Frederique Constant Highlife Automatic COSC

Som jag skrev i mitt tidigare, lite mer allmänna inlägg, kring Frederique Constant är detta ett märke som jag nyligen fått chansen att uppleva. Där kan ni läsa om denna, i klocksammanhang, unga tillverkare som blott sina 33 år i branschen stått för en hel del innovationer och verkligen visat att noggrannhet lönar sig.

Noggrannhet är något jag slås över direkt när jag började kolla in Frederique Constant som märke men även när jag fick hem och unboxade klockan denna recension kommer att handlar om, Highlife Automatic COSC.
1999 lanserades den första klockan i Highlife-serien. De små likheterna som finns kvar mellan 1999 års upplaga och 2020 års upplaga är det integrerade fästet mellan band och boett, i övrig är det inte många likheter. Å andra sidan är inte nya upplagan av Highlife-serien på något sätt en re-issue eller en nyutgåva av den gamla pjäsen utan helt enkelt en ny och modernare variant, lite som när Volvo blåste liv i V90-modellen efter att den legat i dvala i ett och ett halvt decennium.

Modellen Highlife från 1999
(Foto: Frederique Constant)

Highlife-serien består idag utav tre modeller: Highlife Automatic COSC, Highlife Heart Beat och Highlife Perpetual Calendar. De två förstnämnda modellerna har ett rekommenderat pris på runt 20 000 svenska kronor medans Highlife Perpetual Calendar föga förvånande kostar runt 95 000 sek, förövrigt ett jäkla bra pris för en Perpetual Calendar.

Modellerna finns med svart, blå och vit urtavla och i både stålfärgad och två-ton. I kombination med de integrerade bandalternativen som är länk, gummi och läder så går det att få klockan att passa till i stort sätt vilken tillställning som helst.

Jag har alltså tittat närmare på modellen Highlife Automatic COSC med blå urtavla, nu kör vi!

Presentation

Det lilla jag visste kring Frederique Constant innan jag fick möjlighet att testa denna var deras galet läckra presentationer av främst deras limiterade klockor!
Vi snackar feta boxar innehållande modellbilar och modellbåtar, böcker och ibland en hel näve extraband. Jag fick sansa mig lite men hade ändå en uns av förväntan över att packa upp min FC, och visst fick även jag en riktigt fin box! Det första man möts av är den snygga färgkombon av grönt och guld, en kombo min kära sambo fått mig att inse hur jäkla läcker den faktiskt är! ”Live your passion” är deras slogan och tja det är lite det vi gör här på Doing Time så jag gräver genast djupare.

Grönt och guld! (Foto: Anton B)

Boxen innehåller förutom klockan en lunta papper i form av certifikat, instruktionsbok och ett COSC-certifikat där värdena för just ditt urverk står skrivet, väldigt mysigt. Själva klocklådan i sig fortsätter i samma fina färgkombo och när jag öppnar locket så möts jag direkt av huvudpjäsen till vänster och tillhörande gummiband till höger, enkelt och snyggt. Jag gör inga volter eller höjer denna upplevelse till skyarna utan det känns helt klart som en schysst presentation, lite av det jag förväntar mig av en klocka i denna prisklass. Så klart godkänt men inte mer.

”Live your passion” det är vad vi gör här på Doing Time (Foto: Anton B)

Boett

Boetten på 41mm i diameter och 11mm tjock blandar elegans med sport och borstat med polerat! De blankpolerade sidorna och dess mjuka linjer i kontrast med ovansidans borstade och kantiga look ger dig verkligen mixen jag tror hela denna klocka handlar om! Jag fick direkt känslan av någon form av hybrid mellan dress och sport och ju mer jag kollar in detaljerna så inser jag att det är precis vad detta är.

Mix av borstat och polerat är ett återkommande inslag i Highlife-serien. (Foto: Anton B)
Kronan är snyggt prydd med Frederique Constants sköld. (Foto: Anton B)

Här kommer även noggrannheten in! De blankpolerade sidorna är magnifika och den skarpa linjen mellan kant och ovansidans borstade yta är knivskarp. Borstningen är även den magnifik och extremt fint utförd. I nästa steg kommer en blankpolerad bezel runt glaset vilket summerar hela mixen!

Baksidan pryds av en återigen lite sportigare ton med fönster för urverket och dess fina roséfärgade rotor.
Det finns så otroligt mycket att tycka om här och som det kanske hörs så är jag förförd av hela mixen! Tokbra!

Baksidan visar urverket och den fina roséfärgade rotorn. (Foto: Anton B)

De officiella siffrorna lug-to-lug nämner behändiga 45mm. Då länken är integrerad så bör man dock ha i åtanke att den faktiska storleken ökar någon millimeter i och med den permanenta mittlänken.

Tavla

Nu kommer vi till klockans signum och det man faller för först hos Highlife-serien: URTAVLAN!
Om det finns mycket att tycka om hos boetten så finns det minst lika mycket att tycka om här!
Det graverade globformade mönstret ger en form av 3D-känsla som fångar in hela skapelsen på ett fantastiskt sätt. När jag suttit med lupp och granskat detaljerna så märker man hur extremt noggranna Frederique Constant är och det lär man verkligen vara när man har ett mönster av den här typen på tavlan.

