En liten band-guide

Häromdagen hade jag ett tjänsteärende till min gamla hemstad Linköping. Det var en strålande försommardag, solen gassade och fick Stångåns smutsbruna vatten att glittra förföriskt. Till min glädje fick jag någon timmas lucka i schemat och kunde strosa runt i mina gamla kvarter, känna stadens dofter och njuta av östgötskans melodiska klang i mina öron. Mina fötter ledde mig som av en händelse in på Malmergs Ur, och som av eh händelse hade jag en påse i handen när jag gick ut. Nybliven ägare till en MALM Air Wolf gick jag med lätta steg mot bilen och hemfärden längs E4.

Jag får säkert anledning att återkomma till själva klockan i kommande inlägg, men vill nu angripa situationen från en annan synvinkel. Jag valde givetvis att ta ut klockan på länk, men är i ärlighetens namn inte så förtjust i länken rent estetiskt. I samma veva hörde nämligen Wristbuddys av sig och bad oss kika lite på deras nya band. Sagt och gjort, här kommer en liten bandguide med inslag av recension och en redogörelse för min resa fram till ett nytt band på min Air Wolf.

Royal Straps

Båstadbaserade Royal Straps är generalagent för Geckota och Zuludiver i Sverige och Danmark, och återförsäljare i samma område för Bometto Cinturini. Armbanden man för håller genomgående mycket hög kvalitet m en till en rimlig prisbild. Mest kända är Royal Straps kanske för sina många varianter av sailcloth straps.

Det band jag prövade i den här bandbytes-bonanzan var dock ett band i canvas och läder från Zuludiver (produktbeskrivning här). Bandet är i grovt canvasmaterial, fodrat och försett med detaljer i italienskt kalvläder och försett med beige kontrastsömmar. Bandet ger ett otroligt välarbetat och kvalitativt intryck. Trots de gedigna materialen upplevs det redan från början som riktigt mjukt och följsamt. Lädret har en härlig doft som får mig att associera till när jag var barn och besökte skoaffärer tillsammans med mamma.

Just till Air Wolf upplever jag emellertid att bandet har en alltför tydlig retrovibb. Det kommer säkert hitta sin plats på någon av samlingens äldre pjäser vad det lider.

Canvas och läder från Zuludiver.
(Foto: ErikN)

Wristbuddys

Wristbuddys har varit up and running sedan februari i år och säljer framförallt högkvalitativa natoband, men också gummi/silikonband och ett stort urval av perlonband. Av grundaren och ägaren (Lavatt på KS) har jag fått lära mig att i princip all världens perlonband görs i en hemlighetsfull fabrik i Slovenien. Just sådana gyllene fragment av trivia gör att jag aldrig tröttnar på klockvärlden och klockintresset.

I detta test prövade jag två vanliga nato, ett seatbelt nato samt ett gummi från Wristbuddys. Dessa band, det skall understrykas, fick jag alltså mig tillsända för recension.

Personligen har jag ett komplicerat förhållande till natoband. Jag kan älska enkelheten och den tooliga känsla de kan ge. Jag kan tycka att det ser både snyggt och tufft ut när andra bär sina ur på nato, och jag har genom åren själv köpt otaliga natoband i alla tänkbara varianter och prisklasser. MEN natoband klär inte mig. I journalistikens namn skall jag emellertid givetvis höja mig över det faktum att ag helt enkelt inte tyckte klockan bars särskilt bra på natobanden i testet. Det beror inte på någon olycklig egenskap hos banden eller klockan i fråga, utan helt enkelt att jag helt enkelt inte är en sån kille som klär i natoband (jag har för övrigt exakt samma relation till bärandet av keps).

Natoband passar fint på Air Wolf, och på många bärare, men inte på mig. Det är dock verkligen inte bandens fel.
(Foto: ErikN)

Om det däremot är så att du, kära läsare, är en sådan som uppskattar och passar i natoband så vill jag famhålla Wristbuddys band som ett mycket bra alternativ. Materialet känns medeltjockt och är riktigt mjukt och följsamt redan som nytt. Inget av de band jag undersökte visade minsta tendens till fransning kring hål, kanter eller ändar. Personligen uppskattar jag den lite grövre, tvärgående strukturen på dessa natoband. Det ger ett klassiskt utseende och bidrar dessutom till att klockan sitter bättre på.

Om du gillar natoband så kommer du älska Wristbuddys kvalitativa version på det klassiska konceptet!
(Foto: ErikN)

Hårdvaran känns välgjord och gedigen och alla delar är insydda med stygn som verkar hålla riktigt god kvalitet. Spännet är riktigt trevligt, utfört i borstat stål med genomborrade hål för bandstiftet. Personligen föredrar jag emellertid spännen utan bandstift, den klassiska G10-modellen på natoband, både på grund av en mer klassisk look och på grund av ökad sinnesro då risken för ett bandstiftshaveri elimineras.

