E.C. Andersson Calypso Sportblast

Många försök har gjorts, bland annat av mig, att beskriva den essentiella klockgarderoben, en grunduppsättning beträffande typer av armbandsur som gör ägaren rustad att alltid kunna välja rätt klocka vid rätt tillfälle. En dykare och en dressare är självklara storheter i en sådan lineup, höger och vänsterback om man så vill. Men en dynamisk laguppställning kräver också den där tvåvägspelaren, liberon, som kan göra underverk varsomhelst på planen. I klocksammanhang talar jag givetvis om sportstålet. 

Personligen har jag en stark vilja att stödja svenska initiativ på klockmarknaden, och kombinationen av detta och en längtan efter en robust sportstålklocka fick mig att surfa i allt snävare svängar kring E. C. Andersson. 

E. C. Andersson grundades, och är baserat, i Göteborg och vurmen för västkusten, saltvatten och segling går inte att ta miste på. Företaget släpper sina klockor i mycket begränsade upplagor och de dyker relativt sällan upp på andrahandsmarknaden. 

Följaktligen kändes det som ett tecken när deras sportstålmodell Calypsa släpptes i ett sandblästrat utförande med vit tavla i en upplaga om tre stycken just på min födelsedag. 

Klockan kommer med en ganska enkel presentation, en svart ask av mindre modell och ett kort som förklarar att verket efterjusterats till en imponerande exakthet om +/- 4 sekunder. 

Boett 

Det första som slår en när man lyfter Calypson ur sin kartong är tyngden. Det är ett rejält stycke stål med en massiv kvalitetskänsla. 

Designmässigt är E.C. Andersson trogna sitt arv, och de maritima influenserna är tydliga. Logotypen, ett sjömärke eller enslinje återfinns i svart tryck mot den gråvita tavlan och på den generöst tilltagna kronan. Märket återfinns också på boettlocket, och sinnrikt integrerat i utformningen av den dolda claspen. Även timvisarens utförande för tanken till ett sjömärke. 

Boettens utformning är stram och rak med en liten vinkling nedåt av de korta luggarna för att omfamna den integrerade länken. En diameter på 40 mm och en relativt liten tjocklek om 9,85 mm bidrar till användbarheten och gör att klockan passar de allra flesta. Den återhållsamma designen och den ganska väl tilltagna bezeln görs att den snarast bärs en aning mindre än vad diametern antyder. Möjligen kunde övergången mellan boett och länk kunna ha gjorts mer steglös för att understryka att det faktiskt är ett integrerat bygge. Trots den raka utformningen sitter den förvånansvärt bra om min 18,5 cm handled. 

Tavla 

Tavlans färg anges i produktspecifikationen som ”arctic”, i detta fall skulle jag säga att det är en nyans av ljusgrå snarare än vit. Utförandet är nordiskt svalt och väl genomtänkt med loggan placerad klockan 12 och tre rader information (100m/Göteborg/Automatisk) klockan 6. Med risk för att stöta mig med några ordvitsande blåvittsupporters tycker jag kanske att man kunde hållit sig till två rader här… 

Index är applicerade, rektangulära, och dubblerade klockan 12. Utförandet är mycket bra och kvalitetskänslan påtaglig. 

Länk 

Den integrerade H-länken känns sammetslen i sitt blästrade utförande och inger en kvalitetskänsla som jag annars bara känt hos betydligt dyrare klockor. Den dolda claspen gör den lätt att bära och bidrar till ett stramt och välarbetat helhetsintryck. På minussidan hamnar det rätt stora ”spelet” mellan länkens delar, här ser man rejält med luft mellan länkarna, även om det märks allra mest när klockan hanteras snarare än bärs. 

Upplevelse 

Som nämnts ovan sitter Calypson, den lite platta boett utformningen till trots, smått fantastiskt bra på min handled. Länken är också den påfallande bekväm och den satinerade ytan bidrar till en mycket behaglig bärarupplevelse. Utseendemässigt har E.C.A. lyckats balansera tooligt och dressat på ett sätt som saknas motstycke i min klocklåda. Både boett och länk smiter elegant under skjortmanschetter på styrelsemöten (i den mån man går på sådana föreställer jag mig), samtidigt som hela bygget utstrålar en nästan fornnordisk råstyrka och ger bäraren trygghet i att ha en klocka som tål att hänga med på vad dagen än erbjuder. Intressant nog är det, formatet och den återhållsamma färgskalan till trots, en av de klockor jag fått mest uppmärksamhet för när jag burit den; av klocknördar såväl som fullt friska individer. 

En del av köpupplevelsen som måste omnämnas är kontakten, eller bristen därpå, med kundservice. E.C.A . Har flera sociala mediekanaler. I samband med mitt köp hade jag två frågor till kundtjänst, dels fick jag aldrig någon entydig orderbekräftelse eller leverensnotifikation. Jag sökte en bekräftelse på detta men fick inget svar alls. Meddelande via Messenger är till och med oläst såhär en månad senare. Klockan dök dock upp, så på så vis var det ju frid och fröjd. Mitt andra ärende rörde en ödmjuk fråga om läderband till klockan. Detta nämns i produktbeskrivningen på företagets hemsida, men något läderband fanns inte i paketet. Jag är otroligt nöjd med länken, men ville mest försäkra mig om att ha fått ett fullt set. Detta fråga har jag också ställt till kundtjänst via mail. Tre veckor senare har jag fortfarande inte fått något svar. E.C. Andersson är ett litet företag, men samtidigt ett företag som vill sälja en upplevelse och en premiumprodukt. Sett i ljuset av det kan deras kundtjänst faktiskt inte anses hålla måttet. 

Boett:
Rostfritt stål
Urverkstyp:
Automatiskt
Armband:
Integrerar stållänk
Kaliber:
Kalibrerat Miyota 9015
Diameter:
40 mm
Vattentät:
100m
Tjocklek:
9.85mm
Lume:
Visare och index
Lug-to-lug:
48 mm
Lumetyp:
Ice Blue
Bandbredd:
Integrerad länk
Glas:
Safir med AR-coating

Plus

  • Gedigen konstruktion 
  • Mångsidigheten 
  • Tavlans höga finish

Minus

  • Glapp mellan länkdelar 
  • Anonym presentation
  • Bristfällig kundservice