First Stage – Shoal Deep

Vi har haft lyxen att fått testa och utvärdera ett par klockor under vårat första halvår här på bloggen och en angenäm upplevelse var när vi fick testa Second Hour – Giant Stride. Ur Second Hour har en ny gren vuxit fram tillsammans med den thailändske supermoddaren Jack Hypoxia har märket First Stage fötts, och vi har fått ta en titt på deras första modell Shoal Deep.

Nyfikenheten väcktes direkt jag fick höra om samarbetet och idén till hela det här projektet är minst sagt en spännande historia. Ambitionen med First Stage är enligt grundarna att skapa stilfulla, robusta och samtida klockor tillverkade kring case som är populära bland moddare t.ex. Seikos SKX-case. Sedan skall de blåsa nytt liv i dom genom unika tavlor, visare och hårdvara av hög kvalité. En blandning av något man känner igen och något helt nytt! Jag gillar’t!

Så först ut är alltså en stenhård dykare som är byggd kring ovan nämnda SKX-case.
Shoal Deep kommer fullspäckad och i en rad härliga färger på urtavlan.
Så låt oss dyka ner i First Stage – Shoal Deep!

Boett

Vi går direkt till det mest familjära! De allra flesta klockintresserade känner igen SKX-boetten och har säkerligen en egen historik tillsammans med den och det finns en anledning till att den är så omtyckt som den är. Riktigt bekväm och mjuka former gör att den bärs väldigt trevligt på handleden. Exteriören är alltså rakt av en SKX-boett, med samma specifikationer, men har modifierats på insidan för att kunna få plats med ett upphottat Miyota-verk. Jag fokuserar därför lite mer på de detaljer som First Stage lagt sitt krut på.

Den första detaljen på Shoal Deep som jag fastnade för var vridringen. Ruskigt snygg med sitt borstade intryck och klicken sitter verkligen distinkt och utrymme för backplay är i stort sett obefintligt. När du sedan släcker lampan så lyser verkligen den schweiziska lyspastan med prakt och just den biten är en av höjdpunkterna hos denna pjäs! Denna modell kommer med två olika val av vridring. Vårat exemplar är utrustad med dykarbezeln men finns även med en 12-timmars bezel för den som föredrar det.

Vänder vi på klockan så möts du av en väldigt detaljerad och snygg caseback! Liksom på urtavlan så möts du här av ett stim av hajar som ger intrycket av att du är nere i djupet och ser de underifrån. Ruskigt snyggt och kul att de verkligen drar hajtemat till sin spets. Här kan du även utläsa vattenresistensen som är goda 300m samt sedvanlig info.

Kronan är såklart skruvad och hanteras väldigt bekvämt vid tidställning och vid eventuellt uppskruvande av det automatiska Miyota 9039-verket. Valet av verk är också något jag vill lyfta fram. Jag gillar det skarpt och gillar personligen den högre frekvensen än de annars så populära NH-verken, från Seiko, har. Bra verk för pengarna helt klart!

Urtavla

Det går nog inte att titta på denna klocka och INTE haja till (pun intended!) det första man gör. Om du ser hajarna underifrån när du tittar på baklocket så ser du såklart hajarna ovanifrån när du tittar på urtavlan. Ruskigt läcker detalj och på just denna blåa urtavla så får looken ett härligt djup!

Hajar i all ära men övriga detaljer är minst lika bra. Distinkta och applicerade index som håller hög klass och den sluttande innerringen är skarp och bidrar till djupet i tavlan. Jag tycker även om att de skippat datumfönstret och låter tavlan leva sitt egna liv. Även här lyser lumen med prakt och det märks verkligen att det är en genomtänkt och genomarbetad dykarklocka.

