Vi är ju lite nya i gemet här på Doing Time, och det skall sägas att vi blev både glada och hedrade när Henrik på Nordberg Watches hörde av sig och bad oss titta på deras nya släpp Skagerrack. Det är alltså första gången vi får oss tillsänt en prototyp för recension. Detta skriver jag som lika delar skryt och konsumentupplysning. Vi har bestämt oss för att vara 100 % ärliga och transparenta i allt vi gör och skriver här på Doing Time och därför känns det angeläget att du som läsare vet att detta är en klocka vi fått låna.
Nordberg är ett relativt ungt, Göteborgsbaserat, klockföretag startat 2019. Ambitionen med märket har varit att erbjuda ett prisvärt insteg till de mekaniska urens förtrollade värld kopplat med ett ansvarstagande för miljö och natur. Redan från start har man givit en del av sitt överskott till svenska miljöorganisationer, och detta är ett åtagande man tar med sig när modellprogrammet utökas. Skagerrak är Nordberg andra släpp. Föregångaren, Kattegatt, var en klocka i dykarinspirerad design som såldes i en mycket begränsad upplaga och följaktligen nu är slutsåld. Vår eminente vän Goran gjorde en recension av Kattegatt på din Youtube-kanal Back in Time, om du är nyfiken på den så hittar du den här.
Inför utformandet av Skagerrak har teamet på Nordberg Watches gjort ganska omfattande enkätundersökningar, bland annat i olika svenska klockgrupper i sociala medier. Budskapet skall, bland annat, ha varit en efterfrågan på ett mindre ur med möjlighet att bäras på länk.
Resultatet, Nordberg Skagerrak, är inte lika lätt att placera i ett fack som dess föregångare. Formatet, den polerade bezeln och urvalet av funktioner gör att jag vill hänföra den till en lite mer dressad kategori av vardags/allroundklockor. Om man så vill kan man beskriva det som en klocka som passar till det mesta, och med en luggbredd på 18 mm är möjligheterna goda att både dressa upp den på ett läder och ner den på ett nato exempelvis. Sedan Kattegatt har man också bytt verk från Miyota till Seiko och ett NH35-N, ett välrenommerat och pålitligt standardverk som används flitigt av många tillverkare världen över, vilket borgar för en stabil tillgång på reservdelar och service.
Nordberg har valt att släppa Skagerrak i en begränsad upplaga om 125 exemplar per utförande via en kampanj på Kickstarter. Instegspriset där kommer enligt uppgift att landa på cirka 3 000 kr.

Boett
Nordberg valde alltså att hörsamma publikens önskemål om en mindre och nättare klocka, och Skagerrak kommer förpackad i en elegant boett med mjukt svepande runda linjer som känns igen från bland annat Seiko SNXS-serien. Bezeln och sidorna är blankpolerade, medan bandhornens sidor är längsborstade. Borstningen är inte särskild djup eller distinkt, utan har mer karaktären av en mattering, och övergången mellan borstat och matt är inte helt skarp utan mjuk vilket bidrar till det rundade intrycket. Boettens baksida är ganska uttalat böjd, men baklocket sticker ut en aning vilket gör att rundningen inte ligger an mot handleden utan upplevs sväva strax däröver.
De stora polerade ytorna är ger de ett dressat, elegant men aningen repkänsligt intryck. De spegelblanka ytorna, som nog är mer påtagliga på klockan Skagerrak än på havet med samma namn, placerar Nordbergs nya skapelse på kontoret eller släktmiddagen snarare än under mer fältmässiga förhållanden eller på västerhavets skummande vågor.
Kronan är placerad klockan 3 och signerad med en graverad/etsad logga. Jag upplever kronan som ganska liten, och detta i kombination med den grunda etsningen gör att Nordbergs, fantastiskt snygga, logga inte framträder riktigt så mycket som den förtjänar. Den lilla kronan är aningen svår att manövrera med klockan på, men samtidigt tar åtminstone jag i princip alltid av mig klockan när jag skall skruva på kronan.
Nordberg har alltså en ambition att öppna köparens ögon för charmen hos automatiska verk. Kanske är det därför man valt att förse Skagerak med en baksida i safirglas för insyn till NH35-N-verket. Personligen är jag skeptisk till glasbaksidor till verk som saknar estetiska företräden. NH35-N må vara en aldrig så pålitlig och lättservad arbetshäst, men något ögongodis bjuder det inte på även om rotorn försetts med både firmans och verkets namn.

