Mido Ocean Star Tribute

En klok man sa en gång ”Man kan aldrig ha för många blåa klockor”. Jo det kan man faktiskt!
När procentsatsen steg över 60% blåa klockor i samlingen så såg jag mig själv i spegeln, tittade djupt in i ögonen och insåg faktumet…att jag har på TOK för många blåa klockor!

Familjen lade inte ens märke till klockorna längre för alla var blå! När jag sen hittade min graal Omega Seamaster Planet Ocean GMT ”Goodplanet Foundation” som föga förvånande också är just blå så gav jag upp, jag älskar blått och jag älskar blåa klockor. Varför kämpa emot?

Mido Ocean Star Tribute är en sån där klocka som egentligen har precis allt jag faller för!
Så efter några dagars intensivt luftande med Erik så sa han till mig att ”du kommer inte INTE kunna köpa den där klockan” och visst tusan hade han rätt.

Dryga veckan senare landade den i brevlådan och min favoritdel kunde börja. Unboxing!

Presentation
Just Ocean Star Tribute är precis som den heter, en hyllning för att fira deras 75-års jubileum av modellserien.
Tribute-modellen släpptes första gången 2019 och kommer i en lite mer påkostad och riktigt snygg box tillsammans med ett extraband i matchande kulör, riktigt snyggt!

Boett
Innan jag testade denna klocka så var inte boetten något jag riktigt reflekterade över. Men efter att ha använt klockan ett tag så inser jag att det finns så otroligt mycket att tycka om här. Den är riktigt kompakt och de korta bandhornen gör att den sitter så där ruskigt tajt och bekvämt. Bezeln är snygg, men tyvärr kan jag tycka att det finns lite väl mycket spelrum när man vrider på den, inte så där tajt och säkert som jag vill ha det.
Att det är helpolerat tycker jag är riktigt snyggt och även om det må vara en magnet för chipsfingrarna så hade jag definitivt inte velat ha det annorlunda, en riktigt fullpott!

Tavla
Urtavlan har en underbar färg och matt i sin framtoning. Logotyp och text är printat och index ser även de ut att vara printade, lite halvtråkigt kan jag tycka och den hade absolut lyft ett snäpp med applicerade index. Utformningen av index däremot är perfekt! Ger en riktiga retro-vibbar och passar perfekt på ett 75-årskalas!

När det kommer till lysa i mörker så finns det däremot mer att önska. Typen av lume skall vara SuperLuminova men den presterar dessvärre inte särskilt bra. Allmänt svag och discofärgen tonar tyvärr ut på tok för snabbt.

Länk
Här kommer vi till min solklara favorit när det gäller denna klocka: Länken!
Vet inte vad jag skall kalla länken? Mesh? Engineer? Engineer-mesh? Strunt samma, för den är magisk!
Har i ärlighetens namn inte upplevt en bekvämare länk än den som sitter på denna pjäs. De tajta och små länkbitarna gör att den smeker varenda liten del av din handled och sitter så mjukt att man nästan glömmer bort att det faktiskt är just en länk.

De korta bandhornen + de små tajta länkbitarna gör även att länken sluttar direkt och ger alltså inga extra millimeter lug-to-lug. Om länken är magisk så är claspen minst lika magisk! Toksnygg i all sin enkelhet och med en diver extension, som jag bara tidigare upplevt på dyrare modeller, så är den en riktig homerun.
Kommer skriva in i ”Vita Arkivet” att denna länk skall med ner i kistan! Inget snack!

Bildkälla: Mido Watches

Upplevelse
Mido Ocean Star Tribute skall upplevas! Även om pressbilderna är fräcka så gör den sig så mycket bättre ute i det vilda. Hela paketet blänker i ljuset och jag bestämde mig tidigt att denna skall användas och att alla deskdives som kommer skall jag välkomna med öppna armar!

Känslan när man har kortat länken, skruvat upp den och till slut slänger på den runt handleden gör att man rätt kvickt känner att ”Det här är sommarklockan 2021!”. Den är, som jag nämnt några gånger, extremt bekväm och bärs väldigt bra storleksmässigt. Det kupade glaset ger en extra retro-touch och jag tycker denna klocka verkligen är värd epitetet ”Tribute”.

Detta är min första upplevelse av märket Mido och jag måste säga att jag är extremt nöjd med vad de har erbjudit hittills. Hela paketet med finishen, utformningen, urverket och även prislappen gör att denna hamnar högt på min lista när det gäller pang för pengen!

Jag ger mina varmaste rekommendationer för Mido Ocean Star Tribute om du som jag söker efter en retroinspirerad dykare för runt 10 000kr.

Boett:
Stål
Urverkstyp:
Automatiskt
Armband:
Stål
Kaliber:
Mido Cal.80 (ETA C07.621)
Diameter:
40,5mm
Vattentät:
200m
Tjocklek:
13,5mm
Lume:
Visare och index
Lug-to-lug:
47mm
Lumetyp:
SuperLuminova
Bandbredd:
21mm
Glas:
Safir (kupad)

Plus

  • Länk och clasp i toppklass
  • Boettens utformning och finish
  • Presentationen

Minus

  • Lite tråkig urtavla
  • Bezeln
  • Svag lume