Guinand Starfighter Pilot

Guinand är ett märke som, om yttrycket ursäktas, nog flugit under radarn för många svenska klockentusiaster. Det känns därför påkallat att börja denna recension med lite bakgrund om märket som sådant. Ursprunget till det som idag är Guinand startade 1865 i den pittoreska staden Le Brenets på gränsen mellan Schweiz och Frankrike. Redan från början bar faktiskt Skandinavien en betydande del av företagets marknad och affärerna blomstrade. Ända sedan starten har man kontinuerligt tillverkat högkvalitativa mekaniska ur och 1881 utvecklade man sin första helt egna kronograf. Just kronografer har sedermera blivit Guinands adelsmärke och deras goda rykte för sina intrikata kronografer kom att bli vad som höll dem flytande genom den annars så förödande kvartskrisen i slutet på 1970-talet.

Redan under 1960-talet kom den välkände entreprenören och flygaren Helmut Sinn att få stor betydelse för Guinand i sin roll som distributör och produktutvecklare i firman. Hans kompetens inom och passion för flyget kom att styra in Guinand på tillverkning av högspecialiserade ur både för montering i flygplan och armbandsur för piloter. När Helmut Sinn 19061 startade sitt eget företag Sinn kom Guinand att tillverka en stor del av de klockor som såldes under märket Sinn.

Helmut Sinn (Foto: Guinand)

Efter att ha dragit sig tillbaka från Sinn 1993 blev Helmut Sinn 1995 Guinands nye ägare och under hans ledning kom företaget att flytta från Schweiz till Tyskland och Frankfurt där man än idag driver sitt företag helt i Helmut Sinns anda med fokus på teknologi och kunnande och med en hög grad av direkt försäljning till slutkunden.

Just den direkta kundrelationen var något som verkligen slog mig när jag började nosa på Guinand och beställningen av min Starfighter föregicks av ett ganska aktivt mailande fram och tillbaka med en mycket trevlig representant för företaget. Först när jag själv började läsa på lite mer insåg jag att det var ägaren, Mattias Klueh som jag brevväxlade med.

Guinand producerar sina klockor på beställning och har en mycket generös hållning till individuella anpassningar. Själv tyckte jag att modellen jag fastnat för, Starfighter Pilot, i sitt originalutförande var lite väl monokromatisk. Utan någon som helst extra kostnad fick jag då beställa ett unikt exemplar med en eldröd sekundvisare. Den typen av tillmötesgående attityd får en verkligen att känna sig sedd och trivas som kund hos Guinand.

Modellen jag valde, Starfighter Pilot är en traditionell bicompax flygarkronograf som tydligt designmässigt släktskap med den legendariska Heuer 1550. Guinand hare emellertid låtit modern teknologi och prestanda låta den klassiska designen komma till tals i något helt annat än en hommage till svunna tider.

Presentation

Jag återkommer till själva köpupplevelsen som erbjuds hos Guinand. Yppersta klass verkligen! Jag har aldrig köpt någon ny klocka av de riktigt, riktigt prestigefyllda supermärkena men av de nyköp jag gjort måste jag säga att Guinand tar hem det. Klockan kommer såklart väl emballerad i diverse ytterboxar, men i paketet ligger också en handskriven personlig hälsning och ett häfte med signerade utskrifter av just min klockas testresultat som ett bevis på Guinands rigorösa kvalitetskontroll. Innerboxen är en robust lättmetallkoffert av den typ som brukar innehålla sedlar eller kokain i tuffa filmer. Vill man associera mer prosocialt kan man tänka att den påminner om något ändamålsenligt kolli att lastas på ett flygplan eller om en glänsande flygplanskropp lik Spirit of S:t Louis.

Hela upplevelsen av att packa upp Guinandklockan ingav en känsla av att vara en värderad och uppskattad kund hos ett företag som bryr sig, och jag räknar till att jag var alldeles tvungen att skicka elva bilder till Anton under tiden. Fler än jag tagit vid något av mina barns förlossningar.

Exceptionellt trevlig presentation med omfattande och individuell dokumentation. (Foto: Erik N)

Boett

Starfighter Pilot kommer i Guinands lite större kronografboett i ett helt sandblästrat utförande. Trots storleken bärs den fantastiskt bekvämt och smidigt. Jag slogs exempelvis av att det, trots att den är större på samtliga mått, upplevs mer behändig och bekväm än den Siduna-kronograf jag recenserade någon vecka tidigare. Det förtjänar att noteras att Starfightern också finns tillgänglig i en uppdaterad och något kompaktare variant, Starfighter Pilot II, med en diameter på 41 mm, uppdaterat tätningssystem och möjlighet till stållänk. För mig gjorde emellertid det visuelle helhetsintrycket att valet föll på den blygsamt större originalversionen, ett val jag inte ångrar.

Det skruvade baklocket är bekvämt rundad vilket tillsammans med de sluttande bandhornen bidrar till att klockan faktiskt inte alls upplevs hög eller burkig at bära. En del av den totala höjden utgörs av ett kupat safirglas med antireflexbehandling på insidan. Även baklocket är försett med safirglas, och som ni kanske noterat är detta en företeelse jag är kluven till rent ut sagt negativ inför. Även om SW510-verket är lite dekorerat och försett med blånerade skruvar så är det ingen enorm fröjd för ögat och en glasbaksida innebär alltid en något ökad tjocklek på klockan och ytterligare fogas som potentiellt kan fallera. Jag vet emellertid att glasbaksidorna har många vänner därute och låter den därför vara för vad den är. Personligen hade jag föredragit en enkelt hållen solid baksida på en utpräglad tool watch som Starfightern. Trots glasbaksida och kronograffunktion levererar boetten hela 200 m vattentäthet vilket får anses täcka behovet även för riktigt usla piloter.

