Second Hour Giant Stride

Melbournebaserade klocktillverkaren Second Hour Watches är kanske inte helt välkänd på de skandinaviska marknaderna, men deras förra modell, Mandala, fick ett enormt varmt välkomnande i de microbrandkretsar vi bevakar. Sedan sin första klocka, dykaren Gin Clear har Second Hour bytt till mer exklusiva materialval och produktionspartners och nu senast också från japanska till schweiziska urverk (Gin Clear hade förvisso också ett Selittaverk, men Mandala ett Miyota). Nästa släpp, Second Hours tredje, är en dykare i supercompressor-utförande som verkar ha vad som krävs för att bli en storfavorit, och det är med spänning vi tar oss an att recensera denna pjäs. De klockor vi recenserar har vi fått låna från Second Hour, men vi har inte fått varken klockor eller någon annan typ av ersättnig och förhåller oss, precis som vanligt, fullständigt oberoende till företaget.

Vi har prövat Giant Stride under tuffa
nordiska förhållanden.
(Foto:ErikN)

Presentation

Giant Stride levereras i ett resefodral med plats för två klockor, ett grepp som vi tycker är ett trevligt alternativ till både skrymmande träboxar och anonyma kartonger. Visst är det trevligt att unboxa en klocka i premiumklassen, där boxen är både ett äventyr och en salongsmöbel, men för segmentet prisvärda toolwatches ser vi det som något positivt med en box som faktiskt kan användas. Dessutom är kvalitetskänslan i fodralet riktigt bra och i jämförelse med andra tillverkare som anammar samma typ av box (t.ex. Yema) så känns det som Second Hour är snäppet upp i kvalité och känsla. Upplevelsen är att klockor som får färdas däruti gör det med trygghet oavsett färdmedel.

Presentationen är riktigt trevlig och en box som är minst sagt funktionell. (Foto: Anton B)

Boett

Boetten ger verkligen ett påfallande rejält intryck och känslan är att stålet (som härdats till 1200 HV eller sex gånger hårdare än vanligt 316L-stål) är redo att stå pall för det mesta. Finishen är i huvudsak borstad, men polerade partier längs bandhornen ger liv och kontrast åt bygget. Boettens sidor har en vertikal borstning i mycket fin kvalité vilket i min mening är en riktig fullträff och för tankarna till dykare i betydligt dyrare prisklasser. Längs boettens undersida löper också en polerad avfasning, vilket ger hela konstruktionen ett lättare och mindre ”boxigt” intryck.

Finish och borstning på boetten håller hög kvalité! (Foto: Anton B)

Bandhornen, som är relativt korta, har en ganska skarp krökning som får klockan att smita tätt mot handleden, framförallt då den bärs på läder eller gummi.

En mycket imponerande detalj är en liten urfasning ur boetten mellan bandhornen. Denna gör att armband med raka ändar kommer tätt intill boetten utan att skava mot den och eliminerar luftrummet mellan band och boett. Just den typen av genomtänkta små detaljer tycker vi på Doing Time skiljer en omsorgsfullt designad kocka från en katalogprodukt.

Kronorna är signerade, den nedre som används för att dra upp och ställa klockan med Second Hours logotyp och den övre som används för att styra den inre vridringen med en tydlig triangel. Dessutom är de försedda med lysmassa, vilket gör dom till en fantastisk upplevelse på kvällen och exempelvis en utmärkt distraktion när man ligger och skall natta sina barn.

Boetten är riktigt genomarbetad och det märks verkligen. (Foto: Anton B)

Baklocket pryds av ett motiv i härlig relief föreställande en dykare i full mundering som av till synes outgrundliga skäl intagit Michael Jordans klassiska Air Jordan-pose leviterande strax ovanför den krusande vattenytan. Förklaringen är dock naturligtvis den att hen är på väg att äntra vattnet medelst den klassiska dykarmanövern jättekliv eller Giant Stride. Finishen är hög och innefattar en spännande kontrast mellan matt och polerat, och baklocket som helhet andas kvalitet och omsorg.

Baklocket pryds av en dykare som gör just dykarmanövern Giant Stride. (Foto: Anton B)

Tavla

Tavlan är kanske Giant Strides främsta adelsmärke. Här har Second Hour inte sparat på någonting alls! Under det kupade safirglaset återfinns en tavla spm kommer erbjuda bäraren åtskilliga timmar av utzoning på tråkiga möten eller stilla begrundande i vårsolens bleka strålar och allt det där. På tal om glaset så är det försett med inte mindre än sex lager antireflexbehandling på insidan, något som borgar både för ett tåligt glas och en hög läsbarhet även i förhållanden med skarpt ljus.

Tavlans centrala del har ett skarpt skuret nätliknande mönster, tänk fotskrapa utanför offentliga sektorn-lokaler, som kontrasterar mot en yttre ring av cirkulära fåror med applicerade, lysmassefyllda, avskuret triangulära index med polerade metallkanter. Denna ring möter så den vridbara innerbezeln, också den försedd med lysmassa och tydligt tryckta skalsteg. Medaljer kan, som bekant, ha baksidor och i Giant Strides fall kan det möjligtvis förhålla sig så att det är just medaljens framsida som är baksidan. Samtidigt som den välarbetade och detaljrika tavlan visar på hög ambition hos Second Hour kan den nog tidvis upplevas som lite väl mycket av det goda. Efter flera dagars träget bärande infinner sig faktiskt en viss mättnadskänsla. På det hela taget är det dock en mycket rolig tavla som dessutom skiftar skepnad på ett intresseväckande sätt när klockan bärs på olika band.

