Monchard Pulsation Chronograph

Jag är sedan länge ett stort fan av Klocksnack och framförallt ett stort fan av tråden ”Stora tråden om mikromärken och andra ”affordables”. En över 4000 sidor lång, härlig och kompromisslös läsning med fokus på just mikromärken och prisvärda klockor. Tyvärr har jag senaste året halkat efter lite i diskussionerna (skyller lite på min 1,5 åriga son) men försöker genast läsa mig ikapp så fort tid finns. För här finns det verkligen gobitar att hitta när det kommer till okända guldkorn som är värda att kolla in. Det var så jag sprang på Monchard Watches.

När jag först korsade väg med Monchard så hade jag faktiskt inte den blekaste aning om att det var ett svenskt märke, glatt överraskad blev jag när jag besökte deras hemsida och insåg faktumet. De första modellerna var, i alla fall inte för mig, något som fick ögonbrynen att höja sig men jag följde ändå med spänning deras framtid.

Det första jag verkligen föll för hos Monchard var den transparens, öppenhet och framförallt kommunikation som de förde med användare på Klocksnack. Det värmer verkligen i hjärtat att de inte bara svarar på frågor utan även kompromisslöst delar med sig av andra märken och erfarenheter, känns kort sagt som ett härligt gäng!

Men sen dök deras nya Pulsation Chronograph upp och jag föll pladask!
Nyper mig i örsnibben dagligen över att jag inte hann lägga rabarber på modellen med den laxrosa tavlan utan fick ”nöja” mig med den svarta. Så här i efterhand kan jag dock säga att jag nog gärna har båda två, för den svarta är verkligen värd att upplevas!

Så Pulsation Chronograph gjorde direkt ett fenomenalt intryck visuellt och storleksmässigt var den perfekt.
Trots min (och Eriks) lite småtrötta inställning till Seikos meca quartz-verk så var ett köp för mig givet!

Presentation

Efter att de senaste året mest handlat klockor av den lite dyrare klassen så hade jag egentligen inga direkta förväntningar när det kom till presentationen. Jag blev inte heller blåst av stolen när jag packade upp paketet utan det var ungefär som jag förväntade mig av en klocka i denna prisklass. Ett plus till den genomtänkta och informativa manualen, ett ställe där det enligt mig annars snålas in på. Så Monchard får en liten stjärna i kanten ändå!

Enkelt och stilfullt. Ett plus i kanten för en bra och genomarbetad manual. (Foto: Anton B)

Boett

Boetten, själva karossen hos denna pjäs är precis så där enkel och klassisk som jag förväntar mig hos en halv-dressad kronograf med en touch av vintage. Blankpolerat är en självklarhet och borrade hål för lugsen är ett stort plus. Känslan i krona och tryckknappar är klart godkänd. Baksidan är även den elegant med Monchards snygga och välgjorda logga i centrum. Hela paketet kröns med ett lätt kupat safirglas på toppen. Snyggt!

Boett i blankpolerat rostfritt stål som kröns med ett kupat safirglas. (Bild: Monchard Watches)

En liten detalj som hamnar på minuskontot, som även kan bero på den begynnande gubbigheten i min kropp, är att jag upplever tavlan lite svår att läsa utomhus när solen tittar fram. Jämfört med andra klockor i liknande prisklass så upplever jag tyvärr detta som ett dilemma lite då och då. Glaset har trots allt en AR-beläggning på insidan men i mitt tycke lite för dålig för mina ögon. Det i kombination med de blankpolerade visarna gör att det ibland blir lite svårläst.

Urtavla

Nu kommer vi till den del av klockan som fick mig riktigt på fall. Vet inte riktigt hur Monchard burit sig åt men det finns så otroligt mycket vackert att se här! Att i den här prisklassen leverera något så vackert som denna urtavla är för mig en gåta. Det finns extremt mycket fina detaljer att titta på här, värd att kika på under lupp!

Vi börjar längst ut! Längs tavlans ytterkant går att utläsa en pulsometerskala som på ett snyggt sätt ramar in det hela. Hur denna skala fungerar och skall utläsas finns att läsa HÄR. Timmarna går att utläsa i ett typsnitt som andas stil och historia, intressant att ett typsnitt kan få mig att känna så men det är bara så enkelt och så perfekt.

