Celegin Draken

Extra disclaimer: Sedan denna recension skrevs har Erik blivit partner och delägare i Celegin Precisionstidtagning. Läs mer här.

Vi har ju bestämt oss här på Doing Time för att ha en hög grad av transparens och integritet i allt vi gör. Detta gör att just denna recension måste förses med en hel rad friskrivningar och förtydliganden. Man kan säga att min bias för denna klocka började redan i barnsben. Som uppvuxen i Linköping var ljudet av jetmotorerna på SAAB den mest bekanta och trygghetsskapande ljudkuliss man kan föreställa sig. Mina turer till Flygvapenmuseum som liten var otaliga, och ett särskilt plan har alltid slagit mig som det vackraste och det tuffaste jaktplanet av dem alla, inte bara i Sverige utan i världen – den legendariska J35 Draken är och förblir den mest fulländade designskapelse den svenska försvarsindustrin producerat och det elegantaste flygplan som någonsin brutit ljudvallen. En klocka uppkallad efter just detta plan var därmed närmast predestinerad att falla mig på läppen.

Som om inte detta vore nog har jag under det senaste året haft mycket omfattande kontakter, och vid något tillfälle även träffat, märkets grundare, Mr Leonard Celegin och kommit att räkna honom till mina vänner.

Klockan jag fått tillfälle att recensera är en prototyp som jag lånat helt utan ersättning. Det förtjänar emellertid att påpekas att jag redan beställt, och betalat fullpris för, ett exemplar.

Celegin i allmänhet och Draken i synnerhet är alltså någonting jag gillar, och om det har påverkat min objektivitet i denna artikel så må det vara hänt – men härmed också känt. Ny lyfter vi!

Att umgås med Draken och med Celegin är som att fika med en vän.
(Foto: ErikN)

Presentation

Då det exemplar jag recenserat alltså var en prototyp kom den inte med de förpackningar som produktionsenheterna kommer levereras med. Tanken är att Draken skall komma i en ganska kopakt och praktisk klockrulle i läder och canvas och med plats för flera klockor (se bilden). Denna och ytterförpackningen är emellertid inte klara ännu, så någon särskild åsikt om dem kan jag inte ha (mer än möjligen att rullen ser snygg ut på bild).

Draken kommer levereras i en militärinspirerad klockrulle i läder och canvas.
(Foto: Celegin)

Boett

Redan innan lanseringen har jag hört flera röster som påpekat likheterna mellan Celegin Draken och Sinn 104. Någon har till och med kallat modellen för en Sinn-homage. Diskussionen om homage eller inte tenderar att bli både infekterad och osaklig, så den lämnar jag gärna därhän, men beröringspunkter finns helt kart mellan de båda uren. Dessa beröringspunkter är dessutom långt ifrån slumpmässiga. Dels råkar jag känna till att Leonard Celegin, precis som jag själv, är en ivrig Sinn-entusiast, så vissa influenser kan såklart ha uppstått den vägen. Ännu intressantare är det dock att Draken och 104:an har en gemensam utvecklingsbakgrund där funktionen i båda fallen kommit att ge formen.

Celegin Draken och Sinn 104 head to head. (Foto: Erik N)

Den första versionen av Celegin Draken var en bicompax kronograf med tydliga referenser från ikoniska militära flygarkronografer som Heuer Bundeswehr 1550 och Lemania Viggen. Även Sinn 104 är en vidareutveckling på av militära kronografer, vilket återspeglas bland annat i att det på vissa 104:or återfinns skalstreck om 1/4 sekund mellan minutstrecken, markeringar som används vid tidtagning med ett 4 Hz kronografverk, men saknar praktisk betydelse på en trehandare. I fallet Celegin valde man att pausa kronografen på grund av en osäkerhet rörande det verk (ST 1901) som man valt, men enligt vanligtvis välunderrättad källa (Leonard Celegin) finns långtgående planer på att lansera en kronograf med ett mer pålitligt verk längre fram. En spännande resa att följa minst sagt.