Tavlan innehåller mycket genomarbetade detaljer. (Foto: Anton B)

Visarna, svärdvisare för både timme och minut är, liksom sekundvisarens diamantformade lollipop, försedda med lysmassa och till Antons förtjusning är samtliga visare försedda med röda spetsar! Visarnas längd är väl avpassad, med undantag möjligen för timvisaren som kunde varit aningen längre för att nå sina index.

Datumfönstret är placerat klockan 6 och harmonierar väl med index och bryter inte tavlans harmoni nämnvärt i de två färgutföranden vi provat.

Vad gäller text är tavlan föredömligt återhållsam. Under index klockan 12 återfinns Second Hours stilrena logga och över klockan 6 finns textinformationen ”200 METRES” och ”AUTOMATIC” fördelat på två rader. På den grå tavlan kan anföras att texten ”200 METRES” i rött är aningen svår att läsa, samtidigt klarar man ju som regel vardagen bra utan återkommande tillgång till just den informationen.

Giant Stride erbjuds i fyra färgvarianter, förutom Slate Grey och Bulls Eye Red som vi provat finns även Royal Blue, och Combat Green.

Länk och armband

Länken till Giant Stride är en gedigen H-länk med massiva skruvade länkar, massiva ändlänkar och fräst spänne. Finishen är helborstad vilket ger det rätta toolwatch-intrycket. Passformen mellan länkarna är utmärkt. Skruvarna har ett långt gängat parti med flacka gängor som gör att de känns mycket pålitliga. På det exemplar jag recenserade var någon av skruvarna något ovillig att ”ta gängor”, men det utgjorde absolut inget oöverstigligt problem.

Spännet är gediget och riktigt imponerande för en microbrandklocka i den här prisklassen. Det är signerat med Second Hours logga och försett med två låsknappar. Profilen är behagligt låg och gör att länken bärs bekvämt utan att haka i någonstans. Spännet saknar dykförlängning, men är försett med fyra hål för mikrojustering vilket gör det lätt att anpassa passformen. Efter ett par dagars bärande började jag emellertid tycka att en kant på spännets insida, just vid själva ”gångjärnet” i viklåset kändes vass och rev mot huden. Huruvida detta beror på en individuell avvikelse hos mig, låset på just mitt exemplar eller om det är ett generellt konstruktionsproblem kan ja inte uttala mig om. Hade jag ägt klockan så hade jag nog försökt fila litegrann på det, men då det nu var ett lånat exemplar hanterade jag problemet genom att bära den mer på läder än jag annars hade gjort.

Giant Stride på knattefotboll och på länk (Foto: ErikN)

Förutom länken har vi haft möjlighet att pröva tre av Second Hours alternativa band: ett vintageinspirerat läder, ett gummi i tropicstil och ett natoband.

Läderbandet är bekvämt och följsamt och försett med ett gediget törnlås. De vita kontraststygnen ackompanjerar tavlans detaljer fint och får dessa att framträda bättre. Bandet är försett med quick-release-bandstift, vilket underlättar skiftet mellan band men kanske ger en något mindre robust helhetskänsla.

Gummibandet är mjukt och följsamt och har en fin finish utan synliga gjutskarvar eller liknande. Känslan påminner om italienska gummiband, typ Bonetti, men vaniljdoften lyser med sin frånvaro.

En dykare som Giant Stride skall givetvis prövas på gummi. Second Hours tropicgummi håller god kvalitet
(Foto: Erik N)

Natobandet håller den kvalité man kan förvänta sig av en klocka i denna prisklass. Hårdvaran känns bra och gedigen.
Inget som varken höjer eller sänker denna klockas helhetsintryck utan ett generiskt, snyggt och stabilt nato är vad vi får här.

Länk och nato är ett par av de band som vi fått möjlighet att testa. (Foto: Anton B)

En generell synpunkt på länk och armband är att den ganska fläskiga boetten kanske hade klarar en 22 mm luggbredd snarare än 20. Samtidigt ger 20 mm band en ännu större flora av utbytesband att välja och vraka bland och, åtminstone vad länken anbelangar, troligen en högre bärarkomfort.

Upplevelse

Det är ingen överdrift att säga att Giant Stride ger bäraren mer än vad man med fog kan förvänta sig av en microbrandklocka i denna prisklass. Finish, detaljrikedom och byggkvalitet är definitivt på nivå med klockor från mer prestigefyllda tillverkare. Med undantag för Eriks upplevelse av ett något rivigt lås till länken så är det dessutom en klocka som, trots sin storlek och lite svulstiga formspråk, är riktigt behaglig att bära. Därtill har Second Hour lyckats prestera en design som, i det otroligt tätt etablerade dykarsegmentet, levererar ett helt eget uttryck och formspråk. Visst finns det designelement på Giant Stride som återfinns hos andra klockor, men den är definitivt inte någon klon av någonting. För den som söker en rejäl och välbyggd klocka med påtaglig handledsnärvaro och ett äkta strap monster samtidigt som man vågar sig bort från mer namnkunniga märkens vältrampade stigar då är en titt på Giant Stride ett jättekliv i rätt riktning!

Boett:
Rostfritt stål (härdat)
Urverkstyp:
Automatiskt
Armband:
H-länk i härdat stål
Kaliber:
Selitta SW200
Diameter:
42 mm
Vattentät:
200m
Tjocklek:
13,2 mm
Lume:
Visare och index
Lug-to-lug:
46,7 mm
Lumetyp:
BGW9
Bandbredd:
20 mm
Glas:
Safir

Plus

  • Hög byggkvalitet och pålitligt verk
  • Genomtänkta detaljer
  • Bra urval av länk och armband

Minus

  • Kan upplevas stor och klumpig
  • Skarpa kanter på länkspännets insida
  • Troligen begränsat andrahandsvärde

Förbeställningen av Giant Stride är öppen, och nås via denna sida.