Bunkern bärs riktigt bra även på smalare handleder.

Tavla

Tavlan på Bunkern sjunger verkligen läsbarhetens lov, och vi snackar läsbarhet under alla upptänkliga förhållanden. Perfekt för oss som passerat 35 och bor i ett land där just alla upptänkliga former av försämrad sikt är den vädermässiga normen. Index består av tydliga arabiska siffror för jämna timmar och streck för ojämna. Runt tavlans ytterkant löper en list med minutmarkeringar och innanför den ordinarie indexringen återfinns 24-timmarsangivelser i vitt tryck. Snygg, enkelt och med en alldeles lagom militär prägel. På det recenserade exemplaret i färgställningen grön/grå bidrar de ganska skarpt gröna detaljerna runt index och på sekundvisaren till att lätta upp intrycket och göra att tavlan känns fräsch och i vissa ljus rentav lite lekfull trots klockans i övrigt klart fältmässiga designspråk.

Bunkern går att beställa i fyra olika färgvarianter: förutom den recenserade grön/grå finns svart, brun och blå/grå. De olika varianterna ger verkligen helt olika intryck, och jag rekommenderar en ordentlig titt på hemsidan för den som önskar köpa dig en Bunker innan man bestämmer sig för vilken färg som tilltalar mest.

Klockan sex återfinns ett datumfönster med vit datumskiva. Personligen hade jag gärna sett en no-date variant, men smaken är som bekant olika vad gäller detta och jag tycker datumfönstret är väl integrerat utan att störa tavlans harmoni.

Visarnas utformning känns klassisk utan att vara retro och de är mycket väl avvägda till sin längd för att perfekt nå respektive index och till sin bredd för att bära upp den maffiga lysmassan utan att skymma alltför mycket sikt över tavlan.

Mitt på tavlan under tolvan infinner sig emellertid den i mitt tycke största nackdelen med bunkern: SWC’s logga är utomordentligt ful. Därtill är den ganska stort utförd och försedd med texten ”Swiss Watch Company” i ett bedrövligt fult typsnitt. Denna aspekt drar ner helhetsintrycket av klockan åtskilliga snäpp och för tankarna till klockutbudet på asiatiska fyndsajter.

Tavlan är utomordentligt tydlig under alla förhållanden, men loggan…
(Foto: ErikN)

Läsbarheten förstärks ytterligare av det fantastiska arbete SWC lagt ner på antireflexbehandling och lysmassa. Med sexton lager antireflexbehandlng är det inga svårigheter att se tavlan ens i branta vinklar och direkt solljus och de 20 lagren Super-Luminova borgar för ett lume som annars bara återfinns hos betydligt dyrare klockor. Dessutom håller lysmassan kraften länge, och med Bunkern är det inga problem att ta upp klockan mitt i natten och se den exakta tiden utan att tända lampan, uppskattat både i krigs- och örloggsscenarier och parrelationer.

Armband

Mitt exemplar kom med SWC’s eget läderband, ett band som kändes både bekvämt och välgjort. Lädret är dessutom behandlat på ett sätt som gör det mycket motståndskraftigt för både slitage och vatten vilket gör det till ett band som kommer hålla länge. SWC själva säljer också ett populärt nylonband med kardbborreknäppning till Bunkern, ett band som jag inte provat men som ger klockan en än mer sportig och stryktålig look.

SWC har en titanlänk till Bunkern under produktion, och det finns möjlighet ett förköpa den på deras hemsida.

Armbandet är bekvämt och följsamt och behandlat för att tåla till exempel att en klock-bloggare lägger det på mossa
(Foto: Erik N)

Upplevelse

Efter ett par dagar med Bunkern måste jag säga att jag verkligen fäste mig vid den. Kvalitetskänslan är verkligen påtaglig och den omsorg som tillverkarna lagt bakom att skapa en robust, bekväm och användarvänlig klocka märks i så många detaljer. Inte minst är det läsbarheten med den starka lysmassan och fantastiska antireflexbehandlingen som utmärker Bunkern. Vid prövotidens slut umgicks jag i flera dagar med tankar på att köpa loss recensionsexemplaret eller beställa mig ett helt nytt, men tillslut valde jag att avstå. Varför jag avstod? Det smärtar mig att säga men den där loggan… Det gick inte att komma över.

Boett:
Härdat titan
Urverkstyp:
Automatiskt
Armband:
L’äder
Kaliber:
Selitta SW200
Diameter:
41 mm
Vattentät:
100m
Tjocklek:
10 mm
Lume:
Visare och index
Lug-to-lug:
46 mm
Lumetyp:
X1 Super-Luminova
Bandbredd:
20 mm
Glas:
Safir

Plus

  • Hög bärarkomfort
  • Gedigen byggkvalitet
  • Fantastisk läsbarhet

Minus

  • Ful logga
  • Okänt märke på den svenska marknaden
  • Aningen för stor diameter