Enkel men ack så underbar urtavla med fantastiska detaljer! (Foto: Anton B)

Siffrorna 3 och 9 har fått maka plats åt tavlans två undertavlor. Den ena är en dagtidsindikator med 24h skala där 6-16 visas med en röd text och 18-4 med blå text. En så liten men ack så snygg detalj! Den andra tavlan indikerar tidtagningen upp till 60min. En annan detalj som jag verkligen vill lyfta fram är visarna på dessa två undertavlor. 90% av tiden kommer du uppleva dessa som svarta men så plötsligt, i rätt ljus, så upptäcker du dess blåa skinande färg! Så jäkla snyggt!

(Foto: Anton B)

(Foto: Anton B)

I mitten sitter tre enkla, stilrena och blankpolerade visare som gör sitt jobb både till funktion och utseende.

Armband

Utöver den limiterade upplagan av modellen med laxrosa tavla så kommer denna klocka enbart i ett svart utförande. Snålt kan tyckas men jag tycker personligen det känns helt rätt. Tur att denna är lite av ett ”strap monster” då!

När du köper en Monchard Pulsation Chronograph så får du möjlighet att välja mellan ett brunt band och ett svart band, eller ett paket med båda två. Varianten jag har testat har det bruna toksnygga läderbandet med trevlig kontrastsömn i lite ljusare nyans. Bandet är riktigt mjukt och lagom tjockt med sina knappa 2mm. Matchande spänne i lika blankpolerat stål som boetten, klart godkänt här!

MEN det ryktas om att Monchard kommer att släppa en länk till denna modell och så sent som för någon vecka sedan så hade jag och Jonathan på Monchard kontakt och han berättade att de hoppas på att släppa den nu under hösten. Det tror jag kommer få denna klocka att steppa upp ännu mer än vad den redan gör!
Jag har slängt på en blankpolerad eftermarknadslänk (se bilder) som bara den indikerar på hur snygg denna blir på lite stål, jag är vråltaggad!

Upplevelse

Så hur skall jag sammanfatta min första upplevelse av svenskmärket Monchard? Jag kan bara retirera, buga och säga att de har fått mig att häpna med denna modell, samtidigt som de satt en hög ribba för vad Anton Bäck tänker och förväntar sig av Monchard och framtida modeller! Jag har harvat igenom en mängd mikromärken genom åren men även om det var ett tag sedan jag testade en kronograf så måste jag säga att denna klocka slår det mesta när det kommer till utseende och upplevelse kontra pengen. Visst jag är inte golvad av valet av urverk men ligger man i denna prisklass så är det vad man kan förvänta sig. Den STORA skillnaden är att man glömmer liksom bort vad som tickar inuti för det finns så mycket annat som fångar din uppmärksamhet. Urtavlan är verkligen klockans storhet och återigen undrar jag hur de kan göra det för den pengen? Eller så är det helt enkelt en liten käpp åt andra mikromärken som inte åstadkommer liknande resultat för samma peng. Hur som helst är jag extremt glad över mitt impulsköp och rekommenderar verkligen er att kolla in Monchard och deras kollektioner. Ett tokspännande märke helt klart!

Den limiterade utgåvan med laxrosa tavla tillverkades endast i 150 exemplar! (Foto: Monchard Watches)

Kan även passa på att slänga ut en krok och säga: Har du en en Pulsation Chronograph med den limiterade laxrosa tavlan så hör av dig!!!

Boett:
Rostfritt stål
Urverkstyp:
Kvarts
Armband:
Läder
Kaliber:
Seiko VK64 Meca Quartz
Diameter:
39 mm
Vattentät:
50m
Tjocklek:
13 mm
Lume:
Lug-to-lug:
46 mm
Lumetyp:
Bandbredd:
20 mm
Glas:
Double domed safir

Plus

  • Urtavla i toppklass
  • Detajerna
  • Priset!!!

Minus

  • Lite halvtråkigt urverk

Omslagsbild: Monchard Watches
http://monchardwatches.com