HVD Spectre Diver

Det är verkligen inte vår ambition här på Doing Time att bara skildra olika mikromärken, men på senare tid har vi haft möjlighet att recensera flera klockor från små och oberoende tillverkare som verkligen varit intressanta att uppleva och lära sig mer om. HVD och deras Spectre Diver är definitivt inget undantag från detta och en klocka som verkligen förtjänar uppskattning och publik.

Märket HVD är baserat i Singapore och drivs av Travis Tan (mannen bakom RZE Watches med modeller som Endeavour och Fortitude) tillsammans med hans fru Vivian Ko. Själva beskriver de att ambitionen med märket är att föra publiken tillbaka till en enklare, mer basal era och att skapa klockor som kombinerar modern teknik med vintagekänsla.

Hittills är Spectre Diver märkets enda modell, men trots det redan en klocka som hävdar sin plats och sticker ut i bruset av mikromärkessläpp.

Exemplaret vi testat har vi fått låna av en entusiast, och vi har inget samarbete med HVD på något vis.

Presentation

HVD kommer i ett enkelt, men trevligt, reseetui i kalvläder. Etuiet i sin tur ligger i en ganska stram och återhållsam ytterkartong. Det hela är chosefritt och praktisk snarare än lyxigt och exklusivt, och ni som läst flera av mina recensioner vet att för en mikromärkesklocka i det här prissegmentet tycker jag att det är alldeles perfekt.

I paketet återfinns också en habil skruvmejsel anpassad för länkjustering. En detalj som uppskattas av oss som snabbt vill få länken anpassad och få sen nya klockan på sig.

Med recensionsexemplaret följde också ett litet handskrivet meddelande från ägaren Travis till ägaren. Om detta är standard för HVD skall jag låta vara osagt, men trevligt såg det ut!

HVDs presentation är elegant och sparsmakad. (Foto: Erik N)

Boett

Boetten har en klart vintageinfluerad form som känns igen från dykare från 50 – 60-tal. Formen är nästan lite cushion case med en mjukt svepande sammanhållen ytterlinje som löper från bandhorn till bandhorn. Sidorna är borstade, men läns sidorna upp mot boettens ovansida löper en bred polerad fasning. Övergångarna mellan borstat och polerat är fina, och en polerad fas även mot boettens undersida gör att hela konstruktionen upplevs lätt och smidig där många andra dykare kan kännas höga och burkiga.

En boett med riktigt smidig profil. (Foto: Erik N)

Mellan bandhornen är boetten rak snarare än rundad, vilket gör att alla typer av band smiter tätt intill boetten och eliminerar utrymme mellan band och klocka Detta är en av flera faktorer som gör att Spectre Diver passar alldeles lysande på en uppsjö olika band.

Boetten har en jämn rundning och jag tycker den sitter riktigt skönt mot handleden på flera olika bandalternativ. Borrade bandhorn är väldigt praktiskt vid bandbyten och i mitt tycke också estetiskt tilltalande på en klocka av denna typ.

Vridringen, 120-klick enkelriktad, manövreras distinkt och utan spel och är försedd med en både vacker och praktisk lumepärla vid utgångsläget.

Kronan är relativt stor och boetten saknar kronskydd. Detta gör att uppvridningen av det manuella verket är enkel att utföra även med klockan på. Kronan är överlag mycket greppvänlig och trevlig att använda och de olika lägena är trevligt distinkta. Det är inte en skruvad krona, och här kanske jag sticker ut hakan när jag utropar det till en fördel, men jag tycker faktiskt att det både underlättar användandet och bidrar till helhetskänslan. HVD lyckas ju ändå leverera 200 m vattentäthet, så någon praktisk nackdel kan jag i princip inte se. På toppen är kronan graverad med HVDs kanske aningen intetsägande logotyp.

Baksidan är av glas, och det kanske man kan ha synpunkter på. Verket är varken dekorerat eller särskilt avancerat och erbjuder ingen större visuell njutning. För egen del hade jag föredragit en snygg solid baksida.

Tavla

Spectre Diver kommer i fyra färgvarianter: blå Azurite, grön Emerald, vit Moonstone och den svarta variant som jag provat, Onyx. Tavlorna har ett slags fume eller sunburst-effekt och har alla fått en unik handgjord patinering. Index är runda med stavindex 12, 3, 6 och 9. De är applicerade och har en riktigt fin finish. Indexen är guldfärgade på samtliga utföranden utom den blå där de istället är silvriga. Det bör noteras att även vridringsinläggen har olika färg för de olika färgvarianterna, något som jag tycker vittnar om omsorg och kompromisslöshet i designen.

