Boldr Venture Earth

Singaporebaserade Boldr Supply Co har gjort sig ett namn I microbrandsfären framförallt med sina kompakta och robusta fieldwatch-inspirerade titanur i Venture-serien. Förutom klockdesignen håller företaget en hög profil även vad gäller hållbarhetstänkande och socialt ansvar. Tidigare har man släppt varianter av Venture-serien till förmån för sjukvårdsarbetare under coronapandemin och i samarbete med en thailändsk insamlingsfond för arbete med autism bland annat. 

Senast i raden av ansvarstagande och innovativa grepp är Venture Earth, med en boett helt i återvunnet titan. Det var det konceptet som tilltalade mig, säkert innerst inne möjligheten att på något woke och 2021-mässigt sätt rättfärdiga min okynneskonsumtion beträffande klockor. Vidare motiverade jag mitt köp med en fäbless jag utvecklat för boetter i udda material, mer om detta i ett senare inlägg… Hur som helst kände jag mig nog återhämtad från OWG march 2021 med en Boldr för att ge mig på det igen. 

Presentation 

Här har Boldr inte sparat in på någonting. Klockan kommer i en robust pelicase-liknande låda som känns välarbetad och gedigen. Som kuriosa kan nämnas att en kompis, som pysslar med magnetfiske, erbjöd sig att köpa bara boxen för att förvara något slags supermagnet i . Det säger säker något tänker jag.

Boett 

Ventureboetten är liten och smidig med sin 38 mm i diameter och sina korta, nära nog integrerade bandhorn. Formspråket är kantigt med skarpa vinklar och hela boetten är satinerad. Den skruvade kronan, placerad klockan 4 känns välavvägd och välarbetad och ger ett riktigt bra grepp. Personligen brukar jag sällan manövrera kronan med klockan på, men på Venture-boetten upplever jag att detta fungerar utmärkt. 

Earth-modellen kommer med ett specialdesignat baklockmed symboler som skall påminna om vikten av återvinning. 

Att bandhornen är borrade är en välkommen detalj, givet att Venture-serien är riktiga strap monsters samtidigt som titan är något mer repkänsligt än stål exempelvis i kontakt med ditt skarpslipande bandstiftverktyg. 

Boetten är totalt 12 mm hög inklusive safirglaset som sticker upp en liten aning över glasringen. Jag upplever att den bärs smidigt och lätt glider in under skjortmanschetten de dagar du går för en dressad look. 

Tavla 

Tavlan är Earth-modellens mest unika del. Den är helt klädd i återvunnet titan med index i relief vilket ger ett minimalistiskt och lätt industriromantiskt intryck. Klockan 12 tronar Boldr-loggan i relief och klockan 6 återfinns texten “RECYCLED TITANIUM”. Tim- och minutvisare är av  syringe-modell belagda med japanskt superlume. Sekundvisaren är en rak needle-variant med orange spets och en liten lollipop-variant som motvikt. Allt sammantaget ger det hela ett monokromatiskt och lite rått intryck som skiljer Venture Earth från min samling i övrigt. Det tar ett tag att vänja sig och jag kan fortfarande pendla mellan att älska det och att tycka det känns lite trist. Ett definitivt minus är att själva tavlan och index, liksom sekundvisaren, helt saknas lume det drar ner både estetiken och användbarheten en aning. Personligen kan jag även tycka att man kunde skippat texten om återvunnet titan och nöjt sig med att informera om det på baklocket. 

Lume återfinns enbart på tim- och minutvisare (Pressbild från Boldr)

Länk 

Venture Earth levereras på ett natoband med titan-hårdvara. På mitt exemplar saknade spännet sin “tunga” vilket, i kombination med en generell skepsis mot natoband, gjort att jag inte provat det på. Ett nytt band är på väg med FedEx. Istället vill jag skriva några rader om länken som jag köpte till. 

Länken är helt i titan med solida skruvade länkar och ett signerat viklås med säkerhetslås och tre microjusteringshål. Passformen på ändlänkarna mot boetten är ruskigt tight och bra, vilket , tillsammans med de korta bandhornen, nästan ger ett intryck av integrerad länk. Hela länken är, precis som boetten, satinerad, vilket gör att det hela ger ett mycket väl sammanhållet intryck. Finishen på länken är imponerande. Den är mjuk och följsam att bära trots att spelet mellan länkdelarna är minimalt. Spännet kan jag varken hylla eller fördöma, det är ett standardspänne som gör jobbet på ett bra sätt. På länk och med den grå tavlan ger hela klockan ett mycket helgjutet och metalliskt intryck vilket skänker pondus trots det kompakta formatet och den låga vikten. 

Länken ser nästan intergterad ut (Foto: Erik)

Upplevelse 

Boldr är ett intressant märke som bjuder på en mycket prisvärd klockupplevelse. Helhetsintrycket och presentationen är kvalitativ och över vad man kan förvänta sig för prislappen. Klockor i titan är i sig en speciell upplevelse med den matta ytan, den “torra” och “krispiga” känslan och den låga vikten. I mitt fall bjöd köpet på ett smärre missöde i form av ett defekt band, något som emellertid hanterades snabbt och komplikationsfritt. Venture-serien är riktigt fina, prisvärda och mångsidiga klockor som bjuder ett bra insteg i Boldrs värld. Just Earth-modellen är designmässigt mycket speciell, vilket kräver lite energi för att bestämma sig om man älskar eller inte. Jag har tagit den till mig som en praktisk, smidig och minimalistisk jobb-klocka, men man bör ta med sig att modellprogrammet också rymmer mer lättillgängliga designer. 

Boett:
Återvunnet titan
Urverkstyp:
Automatiskt
Armband:
Natoband i återvunnet nylon
med titanhårdvara
Kaliber:
SII NH35A
Diameter:
38 mm
Vattentät:
200m
Tjocklek:
12mm
Lume:
Tim- och minutvisare
Lug-to-lug:
44mm
Lumetyp:
Japan superlume
Bandbredd:
20 mm
Glas:
Safir med AR-coating

Plus 

  • Innovativt materialval 
  • Välarbetad länk 
  • Genomtänkt boett 

Minus 

  • Avsaknad av lume på tavla och sekundvisare 
  • Texten på tavlan 
  • Bristande QC på bandet 

One Ping

  1. Pingback: Udda boettmaterial - Doing Time