Tavla
Skagerrak kommer i två utföranden där färgen på tavla och sekundvisare skiljer. Det exemplar vi fått för provkörning är av varianten Day med en matt vit urtavla och blå sekundvisare, medan den andra varianten Night kommer med svart tavla och en gul sekundvisare som känns igen från storasyskonet Kattegatt.
Tavlans finish är en matt, solid vit som bryts av stavindex i relief med grå yta. Indexstavarna är dubblerade klockan 12 och klockan 6. Datumfönstret klockan 3 är inramat i en silverglänsande ram. Visare, index och datumfönstrets ram har alltså alla tre en silverfärgad yta, men dessa tre har alla olika finish, vilket ger ett lite oroligt intryck och kanske onödigt mycket fokus på datumfönstret som är den detalj som glittrar mest. När man detaljgranskar tavlans yta kan man se ganska tydliga ojämnheter kring index, som jag förmodar är stansade snarare än applicerade.

Index saknar lume, och vad gäller visarnas lysmassa upplevs denna som snålt tilltagen. Läsbarheten på den nedsläckta gästtoan är i det närmaste noll, trots föregående laddning under spotlight.
Tim- och minutvisare är raka, så kallade batonvisare, med ett smalt streck av C3-lysmassa på. Sekundvisaren är blå och pilformad med lysmassa på spetsen. Sekundvisarens färg skapar lite liv i helheten, och utgör ett välkommet avbrott i den återhållsamma färgpaletten hos Skagerrak. Jag brukar ofta haka upp mig på visarnas längd, men här har Nordberg lyckats föredömligt, och det blir tydligt hur respektive visare når eller indikerar avsedda indexmarkeringar. Visarnas utformning känns också igen från föregångaren Kattegatt, och det är något jag kan uppskatta hos ett ungt märke, att man i någon mån försöker skapa en linje eller ett designmässigt DNA som förenar de olika modellerna.
Tavlan pryds av ett tryckt hårkors som för tankarna till Universal Polerouter, och detta bryts klockan 12 av texten ”Nordberg” i svart och ”Skagerrak” i blått. Klockan 6 återfinns texten ”Automatic water resistant 10 atm/100 m” fördelat på tre rader. Under indexmarkeringen klockan 6 informeras vi för tredje gången på klockan (det står även på baklocket och rotorn) att verket heter NH35-N. Detta bör således inte undgå någon. Personligen hade jag uppskattat att se Nordbergs logotyp på tavlan, i utbyte mot något av textmassan.
Innerbezeln är försett med tim- och minutmarkeringar i ett tryck som är betydligt tjockare än tavlans text och hårkors och därigenom i viss mån tar fokus från dessa detaljer.
Länk
Möjligheten till länk var alltså ett annat önskemål från klock-communityt som Nordberg valde att hörsamma på Skagerrak-modellen. En välanpassad länk till ett rimligt pris är svårt att åstadkomma, men bidrar ju verkligen till helhetskänslan av en klocka. I detta fall har man valt en länk i oysterutförande med borstad ovansida och polerade sidor. Länken i sig är följsam och bekväm att bära utan att lugga mina håriga ap-armar. Länkdelarna är sammanfogade med traditionella push pins, och länken är avsmalnande från 18 mm vid bandhornen till 16 vid låset. Ändlänkarna är massiva med god passform mot boetten. Passformen mellan länkarna är god såtillvida att det inte är mycket rassel. Däremot är det en ganska rejäl luftspalt mellan varje länk. Finishen på länken kunde vara bättre, och mitt exemplar hade en ganska påtaglig ojämnhet i borstningen framförallt på ena ändlänken.

