SIDUNA Aviation Chonograph

Genom vad som kanske får rubriceras som lyckliga omständigheter har vi på Doing Time haft förmånen att få låna en flygarkronograf från det återupplivade märket Siduna.

Siduna grundades ursprungligen i Köpenhamn år 1929, men produktionen fanns huvudsakligen i Schweiz. Det är inte alldeles ovanligt att stöta på gamla Siduna-klockor på marknader och auktioner och historien ger onekligen charm åt märket som sådant. 2018 återupptogs produktionen inom ramen för bolaget Woodshores, som är agent för flera andra klockmärken. För den som vill höra mer om bolaget, dess historia och filosofi rekommenderar vi att lyssna på set avsnitt av Beyond Horology Podcast där ägaren och designern Francis Jacquerye blir intervjuad.

Siduna Aviation Chronograph är en mycket tydlig homage till den för oss svenska klock- och flygnördar legendariska Lemania Viggen, som tilldelades attackpiloter i det svenska flygvapnet i början av 1970-talet. Dessa klockor betingar idag enorma summor på auktion, och det kan kanske ses som behjärtansvärt av Siduna att tillgängliggöra en liknande klocka för att ge oss vanliga dödliga möjlighet att uppleva Viggen-känslan. Det är emellertid långt ifrån en billig kopia man saluför, utan en mycket gedigen kronograf som på intet sätt skäms för sig. Här skall man påpeka att jag själv inte haft ynnesten att få prova en Lemania Viggen, och det kan vara så att en del av de detaljer jag haft synpunkter på i min recension är där för att ”det skall vara så”, men då skall man komma ihåg att Doing Time aldrig utger sig för att vara nätets mest fakta-korrekta blogg, här skriver vi istället vad vi känner om klockor.

Det förefaller lämpligt att travestera ett Top Gun-citat och konstatera att Sidunans ego skriver stora checkar, men på många sätt så kan des ”body” ”cahsa” dem. Häng med på en flygtur!

Presentation

Här måste jag säga att Siduna verkligen imponerar på mig. Klockan kommer i en mycket vacker rektangulär trälåda vars undersida täcks av ett sammetsliknande material. Presentationen andas lyx och autenticitet utan att bli skrytig eller skrymmande. Att öppna Sidunan var en av de bättre unboxing-erfarenheter jag haft, och för att vara ett mikromärke sannolikt den bästa!

Stort plus till Siduna för en mycket elegant presentation. (Foto: Erik N)

Boett

Till skillnad från Lemania Viggen, som hade ett manuellt cal. 1872.verk så har Siduna valt att satsa på ett högspecat automatiskt verk från Alfred Rochat & Fils. Detta gör att bygget blir tjockare än förlagan. En betydande kritk som jag har mot Sidunan är just att den upplevs rejält tjock och faktiskt ganska topptung. Valet av ett safirglas där Lemanian har akryl bidrar ytterligare till tyngdkänslan.

Sidunan är en hög och rejält topptung pjäs. (Foto: Erik N)

Bortsett från detta är boetten välgjord. Bandhornen vinklar tydligt nedåt, vilket görs att den, tungden till trots, bärs ganska bekvämt. Finishen är hög med imponerande kontrast mellan borstade och polerade partier.

En annan punkt där Sidunan avviker från Lemania är vridringen. Man har valt att satsa på en enkelriktad 120-klicks vridring, där det på en flygare enligt mig hade passat avsevärt bättre med en dubbelriktad friktions-vridring.

Kronan är stor och rejäl och prydd av det typiska nätmönstret som ofta återfinns på klockor från den period som Sidunan flirtar med. Både krona och knappar känns välgjorda och mycket distinkta i hanteringen. Valet av skruvad krona må vara klokt för vattentäthet och rubusthet, men för mig stör det känslan en aning och jag hade föredragit en icke skruvad variant.

Den skruvade baksidan är minimalistiskt utförd med en borstning och ett stansat M-nummer för att påminna om klockans militärhistoriska arv.

Tavla

Tavlan är orginaltroget mattsvart och mycket användarvänligt läsbar. Kontrasten mellan den svarta tavlan och vita visare och index gör den lätt att avläsa under alla ljusförhållanden. Vad gäller övrig information på tavlan så är det föredömligt sparsmakat. På recensionsexemplaret återfinns endast Sidunas eleganta logotyp under klockan 12. Klockan erbjuds även i et utförande med flyback-komplikation, och på dessa exemplar står det FLYBACK i liten stil över klockan 6.

Visarna är, precis som på förlagan, raka och strama på ett sätt som för tankarna till instrumentpanelen i ett flygplan. Tim- och minutvisarna ät försedda med lysmassa och sekundvisaren har en liten, kilformad motbalans. Allt sammantaget ett stilig lättavläst uppsättning visare.

Även i mörker ser tavlan, tack vare C3-lume trevlig och lättläst ut, något som gör Sidunan till en riktigt användbar klocka även i moderna förhållanden och för icke-attackpiloter.

En detalj som definitivt stör upplevelsen är att man valt att satsa på etn blåtonad antireflexbehandling. I mitt tycke passar det inte klockan alls och stör i vissa vinklar upplevelsen av den svartvita tavlan på ett ganska påtagligt sätt.

Tavlan är tydlig och lättläst med en lagom mängd riktigt bra lysmassa. (Foto: Erik N)

Armband

Armbandet är faktiskt en av mina favoritdetaljer hos Sidunan. Exemplaret jag fått prova kom på deras ljusbruna eller Rouille läder. Det är synnerligen välsytt och utfört i läder som jag bedömer som av väldigt hög kvalitet. På grund av tjockleken kan bandet upplevas en aning stelt i början, men bara under recensionsperioden fick jag uppleva hur fint det anpassar sig efter bärarens arm. Spännet är borstat, elegant och försett med Sidunas logotyp. Utöver Rouille erbjuds ett svart och ett mörkbrunt, Havana kallat, band.

Sidunan kommer på ett läderarmband av fantastiskt bra kvalitet. (Foto: Erik N)

Upplevelse

Siduna är definitivt en välgjord klocka. Dessutom har man alltså gjort en modell som många eftertraktar tillgänglig och användbar för gemene man. Trots det tycker jag kanske att priset är en aning högt, och att man faktiskt borde ha satsat på ett billigare, manuellt verk av flera skäl.

Jag hade trevliga dagar med Siduna, och det är uppenbart att företaget kan tillverka klockor. En förhoppning jag har är att man kan ta med sig detta kunnande och den uppenbara känslan för kvalitet och i framtiden även våga producera några mer egendesignade och modernare modeller. Doing Time kommer följa Siduna med spänning!

Jämförelse mellan Sidunan och Lemania Viggen (Foto: Erik N/Lånat med benäget tillstånd)
Boett:
Rostfritt stål
Urverkstyp:
Automatiskt
Armband:
Läder
Kaliber:
Alfred Rochat & Fils baserat på ETA/Valjoux 7750
Diameter:
42 mm (inkl. bezel)
Vattentät:
100 m
Tjocklek:
14 mm (16,1 mm inkl. glas)
Lume:
Visare, index och vridring
Lug-to-lug:
48 mm
Lumetyp:
C3 Super Luminova
Bandbredd:
20 mm
Glas:
Safir

Plus

  • Möjligheten att få uppleva känsla av en legend
  • En praktisk och användarvänlig klocka
  • Hög läsbarhet

Minus

  • Tjock och topptung
  • Vissa svårförklarade avsteg från retrokänslan
  • Högt pris