Seiko SKA749P1

Tanken här på Doing Time är ju att ju att förmedla känslan av klockor, inte nödvändigtvis att vara först med det senaste. En frihet som kommer med den ambitionen är den att få skriva om en klocka som berört en, utan att den för den skull ä varken ny eller dyr eller på något vis horologiskt speciell. För mig har SKA749P1 blivit just en sådan klocka. Man kan säga att den är den allra billigaste klockan i min låda, eftersom jag köpte den under en period då jag med manisk frenesi svarade på diverse marknadsundersökningar och fick olika presentkort för det. Jag betalade alltså inga som helst riktiga pengar för min klocka. Numer har modellen tyvärr gått ur produktion, men av och till dyker de upp på begagnatmarknaden, och de förefaller hålla sitt värde.

Jag har varit lite osäker på formatet för denna text, men väljer ändå att lägga upp den som vi brukar lägga upp recensioner här på Doing Time.

En japansk klocka i dito körsbärsträd. Här på ett Zuludiver-gummi. (Foto: ErikN)

Presentation

Presentationen är, som för många Seikos i det lägre prissegmentet inte mycket att skriva hem, eller på internet, om. Det är en sober vit kartong med silverglänsande Seiko-logga. Däri vilar SKA749P1 på en blå kudde. Det är funktionellt, det är adekvat och det gör jobbet, mer är det inte och mer bör man inte förvänta sig.

Boett

Mitt största problem med SKA749P1 är att den är betydligt större än min normala preferens. Boettens utformning kompenserar emellertid i någon mån för detta. Bandhornen är bekvämt böjda och klockan sitter riktigt bekvämt mot handleden. Jag vill med bestämdhet hävda att den bärs mindre än sina smått skräckinjagande mått.

Vridringen med aluminiuminsert linjerar på mitt exemplar mycket bra med Seiko-mått mätt. Känslan är dock inte särskilt distinkt och visst ”spel” finns i de lägena. Av praktiska skäl saknar jag en tydligare markering av utgångspunkten för tidtagning med vridringen, som ni är tvingas man linjera med femminutersmarkeringen.

En äkta tool watch i sitt rätta element. Trotts respektingivande mått bärs SKA749P1 smidigt (Foto: ErikN)

Tavla

Denna modell, kommer, så vitt jag vet, i tre färgalternativ: en blå, en svart och min variant med ljust champagnefärgad tavla med diskret sunbursteffekt. Jag tycker denna tavla är fantastiskt trevlig, den är lätt att matcha till olika kläder och olika armband, och det är ett behagligt liv i den som en följd av sunbursteffekten. De applicerade, mattsvarta index bidrar ytterligare till djup och dynamik. En snygg detalj är att även loggan klockan 12 är applicerad. Klockan 6 återfinns texten ”Kinetic” och ”100 m” på två rader. Datumfönstret är omgärdat av en svart ram. Alltsammans bidrar till en sparsmakat elegant tavla med god läsbarhet.

Tavlan är förvånansvärt väl arbetad för prisklassen, och jag har inte kunnat finna några skönhetsfel eller missar på mitt exemplar.

Visarna, en bred, pilformad sekundvisare och en svärdformad minutvisare, är mycket tydliga och lättavlästa, åtminstone på dagen. De är mattsvarta och försedda med lume i ett fält som bryts av på mitten av en svart gräns, vilket ger lite av ett skeletoniserat intryck. Sekundvisaren är smal, mattsvart med en droppformad motbalans och saknar lume.

En uppenbar kritik som kan riktas mot klockan är bristen på lume. Varken sekundvisare, bezel eller index är försedda med lume, däremot sitter små lumepärlor på innerbezeln klockan 12, 3, 6 och 9. Den lilla lysmassa som trots allt sitter på SKA749P1 är inte heller särskilt kraftig, och den håller inte lyskraften särskilt länge.

Tavlan är välarbetad och tydlig (Foto: ErikN)

Armband

Här kommer på något vis både det bästa och det sämsta med denna klocka. Den levereras på ett brunt, alligatorpressat, läder med vita kontrastsömmar och ett rostfritt törnlås. Bandet är stelt, luktar syntetiskt och känns plastigt. Det första jag gjorde när jag fick min klocka var att häkta av det och lägga det i boxen. Där har det legat sedan dess.

Det positiva är att lika dåligt som SKA749P1 sitter på sitt orginalband, lika bra sitter den på nästan precis allt annat. Om du slår upp ordet strap monster i klocksamlarnas stora lexikon så hittar du sannolikt en bild på denna klocka.

SKA749P1 är ett strap monster av rang. Här på ett brunt gummi från Watchwear (Foto: ErikN)

Upplevelse

Detta är alltså en klocka jag utvecklat starka känslomässiga band till. Den hör till dem som får allra mest handledstid i min låda. Till detta kan såklart kinetic-verkets egenheter bidra, då jag är rädd att den skall ”gå tom” vilket inte är bra för kondensatorn enligt vad jag lärt mig. Det må vara hur det vill med den saken, jag verkar aldrig tröttna på denna klocka, och närmar jag mig trots det viss mättnad så är det bara att byta armbandet. Denna pjäs klär verkligen i allt. Jag har haft den på läder, gummi, kevlar, nato, perlon och mesh och allt har funkat. I detta nu väntar jag på en presidentlänk till den. Jag är också sugen på att prova ett brunt läder med rundade ändar. Många tillfredställande bandbyten stundar alltså ännu!

En bidragande orsak till SKA740P1:s mångsidighet är något som jag kan störa mig på på andra klockor men gillar med denna: Den har ingen utpräglad identitet. Det är inte en dykare (för lite lume, skal WR, ingen skruvad krona och så vidare), inte heller är det en typisk flygare (vridringen är enkelriktad och mäter förfluten tid). Däremot har den funktioner som gör den till en fantastisk vardagsklocka, tidshållningen är kvartsmässig, möjlighet att ta tid på frukostäggen finns och datumvisning hjälper den veckoville.

Jag har, som sagt, använt min klocka mycket flitigt i två år. Trots detta visar den inga tecken på slitage. Kvalitetskänslan är mycket påtaglig för prisläget. Mitt, mycket bestämda, tips är att om du får korn på en begagnad SKA749P1: Slå till! Du kommer få en rolig och mycket användbar klocka som i alla avseenden överträffar förväntningarna, och som faktiskt väcker en hel del positiv uppmärksamhet även bland klockfolk. Just möjligheten att ”klä om” klockan med olika band och länkar är ju såklart inte unikt för denna modell, men jag har inte stött på så många klockor som genomgår en sådan metamorfos som SKA749P1 gör. Jag kan garantera att inget annat armbandsur utlöst frågan ”Har du köpt ny klocka Erik?” lika många gånger. Bäst av allt är att jag själv upplevt det på samma sätt, SKA749P1 har bjudit mig på ”ny-klocka-känslan” otaliga gånger och fortsätter göra det än.

Boett:
Rostfritt stål
Urverkstyp:
Kinetic
Armband:
Brunt läder
Kaliber:
5M82
Diameter:
44,7 mm
Vattentät:
100 m
Tjocklek:
14,4 mm
Lume:
Visare, huvudindex
Lug-to-lug:
48,5 mm
Lumetyp:
Lumibrite
Bandbredd:
22 mm
Glas:
Mineralglas (både fram och baksida)

Plus

  • Kvalitetskänslan
  • Strap monster
  • Prisvärde

Minus

  • Storleken
  • Brist på lume
  • Bristfälligt orginalarmband