Malm Dalton Team 50

Linköpingsbaserade Malm Watches har verkligen börjat göra sig ett namn i klock-Sverige. De har sedan starten släppt ett gäng härligt egendesignade klockor i både stål och brons. När jag tänker på Malm så är det genast kronografen Catalina som dyker upp. Det är nog främst för att det var den första bekantskapen jag fick med Malm Watches. Då, för ett par år sedan, så blev jag ruskigt imponerad över vad de kunde snickra ihop för pengarna och de satte genast ett gott rykte i mitt huvud. Det är där jag är idag, jag ser på Malms klockor med en go’ känsla i kroppen.

Så jag blev extremt glad när en härlig läsare hörde av sig och erbjöd oss att få ta en titt på hans, helt nya(!), Malm Dalton Team 50! Det var några år sedan jag själv ägde en klocka från Malm, men som sagt så satte de en bra känsla sist, så jag hade ändå lite förväntningar när jag fick paketet innehållande denna pjäs.

Malm Dalton är en hyllning till svenskt stridsflyg och har tagits fram tillsammans med svenska stridspiloter och namngetts efter den 212:e stridflygsdivisionen, call sign ”Dalton”. Denna text, saxad från Malms hemsida, gör en verkligen sugen på att titta närmare. Häftig historia bakom klockan så att få spendera några dagar tillsammans med denna kronograf var en riktigt intressant upplevelse.

Just denna modell är den limiterade versionen ”Team 50” och tillverkas i 100 exemplar.

Presentation

Det var precis här som Malm först imponerade på mig, när jag fick unboxa min Catalina för ett par år sedan. De sparar inte på krutet när det kommer till presentation! Ytterboxen och paketeringen håller helt klart jämna steg med märken många tusenlappar dyrare. Det du sedan möts av är en fantastiskt träbox i en minst lika fantastisk brun färg, glänsande och spegelblank! Jag blir glad av att mötas av ett minst lika påkostat och genomtänkt presentation som sist. En extra tumme upp vill jag ge för manualen. Jag blir glad när en väl genomarbetad manual, på svenska, hänger med och som dessutom är läsbar och aktuell för klockan. Här behöver du inte bläddra bland hundratals sidor i kvalité a la telefonkatalog 1995, utan glasklar och enkel manual. Precis vad min begynnande gubbighet behöver, snyggt!

Boett

Poleringen av boetten, det var nog det första jag fastnade för när jag väl satte klockan på handleden. Ett extremt snyggt och väl utfört arbete mellan borstat och polerat. Dessa detaljer tillsammans med de distinkta linjerna gör verkligen denna boett till en riktigt fullträff! Ju längre jag hade klockan ju mer växte den på mig. Boetten är väldigt fint utformad och sättet bandhornen sveper runt handleden gör denna klocka riktigt bekväm att bära under långa perioder. Diametern mäter 41mm och tjockleken runt 13mm-

På högersida återfinns tryckknappar för kronografen, kronan samt ett distinkt kronskydd. Tryckknapparna och kronan har en lättrad yta vilket gör de både snygga och väldigt greppvänliga. Det distinkta kronskyddet sväljer kronan rejält och kan ibland upplevas som lite svåråtkomlig men då det sitter ett batteri under skalet så behöver du sällan pilla på den. Vridringen har även den en lättrad yta vilket gör den extremt lätt att manövrera, även med handskar på. Vridringsinlägget är ett mattsvart inlägg som passar klockan riktigt bra och de 120-klicken sitter som en smäck med extremt lite backplay. Jag tycker Malm har lyckats riktigt bra med boetten på denna modell och det märks verkligen att de lagt ner tid och eftertanke i både utformning och i detaljerna.

Urtavla

Tavlan på denna modell är verkligen fullspäckad! Det finns enormt många element att titta på och jag kommer på mig själv att, mer än en gång, titta ner på handleden och fastna på någon detalj. Urtavlan presenterar sig verkligen som en pilotklocka skall göra. Riktigt snygga och tydliga siffror, lättnavigerade sub-dials och tydliga visare. Siffror, visare och index är enligt Malm handritade med inspiration från mätinstrumenten som återfinns i svenska stridsflygplanen Lansen, Viggen och Draken. På visarna och index återfinns ett bra lager med C1 Swiss SuperLuminova och de gör jobbet bra i dunkla miljöer.