Den som söker en mer dressad stil, men vill ha natobandets enkelhet, gör klokt i att testa ett så kallat seatbelt nato med tunnare och tätare väv med högre lyster. Wristbuddys varient av dessa ”lyx-naton” är tekniskt lika de vanliga med samma layout och hårdvara. På mitt exemplar fanns emellertid antydan till fransning i kanterna redan från start. Min främsta kritik mot detta band är att de smälta kanterna kring hålen upplevs lite hårda och ”riviga” även på insidan, vilket drar ner komforten och kvalitetskänslan en aning.

Seatbelt nato – för en mer dressad stil.
(Foto: ErikN)

Utropstecknet i sändningen från Wristbuddys var deras silikonband. I kulören var det avsevärt ljusare än intrycket från hemsidan, men det uppfattar jag nog mestadels positivt. Designen har vissa drag av Isofrane, men går ändå en helt klart egen väg. Längs bandets kanter löper en djup och distinkt fåra, vilket ger liv och karaktär åt ytan.

Designen visar drag av Isofrane, men har också något eget.
(Foto: ErikN)

Det är lätt att justera passformen tack vare ett mycket stort antal, tätt placerade hål. Spännet, utfört i borstat rostfritt stål och med genomborrade hål för bandstiftet håller god kalitet och den breda ”tungan” bidrar till en känsla av säkert bärande.

Bandet är försett med quick release bandstift och uttaget för bandstiftets knopp är välgjort och gör sprinten lätt att manövrera. Meningarna om quick release bandstift går isär, men jag själv har aldrig upplevt några problem eller haverier med dem, och en dag som denna då jag prövade en uppsjö band i snabb följd uppskattar jag verkligen smidigheten.

Silikonbandet är utropstecknet i testet och försett med smidiga quick release-bandstift. (Foto: ErikN)

Silikonbandet är mycket välarbetat. Materialet är silkeslent och mjukt och ingenstans syns rester efter gjutskarvar eller liknande. Detta band är designmässigt annorlunda än andra gummi- och silikonband i min låda, och jag kommer troligen köpa på mig några fler av de många färgalternativ som erbjuds på Wristbuddys.

Watchwear

Watchwear ägs och drivs av den välkända Klocksnack-profilen Feskarn och för en mängd olika band, verktyg och tillbehör. I mitt test plockade jag in ett av deras canvas premium och ett gummi flex (som så vitt jag kan bedöma är identiskt med Malms orginalgummin).

Båda banden andas kvalitet och står sig bra i sin prisklass. Canvasbandet är fodrat med äkta läder. Redan från start är det relativt mjukt och följsamt, men känslan är definitivt att det är et band som vinner på att bäras. Spännet håller hög klass med både borstade och polerade ytor och imponerande skarpa gränser däremellan. Detta utförande gör att det passar bra till både borstade och polerade boetter vilket ju kan vara en fördel. Bandets sömmar känns välgjorda och ger karaktär och dynamik åt utsidan. Personligen råkade jag ut för en sådan situation som uppstår ibland att den idealiska passformen hade varit mittemellan två av de befintliga hålen i bandet, det är möjligt att detta prekära läge kan förbättras efter en tids regelbundet bärande. Allt sammantaget ett mycket bra och dessutom snyggt band.

Canvasbandet andas lyx och är fodrat med kalvläder.
(Foto: ErikN)

Gummibandet är mycket smidigt och mjukt. Även detta gummi är försett med quick release bandstift. Den mest unika egenskapen med bandet är den luftkanal som skapas av två utlöpare längs insidan. Detta var verkligen en vinnande designdetalj i min bok, inte minst såhär i sommartid, då det gör att huden under bandet inte blir lika instängd som den ibland kan bli med gummi/silikonband. Färgen var också mycket tilltalande, finishen hög och passformen perfekt. Allt sammantaget gjorde detta att det här blev bandet so fick sitta kvar på Air Wolfen efter testets slut. Bäst i test? Ja kanske.

Testvinnare? Ja, kanske det!
(Foto: ErikN)

Det man kan slå fast efter detta test, som vi kanske redan kände till, är att vi svenska klocknördar har turen att ha ett par riktigt bra och hängivna leverantörer av kvalitativa klockarmband till rimliga priser. Samtliga omnämnda i denna guide drivs också av genuint trevliga killar. Jag är medveten om att det finns ännu fler aktörer på marknaden, ingen nämnd och ingen glömd. Varför inte göra slag i saken redan idag: Byt dojjor på din dinka och gör den redo för sommaren. Support your local bandleverantör!