Under en period av intensivt intresse för titanklockor, som i ärlighetens namn inte är helt över än, tipsade en användare på Klocksnack mig om den Singaporebaserade tillverkaren RZE och mer specifikt om deras kommande dykare Endeavour. Vid den aktuella tidpunkten var mitt sug efter titanklockor särdeles starkt och detta förhållande sammanföll med att det råkade ligga lite pengar liggande på botten av den skattkista som är min klockbudget: Den Perfekta Stormen! Jag förbeställde ett exemplar och hann väl under väntetiden nästan glömma bort dess stundande ankomst.
RZE startade under namnet Reise (tyska för “resa” men det visste du säkert) av Travis Tan, en av medgrundarna till Boldr tillika linjepilot och klockentusiast. Endeavour föregicks i modellprogrammet av den mer fieldwatchinfluerade modellen Resolute, en klocka som fått mycket gott mottagande av marknad och recensenter. Även vi på Doing Time har lagt vantarna på ett exemplar, och en recension är i annalkande.
I våra recensioner är vi noga med att betona vårt oberoende i relation till tillverkare, men här känner jag att det nästan är plats för en liten brasklapp: Jag har fallit pladask för denna klocka och kan vara lite förblindad av nyförälskelse. Jag skall dock försöka förhålla mig nykter och ge en så objektiv beskrivning som möjligt, Låt oss ta en titt!
Presentation
RZE levererar sina klockor i en mycket tilltalande förpackning. En rejäl ytterbox i svart kartong omgärdad av en vit sleeve omsluter själva klockförvaringen. Klockorna kommer i en platt väska av tarpaulin, ett material som kombinerar väv och laminat. Min personlig association går till en tjockare variant av barndomens galonbyxor. Väskan, som är gjord platt i ett medvetet val för att spara utrymme vid transport, är förseglad av ett vattentätt blixtlås och känns både påkostad och kvalitativ. Förutom klockan innehåller väskan en putsduk, en skruvmejsel för länkjustering och tjusigt klistermärke.

Boett
Boetten är i stort densamma som hos föregångaren Resolute. Formspråket präglas av skarpa vinklar på ett sätt som för mina tankar till exempelvis moderna krigsfartyg. Detta är kanske ingen slump, då modellen omgärdas av en viss naval air och är uppkallad efter James Cooks flaggskepp HMS Endeavour. Bandhornen har två av mina favoritegenskaper för just bandhorn på klockor av denna typ; de är korta och de är genomborrade. Detta i kombination med en bandbredd på 20 mm gör attt Endeavour öppnar upp för en mängd spännande bandalternativ. En detalj som ytterligare förstärker detta är att boettens anslutning mot bandet är rakt, vilket gör att snart sagt alla band ger ett nästan integrerat intryck, fritt fram att mixa och matcha!
Hela boetten är tillverkad i titan som ytbehandlats med en patenterad metod vid namn UltraHex, en behandling som liknats vid Sinns TEGIMENT och som gör ytan åtta gånger hårdare än stål.
Den skruvade kronan är välarbetad, förhållandevis stor i sin diameter och mycket greppvänlig. Den är mycket distinkt, både i sina lägen och i själva manövreringen och tar lätt i gängorna vid inskruvning.
På boettens vänstersida finns ett slags bumperliknande “puckel”, som i stort harmonierar med motstående sidas kronskydd. Detta bidrar till den arbetade känslan och till intrycket av robust toolwatch.
Vridringen är relativt smal vilket får tavlan att framstå som stor och mycket läsbar. Den enkelriktade vridningen med 120 klick är något trög, men väldigt distinkt och linjeringen perfekt. Du kommer inte riskera underkokta ägg på grund av att do olyckligt kommit åt klockan med cornflakespaketet här inte. Perfekt resultat varje gång! Markören klockan 12 på fridringen är belagd med lume vilket dessutom möjliggör att förbereda frukosten i totalt mörker.
Baklocket, givetvis i samma titanmaterial, är relativt sterilt som det anstår en chosefri bruksklocka, inga sirligt utsnidade sjöhästar och dykarhjälmar i sikte här inte.
Den aningen kantiga boetten är otroligt genomtänkt vad gäller vinklarnas lutning och placering, vilket gör att den sitter både stabilt och bekvämt på handled utan att glida runt. På min 18,5 cm handled uppfattar jag passformen som alldeles perfekt.
Tavla
Endeavour kommer i fyra färgställningar: vit, blå, gul och svart samt i en limiterad helsvart variant med DLC-beläggning. Jag valde den vita varianten Polaris White av två skäl: avsaknaden av dykare med vit tavla i min klocklåda och det faktum att det är en full lume-tavla.
Endeavour-tavlorna har alla en sandliknande ytstruktur som gör att de känns levande och minskar oönskade reflexer.
Index är applicerade svarta stavar med en ovansida belagd med lume. Huvudindex 12, 3, 6 och 9 är dessutom belagda med lume i två färger. Allt sammantaget ger det en helt makalös lumeupplevelse och har gjort att jag de första dagarna med Endeavour tillbringat lika mycket tid inlåst på toaletten som en genomsnittlig tonårstjej…