Den vänstra sub-dialen på denna modell har Team 50-loggan och bryter av ruskigt snyggt i svenska färger och är verkligen en detalj jag diggar på denna limiterade modell. De övriga två mindre tavlorna är klassiskt svarta och tydliga.

Tittar vi till visarna så är tim och minutvisare riktigt snygga och tydliga då dess ljusa färg har en bra kontrast mot den svarta tavlan. Sekundvisaren är något jag ändå måste slå ett slag för: Extremt läckert designad med både flygplan och klassiska röda streck mot vit bakgrund….ah jag häpnar! Fantastiskt snyggt jobbat av Malm och denna limiterade variant är verkligen värd sin peng när det kommer till design.

Jag kan ändå inte göra denna recension utan att peka lite på den miss som Malm gjort vid tillverkning av urtavlan.
Tryckfels-Nisse var framme och passade på att ta bort ett H i ”Chronograph” som syns under loggan. Så vi har texten ”Cronograph” istället, detta verkar dock vara något Malm snabbt upptäckte och upplyste köparna om att de kommer att byta ut tavlan till alla som vill. Men personligen hade jag inte bytt, kan detta rentav bli ett samlingsobjekt? Framtiden får utvisa!

Armband

Exemplaret jag fått testa kom på ett snyggt brunt pilotläder som passar klockan perfekt. Bandet är ganska styvt till en början och en påtaglig doft möts man också av vid unboxing. Jag blev sittandes och funderade ett tag vad tusan det var som doftade här hemma tills jag insåg att det var läderbandet som doftade ganska kraftigt och tyvärr inte den klassiskt goa läderdoften, utan något annat. Detta är dock något som försvinner ganska snabbt vid användning.

Modellen släpps på både läderband i två olika färger samt en länk som på bilder ser extremt fin ut med de blankpolerade mittenlänkarna. I boxen skickade även Malm med ett passande NATO-band som kan vara trevligt att bryta av med. Spännet är snyggt graverat med Malms logga och känns som en bra och gedigen kvalité.

Sammantaget känns det som att Malm täcker in de flestas önskemål när det kommer till olika bandval men personligen skulle jag gärna testa denna på ett klassikt bund-band.

Upplevelse

Min upplevelse tillsammans med Malm Dalton Chronograph ”Team 50” var kort men innehållsrik. Jag gillar verkligen när en klocka växer in på en och det gör verkligen denna. Första reaktionen var inte ”WOW!” men ju mer jag bar den och ju mer jag tittade in på detaljerna så blev jag mer och mer imponerad. Det märks verkligen att personerna bakom Malm lagt ner en rejäl dos tid och noggrannhet i denna pjäs. Det blir extra kul när man läser historien bakom själva klockan.

Jag vill slå ett extra slag för boetten både till utseende och form. Mixen av borstat och polerat stål är knivskarp och toksnygg tillsammans med den lättrade ytorna på krona, knappar och vridring. Nästa sak jag vill lyfta fram är visarna. Snygga och klassiska tillsammans med den mer unika sekundvisaren för kronograffunktionen, den är pricken över i:et.

Åt det motsatta hållet så måste jag säga att jag dock är rätt trött på dessa mecaquartz-verk som sitter i var och varannan kronograf idag. De kittlar lika lite i kroppen som när jag läser NH35 i en klockas specifikationer. Jag hade hellre sett en aningen dyrare prislapp med ett upphottat verk, känns som Malm är redo för det nu. Jag hade även gärna sett ett aningen mjukare läderband av lite tunnare läder, det hade känts mer rätt.

Men slutorden är ändå klart mer åt det positiva hållet än åt det negativa. Du får en riktigt fin kronograf för pengarna och som dessutom andas Sverige, flygplan och historia. Det är extra trevligt att Malm lägger ner en stor dos research i detaljarbetet i sina klockor och det är något som märks när man har den runt handleden. Keep up the good work…men med ett roligare werk!

Boett:
Rostfritt stål 316L
Urverkstyp:
Kvarts
Armband:
Läder
Kaliber:
Seiko VK63 Mecaquartz
Diameter:
41mm
Vattentät:
100m
Tjocklek:
13mm
Lume:
Visare och index
Lug-to-lug:
50mm
Lumetyp:
C1 Swiss SuperLuminova
Bandbredd:
20mm
Glas:
Safirglas med AR-coating

Plus

  • Grymt bra och genomarbetad boett
  • Detajerna på boett och urtavla
  • Fantastiska visare

Minus

  • Tråkigt urverk
  • Obekvämt läderband, till en början