Finishen på Drakens boett är minst sagt imponerande för en klocka i denna prisklass och från en ny och liten tillverkare. Nästan hela boetten är borstad, sidorna har en ruskigt stringent utförd vertikal borstning och bandhornens ovansidor en längsgående. Borstningen är överallt både jämn och tydlig. Längs de vinklade, något kantiga bandhornens yttersidor löper en smal polerad fasning som ger liv och dynamik åt konstruktionen och ger hela klockan ett lättare intryck.

Den vertikala borstningen på Drakens sidor imponerar. (Foto: ErikN)

Baksidan på den begränsade första versionen av draken är i safirglas med insyn till SW200-1-verket. Runt baklocket återfinns sedvanlig text och numrering och på ett sätt som Celegin valt att göra typisk för sina klockor så är all information skriven på svenska. En detalj vi gillar här på Doing Time där vi ju även själva envisas med att hålla fast vid det svenska språket.

Innan jag prövade Draken skall det erkännas att jag hade mina betänkligheter på grund av storleken. Jag brukar vara blyg för det allra mesta som överskrider 40 mm, och Drakens dryga 42 mm fyllde mig med fruktan och respekt. Efter åtskilliga dagars mycket flitigt användande kan jag dock slå fast att den sitter som en smäck på min 18,5 cm handled och att den bärs förhållandevis elegant även till skjorta och andra mer dressade plagg. Någon kostymklocka är det inte och kommer aldrig ett vara, men en mycket anpassningsbar kompanjon i vardagens övriga skeenden är det definitivt.

Vridringen på Draken är enkelriktad med 120 klick. Känslan är mycket distinkt med ett trevligt ljud, bra linjering och nästan inget ”spel” varken i vridriktningen eller vertikalt. Känslan påminner definitivt om den hos klockor i en helt annan prisklass och från betydligt mer namnkunniga tillverkare. Vridringsinlägget är keramiskt vilket borgar för en reptålig och robust yta som kommer bestå tidens tand väl. Den djupblå färgen på vridringen är vald med omsorg och plockar upp olika ljus och omgivningar på ett mycket imponerande sätt som får den att skifta mellan olika nyanser av blå till nästan svart beroende på förhållandena. Skalsteg och 12-markering är fyllda med lysmassa för att underlätta tidtagning i absolut mörker, en mycket sympatisk funktion i dessa tider av stigande elpriser.

Kronan är stor och rejäl som det anstår en dykare. Den är skruvad i boetten för att säkerställa tätheten. Jag uppfattar kronan lättmanövrerad. Möjligen är de olika lägena inte lika distinkta som på en del andra klockor jag testat, men det kan ha att göra med att jag testat en prototyp, och jag vågar inte uttala mig om hur det förhåller sig på produktionsenheterna. Oavsett vilket är det definitivt inget som vållar användaren några som helst problem. Kronan är signerad med Leonard Celegins initialer, LC, en elegant och personlig touch som dessutom är riktigt snygg.

Tavla

Tavlan på Draken är matt svart med arabiska siffror fyllda med lysmassa. Läsbarheten är fantastiskt bra, såväl i dagsljus som skymning och mörker.

Tavlans mest särskiljande drag är en siluett av J35 Draken i lätt relief och en högblank lyster. Siluetten har samma svarta färg dom tavlan i övrigt, vilket gör att den bara framträder i vissa vinklar och ljus. Lite som förlagan, det snabba och smäckra jaktplanet, som plötsligt dök fram ur molnen för en sylvass attack mot de aningslösa fingerade MiG-planen för att sedan försvinna lika snabbt och mystiskt igen.

Utöver flygplanssiluetten pryds tavlan av Celegins logotyp och modellbeteckningen Draken i tryck under klockan 12 och texten ”Automatisk” över klockan 6. Därutöver står ”Sverige” skrivet på den klassiska ”Swiss made-positionen” till vänster om 6:an. Detta balanseras inte av någon text till höger om siffran 6 vilket skapar en minimal men synbar skevhet som stör åtminstone mitt tvångsmässiga öga en aning.

Klockan tre återfinns ett datumfönster med ett svart datumhjul med vit text. Datumfönstret bryter en aning i n i siffran 3, jag vet att detta är en detalj som kan få somliga att störa sig något alldeles enormt. För egen del tycker jag faktiskt att det funkar riktigt bra, och då är jag ändå en mångårig skeptiker till datumfönster över huvud taget. Döm själva!