Det hade kunnat vara en fullträff men tyvärr så känns visarnas finish och kvalité inte riktigt lika bra som resten. Upplever de platta, lite halvtråkiga och vassa i kanterna. Liten men ack så gnagande detalj. Sammanfattningsvis kan man ändå säga att du kan titta ner på handleden både 1, 10 och 75 gånger och fastna i detaljerna och allt som händer där.

Länk

First Stage Shoal Deep levereras på en riktigt snygg länk i Beads of Rice stil på 22mm som smalnar av till 20mm vid spännet. Personligen är BoR en av mina favoriter. Diggar verkligen utseendet och bekvämligheten så jag blev förväntansfull när jag såg att denna dykare levereras med det.

Det första man kan säga är att den är rejäl! Kraftigt rostfritt stål och tjockleken på länken är även den rejäl, det känns verkligen att du har en dykarklocka på dig vilket jag tycker att det ska göra på en sådan här typ av klocka. BoR-länken binder ihop hela paketet som är First Stage Shoal Deep på ett mycket bra sätt, både visuellt och funktionellt. Den sitter riktigt bekvämt på mina18,5cm handleder med en trio länkbitar borttagna. Inställningsmöjligheterna är enormt goda då de skruvade länkbitarna är många och enkla att ta bort + att dykarspännet erbjuder inte mindre än 6st mikrojusteringar.

Spännet håller även det hög klass med ett rejält lås med dubbla tryckknappar som gör att klockan sitter bekvämt och tryggt på handleden. Länken i sin helhet är verkligen en del av denna klocka som hamnar på pluskontot. Extremt bra och gedigen byggkvalité i kombination med många inställningsmöjligheter och ett spänne av bra klass. Detta spöar enligt mig många andra dykare i samma prisklass.

Till sist så mäter som sagt utrymmet mellan luggarna 22mm så möjligheten att laborera med härliga dykargummin är goda!

Upplevelse

För att sammanfatta min upplevelse tillsammans med First Stage Shoal Deep så kan jag bara börja på ett ställe: Urtavlan! När du packar upp den här klockan så är det omöjligt att inte fastna i detaljerna och stimmet av hajar. Riktigt snyggt och genomarbetat samtidigt som jag kan tänka mig att det inte är för alla men jag föll pladask. Särskilt denna blåa urtavla. Tillsammans med en familjär boett med lagom tweaks så får faktiskt denna klocka mig att plötsligt gilla SKX-caset, något jag inte riktigt gjort tidigare. Jag har ägt flera SKX och 5KX men aldrig riktigt känt mig bekväm med det. Den skruvade kronan och vridringen på Shoal Deep råder bot på det och jag trivs riktigt bra tillsammans med denna pjäs.

First Stage kör all in på hajtemat, kombinerar det med ett riktigt trevligt val av urverk samt en BoR-länk av riktigt riktigt bra kvalité. Allt förpackat i ett upphottat SKX-case. Jag gillar det!

De få detaljerna jag inte riktigt föll pladask för var de något tråkiga visarna, som dessutom inte håller samma kvalité i finish som resten av klockan. Slutordet är ändå positivt och jag gillar ambitionen gänget bakom First Stage har!

First Stage Shoal Deep släpps i färgerna Svart DLC, Shallows Blue och Kelp Green och kommer att gå att beställa via deras Kickstarter-kampanj som drar igång 21 och 22 April! All info hittar du på First Stage hemsida.

Boett:
Rostfritt stål 316L
Urverkstyp:
Automatisk
Armband:
Rostfritt stål
Kaliber:
Miyota 9039
Diameter:
42,5mm
Vattentät:
300m
Tjocklek:
13,76mm
Lume:
Visare, index och vridring
Lug-to-lug:
46mm
Lumetyp:
BGW9
Bandbredd:
22mm
Glas:
Safirglas med AR-coating

Plus

  • Mycket bra och snygg länk med enorma inställningsmöjligheter
  • Detaljerna
  • Distinkt och snygg vridring
  • Bra val av urverk

Minus

  • Tråkiga visare med lite avsaknad av finish