Jag tycker tavlan är magiskt vacker, och Spectre Diver är en sådan där klocka som gör att jag kommer på mig själv med att sitta och titta på klockan fånigt leende utan minsta tendens till undran över aktuellt klockslag. Här är det klockan i sig som drar ögonen till sig.

Vad gäller information på tavlan så återfinns HVD-loggan under klockan 12. Loggan i sig är inget att skriva hem om, men placeringen och det diskreta trycket gör att det fungerar fint med designen som helhet. Över klockan 6 återfinns modellnamnet Spectre Diver, i ett snirkligt typsnitt som passar helheten riktigt fint. Frånvaron av ytterligare text och tryck på tavlan är något jag applåderar.

Visarna är, precis som index, gyllene på alla modeller utom den blå. Visarnas form är den av en avskuren, smal, triangel på ett sätt som matchar huvudindex väldigt bra. Visarnas finish är hög och bidrar till hela tavlans hypnotiserande effekt. Ett extra plus vill jag rikta till sekundvisaren med dess röda topp. Det är sådant vi gillar här på Doing Time!

Lite guld, lite lysmassa och den mysiga distorsionen genom plexit. En älskvärd kombo!
(Foto: HVD)

Länk

Spectre Diver levereras på en rostfri stållänk i ett utförande som härmar en tredelad länk, men där det som ser ut som tre delar i själva verket är delar av samma länkbitar. Länken smalnar av ganska påtagligt från 20 mm mellan bandhornen till 16 mm vid spännet. Detta är en detaljs som jag vet att många kan reta sig på, det påminner om länken till Oris Diver 65. För egen del tycker jag emellertid att det både är charmigt och bekvämt på denna typ av mindre och nättare dykare.

Ändlänkarna är, liksom övriga länkar, solida och passformen mot boetten är mycket bra. Justeringslänkarna är skruvade, vilket gläder mig, liksom att en ändamålsenlig skruvmejsel medföljer i paketet.

Det som hindrar mig från att alldeles ensidigt hylla länken är de polerade partierna på sidorna. De är säkerligen där för att göra intrycket mer elegant och exklusivt, men jag tycker stället att det rent visuellt påminner om länkarna på japanska lågprisdykare från Seiko och Orient.

Ofta bjuder beskrivningen av länkens lås på en del ”om” och ”men” i mina recensioner, men här är det faktiskt ”hipp” och ”hurra” istället. Låset är ett klassiskt viklås med två tryckknappar på sidorna. Det finns tre hål för mikrojustering, och det är möjligt att de både borde varit fler och suttit tätare. Låser som helhet är dock smäckert, vackert och fantastiskt bekvämt. Längs sidorna löper en polerad fas som jag tycker pryder spännet minst lika mycket som jag nyss påstod att det vanpryder själva länken.

Låset är snyggt, elegant och bekvämt. (Foto: Erik N)

Upplevelse

Spectre Diver är en kocka som jag snabbt tog till mitt hjärta. Den har en välbalanserad vintagekänsla och en hög finish som gör att den påminner en aning om mina Oris Diver 65, och det är en hedrande jämförelse tycker jag. Jag var skeptisk initialt till plexiglaset, men märkte snabbat att det i sig är en detalj som bidrar starkt till klockans charm. Som säkert framgår ovan har jag delade känslor till länken: jag tycker spännet är fantastiskt, men att de polerade detaljerna på själva länken stjälper mer än de hjälper.

Egentligen kan jag sammanfatta upplevelsen och mitt intryck i en enda mening, nämligen:

Redan innan jag lämnat tillbaka mitt lånade recensionsexemplar så hade jag beställt en egen likadan.

Vad gäller framtiden för märket HVD så ryktas det om en manuell kronograf i pipelinen. Låt oss hålla ögonen öppna!

Boett:
Rostfritt stål
Urverkstyp:
Manuellt
Armband:
Stållänk
Kaliber:
Sellita SW210-1
Diameter:
40 mm
Vattentät:
200 m
Tjocklek:
10,2 mm (12,7 mm inkl. glas)
Lume:
Visare, index och vridring
Lug-to-lug:
48 mm
Lumetyp:
Swiss Super Luminova
Bandbredd:
20 mm
Glas:
Kupat plexiglas

Plus

  • Hög finish
  • Mycket bra lås till länken
  • Vacker tavla

Minus

  • Glasbaksida
  • Sannolikt begränsat andrahandsvärde
  • De polerade delarna på länken

HVD finns tillgängligt för den europeiska marknaden, fritt från moms och tull, via Tyskland-baserade Watchbandit.