Klockan 12 på tavlan återfinns RZE’s kantiga logga i svart tryck ocvh klockan 6 hittar vi två rader text som berättar att klockan är såväl vattentät som automatisk. Bra att veta samtidigt som tavlan hålls ren och sober.
Tim- och minutvisare är av syringe-modell och utförda i en titanliknande metallfinish och belagda med lume. Sekundvisaren är i samma färg och material och försedd med en lumebelagd lollipop.
Länk
Förutom tavlan skulle jag säga att det är just länken som är Endeavours främsta egenskap. Det är en traditionell H-länk, inte utan blinkningar till tyska tillverkare som smalnar av från 20 mm mellan bandhornen till 16 mm vid spännet. Länkdelarna är massiva och välarbetade och passformen dem emellan håller högsta schweizarklass. Länkarna är skruvade och storleken är således enkla att anpassa med det medföljande verktyget (eller ett annat som den väl rustade Doing Time-läsaren redan hade i sin låda). Viklåset av standardtyp med säkerhetslås. Det är signerad med RZE-loggan och erbjuder fyra hål för microjustering. Låset är ganska rejält trögt att öppna och stänga, men sådant har en tendens att förändra över tid, och åtminstone min Endeavour lär användas en hel del. Ett av få smolk i glädjebägaren är kanske att länken saknar dykförlängning för oss som gillar tanken på att, i teorin, kunna bära våra dykarklockor utanpå åtminstone en våtdräkt.

Upplevelse
Som den uppmärksamme läsaren kanske noterat redan tycker jag att detta är en riktigt härlig klocja att uppleva. Den känns genomtänkt i nära nog varenda detalj och köpupplevelsen har, från början till slut, varit otroligt positiv. Jag är normalt sett den typ av person som byter klocka bortåt tre – fyra gånger per dygn, men Endeavour har suttit på handleden sen den kom och visar inga tecken på att vilja lämna. Jag vågar mig på en rekommendation. Skall du köpa en microdykare 2021? Köp en RZE Endeavour!
Boett: Titan ytbehandat med UltraHex | Urverkstyp: Automatiskt |
Armband: H-länk i titan med UltraHex-behandling | Kaliber: SII NH38A |
Diameter: 40,5 mm | Vattentät: 200m |
Tjocklek: 12,5 mm | Lume: Tvåfärgat. Visare och index |
Lug-to-lug: 46 mm | Lumetyp: Swiss Superluminova C3 och BGW9 |
Bandbredd: 20 mm | Glas: Safir med AR-coating |
Plus
- Fantastisk tavla och lume
- Minutiöst genomtänkt design
- Trevlig presentation och köpupplevelse
Minus
- Något simpelt länklås
- Ingen dykförlängning
- Personligen inte stormförtjust i loggan
Bilden i rubriken är en pressbild använd med benäget tillstånd från RZE.
Pingback: Orient Star Diver - Doing Time
Pingback: RZE Fortitude - flygande titan - Doing Time
Pingback: RZE Fortitude – Doing Time
Pingback: HVD Spectre Diver - Doing Time
Pingback: RZE Resolute 2022 - Doing Time