Guinands boetter är en otroligt genuin historia. (Foto: Erik N)

Hålen för bandstiften sitter relativt långt ut på bandhornen, vilket möjliggör att använda tjocka och robusta band som passar till klockans karaktär. En nackdel är dock att det uppstår ett ganska påtagligt utrymme mellan bandet och boetten, ett stycke fritt luftrum som man kan komma att störa sig på.

Vridringen är belagd med svart DLC och vridbar, som sig bör på en pilotklocka utan klick och åt båda hållen. Friktionen som håller den i läge är mycket väl avvägd och upplevelsen av att vrida den därmed synnerligen tillfredställande. Vid utgångspunkten för bridringens 60-minutersskala är den försedd med en pärla av samma X1-lysmassa som tavlan.

Den skruvade kronan är omgiven av ett välavpassat kronskydd men trots det, tack vare sin storlek och räffling, lätt att manövrera även med klockan på sig. På toppen är kronan signerad med ett G för Guinand. Även kronografknapparna har ett omgivande, i deras fall cylinderformat, skydd. Känslan i tryckknapparna är mycket distinkt och den skönaste jag upplevt förutom på min IWC Portuguese Chronograph.

Tavla

Tavlan på Starfightern är, som sig bör en mycket läsbar historia. Bottenytan är mattsvart och de båda undertavlorna är lätt nedsänkta. De tryckta arabiska siffrorna är ifyllda med en generös mängd lysmassa vilket för klockan lätt att läsa av i mörker och visuellt spännande i halvdunkel. Visarna är rakt lansformade, vitmålade och försedda med ett centralt fält med lysmassa. Sekundvisaren på mitt exemplar är kraftigt röd och har en pilspetsformat, lysmasseförsedd ände.

Längs tavlans ytterkant löper en minutskala kompletterad var femte minut/sekund med arabiska siffror. Visarnas längd och utformning är perfekt avvägda för att tydligt markera respektive index och därmed blir både tid- och kronograffunktionerna lätta att läsa av i ett ögonkast.

Vad gäller information på tavlan är det förträffligt sparsamt. Under klockan 12 hittar vi Guinands stiliga logotyp och under klockan 6 blir vi upplysta om att klockan är tillverkad i Frankfurt am Main. Det är det hela och mer behövs inte.

Mysig lume på en extremt läsbar tavla. (Foto: Erik N)

Armband

Guinand erbjuder sex olika läderband och ett gummi till Starfightern. Jag valde det lite dyrare Starfighter–bandet i relativt grovt mönstrad kohud och med en grå kontrastsöm. Detta band är mirakulöst bekvämt och får klockan att sitta precis lagom tight och bekvämt. Ett extra plus är att lädret är behandlat för att vara vattentåligt, vilket underlättar vardagligt användande för en småbarnsförälder i regniga Småland. Guinand låter också köparen välja mellan törnlås och, för en smärre extra kostnad, viklås. Själv valde jag att hålla det simpelt med ett klassiskt, blästrat törnlås. Låset är signerat med Guinands logga och anpassat för att följa bandet med en låg och bekväm profil. Törnlåset finns i fyra varianter, polerat, borstat, blästrat och svart PVD. Viklåset kan väljas som polerat eller blästrat.

Starfighter Pilot-armbandet håller en hög kvalitet och tål vatten. (Foto: Erik N)

Upplevelse

Det har sannolikt redan lyst igenom men, jädrar vilken kundupplevelse och klockupplevelse Guinand bjuder på! Att recensera klockor är verkligen inte alltid lätt. Ibland är det en klocka man inte gillar alls som man ändå måste skildra sakligt och med ödmjukhet inför smakens olikheter. Ibland, som nu, är det en klocka och ett märke man fallit pladask för och ser i den svärmiske kavaljerens rosenröda skimmer. Sen jag fick hem min Guinand har antalet klockor jag roterar på minskat markant, det är helt enkelt få som står upp emot den i kategorin robust vardagsklocka.

Den kontakt jag upplevt med Guinand i anslutning till köpet har jag heller aldrig stött på tidigare. Att det bara dagar efter leverans dök upp ytterligare ett paket i brevlådan med en tjock och informativ katalog bidrog ytterligare till helhetskänslan (och för sannolikheten till ytterligare köp).

Som jag sa till Anton: Ibland får man tag i en klocka som får en att känna ”Jaha, det var det. Nu är jag klar med klockletande!”. Jag har varit med tillräckligt länge för att veta att den känslan har en prognos liknande den för en isglass i Sahara, men den infann sig i vart fall med besked när jag la vantarna på Guinand Starfighter Pilot. När jag skriver dessa rader vet jag redan att den inte blev den sista klocka jag köpte. Något jag emellertid inte vet, men definitivt tror, är att den inte heller kommer att vara min sista Guinand.

På kort tid har jag och Starfighter blivit goda vänner. Här tar vi en fika tillsammans. (Foto: Erik N)
Boett:
Rostfritt stål
Urverkstyp:
Automatiskt
Armband:
Läder
Kaliber:
SW510
Diameter:
42,66 mm
Vattentät:
200 m
Tjocklek:
15,6 mm
Lume:
Visare, index och vridring
Lug-to-lug:
49,7 mm
Lumetyp:
Swiss Super Luminova X1
Bandbredd:
22 mm
Glas:
Safirglas (fram- och baksida)

Plus

  • Köpupplevelse och kundkontakt
  • Kvalitetskänsla
  • Presentation

Minus

  • Ej möjligt att välja stållänk
  • Glasbaksida
  • Glipa mellan band och boett