Urtavlan på Highlife Automatic COSC. (Foto: Anton B)

Indexmarkeringarna är applicerade, enkla och eleganta. De tillsammans med visarna tar återigen tillbaka klockan till en lite mer dressigare look, vilket väl återigen summerar hela denna här mix-klockan. Det jag noterade snabbt var den böjda tippen på sekundvisaren. Den finns ju där av anledningen att tidsavläsningen skall bli enklare, då det är visaren som är längst ifrån tavlan, men jag har nog aldrig noterat det så här tydligt på någon annan klocka tidigare. Oklart om jag är ett fan av just den detaljen, men det är såklart en smaksak. Lume återfinns på visare och index men är inte ett ställe de där lagt något exrtra krut. Den lume som finns lyser upp bra men någon långvarig ljusdans är inte att förvänta.

Det skall även nämnas att logotyp och texten på tavlan är printad.

Länk/Gummiband

När jag först såg den här klockan så hajade jag direkt till på hur fantastiskt snygg länken var! Den liksom sammanfogade hela skapelsen på ett sådant tajt och elegant sätt som jag tror endast går att åstadkomma med integrerade länkar. Jag var 110% säker på att jag kommer att köra denna pjäs på länk året om!
Jag hade fel kan jag säga! Frederique Constant har även givit denna modellserie en egen variant av quick-release, en väldigt bra sådan!
Du kan alltså med enkelhet hoppa mellan länk och band med ett litet knäpp, vilket jag faktiskt upplevt varit väldigt behändigt nu under sommaren.

Wristshot med länken monterad. (Foto: Anton B)

Länken i sig fortsätter i precis samma anda som resten av denna klocka, en mix av borstade yttre länkar och polerade mittlänkar. Den smalnar av rejält länk för länk och sammanfogar som sagt hela klockan på ett fantastiskt sätt. Spännet består av FC’s sköldlogotyp som är riktig snygg!

Länkbitarna är sammanfogade med typen pin and collar och kortas väldigt enkelt och behändigt med ett länkverktyg. Jag gillar länken men jag har tyvärr ett stort problem, jag har hamnat i ingemanslandet när det kommer till antalet länkbitar!
Spännet saknar såklart snabbjusteringar och en länkbit extra gör att den är för lös och en länkbit bort och den är på gränsen till för tajt för min handled på 18,5 cm.
EXTREMT frustrerande! Jag har dock inte kollat upp om FC rentav har halvlänkar att köpa till, det skulle i så fall vara en lösning. En väldigt personlig men ack så trist upplevelse av länken.

Gummibandet som medföljer är riktigt riktigt bra! Jag trodde som sagt att jag skulle köra länk all the way men lite tillfälligheter gjorde att jag inte kunde korta länken direkt vid uppackandet så jag svidade (tack vare quick-release) om till gummibandet direkt och föll in love! Extremt snyggt med lite canvas-aktig struktur på utsidan. Mjukt och följsamt och den blankpolerade länken som fäster bandet mot boetten är som kronan på knugen!

Så jag blev glatt överraskad över gummibandet som jag i ärlighetens namn kört mest under vår tid tillsammans, så det kan bli!

Wristshot med gummibandet monterat. (Foto: Anton B)

Upplevelse

Ja du Frederique Constant Highlife Automatic COSC, även om jag själv inte är så mycket ”Highlife” så har jag helt klart fattat tycker för dig! Det här är som ni säkert förstått en klocka som jag verkligen fallit för! Det blir tjatigt att påpeka det hela tiden men hela mixen av dress och sport är så jäkla bra utfört så det får till och med en sådan som mig (som enbart äger dykare) att falla pladask.

Fast den största upplevelsen är ändå hur väl utfört och genomtänkt allting är. Man kan som sagt sitta med lupp och granska detaljerna och minst sagt bli imponerad över hur det hela sammanfaller i symfoni. Här lirar verkligen hela paketet tillsammans, vare sig du vill köra länk eller gummi.

Vi går inte in så djupt på urverket i klockorna här på Doing Time och det är för att det redan finns enormt mycket info kring varje urverk på det berömda internet. Men även om inte Frederique Constant tagit fram det finaste ur arsenalen utan i stort sett använder ett lätt modifierat Selitta SW200-1 (men COSC-certifierat) så saknar jag faktiskt inte direkt någonting där heller.

Jag gillar verkligen SW200-1 och kan många gånger se det mer som en fördel än en nackdel att ha det i en klocka och i ärlighetens namn så kände jag att 28,800bph var den viktigaste egenskapen för min del när jag hittade denna klocka.

Så jag kan egentligen inte göra något annat än att hylla denna klocka ändå! Frederique Constant må än så länge vara ett ganska litet märke i Sverige men dra åt fanders vilka kompetenta människor som finns bakom den där skölden. Highlife Automatic COSC är värd varenda krona och jag vill verkligen tipsa om att överväga en pjäs från deras samling nästa gång de kittlar i köpar-fingret.

Ni kommer alltså helt klart höra mer kring Frederique Constant på Doing Time framöver!

Boett:
Rostfritt stål
Urverkstyp:
Automatiskt
Armband:
Rostfritt stål/Gummi
Kaliber:
FC-303
Diameter:
41 mm
Vattentät:
50m
Tjocklek:
11 mm
Lume:
Visare, index
Lug-to-lug:
45 mm
Lumetyp:
SuperLuminova
Bandbredd:
Glas:
Safir (både fram och baksida)

Plus

  • Extremt hög noggrannhet i detaljer
  • Fantastisk urtavla
  • Gummibandet

Minus

  • Fick ej länken att sitta perfekt på min 18,5cm handled
  • Böjd tipp på sekundvisaren?