(Foto: Erik N)
Låset är ett traditionellt viklås, men med en relativt liten och nätt utsida som nästan gör det till en dold knäppning. Låset är graverat ”Nordberg”. Även här hade jag gärna låtit den eleganta logotypen ta plats istället. Själva viklåset är pressat och öppnas med två låsknappar från sidorna. Låsningen känns distinkt och pålitlig och funktionsmässigt är det ett riktigt bra lås även om möjlighet till mikrojustering saknas.
Utöver länken kommer Skagerrak att levereras med ett natoband. I skrivande stund är det inte klart exakt hur detta ser ut, men det kommer göra det möjligt för köparen att redan från start dra nytta av designens mångsidighet.
Upplevelse
Redan första dagen jag bar Skagerrak fick jag en oväntad klock-komplimang från en vanligtvis klock-o-intresserad kollega på min arbetsplats. Denna kom dessutom i ett e-mail flera timmar efter vårt möte. Även om mailet, tråkigt nog, hade en del annat innehåll också står det ju för något som talar till Skagerraks fördel. Trots det lilla formatet och den minimalistiska designen bjuder Skagerrak upp till en del glitter på ytan en solig dag!
Skagerrack upplevs nätt och elegant, och som en klocka som kan passa till det mesta. Baksidan av detta är ett den kanske saknar just en stark identitet eller USP. Det blir en aning mellanmjölk av det hela. Men det kan också ses som att det är en förnuftig allroundklocka, och ett insteg till världen av automatiska ur till ett relativt facilt pris.

Tyvärr lämnar Skagerrak mig med en känsla av att Nordberg genat lite i hörnen här och där och gjort avkall på en hel del i akt och mening att hålla kostnaderna nere. Frågan är om man inte begått ett misstag här. För den som söker en första automatisk klocka på länk finns andra, minst lika prisvärda alternativ, till exempel i Seiko 5-serien. Med det stora engagemanget och lyhördheten som Nordberg visat och visar det svenska klock-communityt tror jag att man hade kunnat vinna gehör för ett något högre pris i utbyte mot en bättre kvalitetskänsla, inte minst eftersom man valt en lansering via Kickstarter.
Klockan är bekväm och smidig att bära, men för mig gör bristen på karaktärsdrag och den låga finishen att jag får svårt att argumentera för varför just Skagerrak skulle ta en plats i min klocklåda. Ett skäl skulle givetvis kunna vara att det är roligt att stödja ett svenskt initiativ i klockvärlden, och det är det verkligen. Ett annat skäl kan vara Nordbergs engagemang i det svenska klock-communityt och i den svenska naturen. För egen del blir det dock utan saknad jag postar tillbaka mitt lånade exemplar. Vi på Doing Time kommer emellertid hålla ett öga på Nordberg Watches, och ser mer spänning fram emot vad de kan komma att presentera i framtiden.
Kickstarter-kampanjen för Nordberg Skagerrak hittar du här.
Vill du läsa fler tankar om Nordberg Skagerrak så rekommenderar vi Horology Bars:s recension som du hittar här och Eqotime:s recension här.
Vår vän Goran på Back In Time har också gjort en videopresentation av Skagerrak som du hittar här.
Boett: Rostfritt stål | Urverkstyp: Automatiskt |
Armband: Oysterlänk i rostfritt stål | Kaliber: NH35-N |
Diameter: 39 mm | Vattentät: 100m |
Tjocklek: 12 mm | Lume: Visare |
Lug-to-lug: 48 mm | Lumetyp: C3 |
Bandbredd: 18 mm | Glas: Safir (både fram och baksida) |
Plus
- Smidigt format
- Bekväm att bära
- Lågt pris
Minus
- Bristande finish
- Dålig lume
- Svag identitet
Bilden i rubriken är en pressbild och används med benäget tillstånd från Nordberg Watches.