BGW9 på vridring, visare och index ger god läsbarhet även för ljusskygga typer
(Foto: Celegin)

Armband

Draken levereras med två robusta canvasband, ett khakifärgat och ett blått. Banden är tjocka och rejäla med en baksida av läder. Nya kan de upplevas som ganska stela, men de är av en typ som kommer forma sig, mjukna och åldras med värdighet. Dessutom vet jag att de band som kommer komma med den slutgiltiga versionen av klockan skiljer sig från dem till prototypen i det att de har färre sömmar, något som kommer gör dem smidigare och mindre stela. På banden sitter ett ganska stort spänne i borstat rostfritt stål och ett utförande som påminner om de klassiska Pre-V-spännena. Detta spänne blir en till av de få detaljer jag inte uppskattar med draken. Jag hade föreslagit ett smäckrare och mer klassiskt spänne, men dels är smaken som röven – klöven och dels är det ju lätt att byta (på både band och bak lyckligtvis).

Bland de många positiva detaljerna på Draken får man leta efter småsaker att inte älska. I mitt fall blev det detta spänne. (Foto: Erik N)

Utöver khakibanden kommer ett natoband att vara tillgängligt liksom en länk med solida ändlänkar och fjärilslås. Draken är tvivelsutan ett strap monster som kommer göra sig på många olika armbandslösningar. För egen del bar jag recensionsexemplaret mestadels på ett lite vintageaktigt brunt racingläder som jag hittade i lådan, väl medveten dock om att Celegins egna canvasband sannolikt kommer bli vinnare i längden. Enligt Celegin själva finns emellertid även ett läderband i planerna, och det skall enligt säker källa vara ganska likt det jag använde.

Upplevelse

Draken är i många avseenden en helt fantastisk klocka, och en mycket imponerande debut för ett svenskt märke som utan tvivel kommer bli att räkna med i framtiden. Jämfört med kusinen Sinn 104 ger den ett robustare och mer tooligt intryck, och designen känns otroligt genomtänkt och väl arbetat in i minsta detalj. Jag har haft förmånen att följa Leonard Celegin på en del av den resa som utvecklandet av Draken varit, och jag vet att det varit otaliga svåra beslut där ingenting lämnats åt slumpen. Lyckligtvis märks detta på slutresultatet.

För den som önskar förvärva en Draken i den första serien Draken J35F finns ännu ett fåtal kvar att teckna sig för. Enklast görs detta genom att helt enkelt maila till tid@celegin.se. Framöver kommer en serieproducerad version, J35S, med bland annat solitt bakstycke och en något annorlunda färgpalett i övervägande svart att släppas. Mer om detta kommer på Celegins hemsida.

Framöver kommer draken släppas i en serieproducerad upplaga, J35S,med en något annorlunda färgpalett. (Foto: Celegin)

Genom våra kontakter med Celegin vet vi på Doing Time också att de har flera intressanta modeller i pipelinen. Närmast ut är en dykare vid namn Treudd. Vi hoppas och tor att vi kommer få anledning att återkomma till Leonard och hans spännande märke och råder våra läsare ett hålla ett öga på Celegin. Draken har lyft!

Draken har lyft! (Foto: Erik N)
Boett:
Rostfritt stål
Urverkstyp:
Automatiskt
Armband:
Canvas på läder
Kaliber:
Sellita SW200-1
Diameter:
42,5 mm
Vattentät:
100 m
Tjocklek:
13,2 mm
Lume:
Visare, index och vridring
Lug-to-lug:
49 mm
Lumetyp:
BGW9
Bandbredd:
22 mm
Glas:
Safir (fram- och baksida)

Plus

  • Svenskt nystartat märke med stark förankring i klockkommunityt
  • En tuff och anpassningsbar klocka med genomtänkt formspråk
  • Mycket läsbar

Minus

  • Omvänt från fördelen naturligtvis ett vågspel att köpa en klocka från ett helt nytt märke
  • Smärre designdetaljer inom ramen för tycke och smak såsom texten ”Sverige” på tavlan och canvasbandens spänne
  • Hade möjligen kunnat vara 1 mm mindre