Urmakaren i brevlådan – att serva klockan på distans

Vi på Doing Time har en känsla av att många av våra läsare, precis som både Anton och Erik, bor utanför storstädernas tullar, där urmakare är lika sällsynta som podtaxis och think tanks. Men inte skall väl det hindra en klockälskare från att serva sina älskade dinkor?

Vi har tagit en titt på tre urmakare som tar emot kunder på distans. Vi vill betona att detta inte är någon reklam eller något betalt samarbete, utan att vi bara vill informera om riktigt bra tjänster som står till buds för oss som inte bor granne med urmakar’n.

Urservice i Norr

Skellefteåbaserade Urservice i Norr drivs av urmakarmästaren Ingemar Forsberg som har en lång och gedigen urmakarbakgrund. Verkstaden är auktoriserad för ett stort antal välkända märken såsom exempelvis Omega, Tag Heuer och Longines och vid service av dessa märken används enbart orginaldelar. Jag har anlitat Ingemar för flera, mindre, arbeten såsom glasbyten och service på äldre ur. Min erfarenhet är att Ingemar är såväl snabb som suveränt trevlig och professionell och jag har alltid varit utmärkt nöjd med de arbeten han utfört. Enklast kontaktas Urservice i Norr via mail för en diskussion om arbetet, prisförfrågan och så vidare. Därefter skickar du helt enkelt din klocka med posten till Ingemar och får den tillbaka på samma sätt. Något som bidragit till mitt stora förtroende för Ingemar och Urservice i Norr är att man också avrått från vissa arbeten där risken överstigit nyttan för klockan. Den typen av ödmjukhet och ärlighet gör det lätt att lita på Ingemars kloka råd. Kostnadsmässigt har jag upplevt att Urservice i Norr erbjuder mycket konkurrenskraftiga priser och att det utförda arbetet verkligen varit värt pengarna.

Dinurmakare.se

I Mullsjö utanför Jönköping huserar urmakaren Tomas Schenström under firmanamned Dinurmakare.se. Precis som Ingemar har Tomas en lång och gedigen urmakarbana bakom sig och han har arbetat med prestigefyllda märken som bland annat Rolex. Tomas har flera kreativa sätt att möta sina kunder och har bland annat inrett en husvagn till en mobil urmakarverkstad som ibland kan ses uppställd på marknadsdagar på Västra Torget inne i Jönköping. Dessutom tar han emot i verkstaden i den egna bostaden, där han gärna bjuder på en rykande espresso medan han arbetar eller bara snackar klockor en stund. Dinurmakare.se erbjuder till och med konceptet Quickservice Drive In, där Tomas möter upp kunden i bilen och utför enklare jobb medan man väntar. Även Dinumakare.se har möjlighet att ta emot klockor på distans och erbjuder förutom stort kunnande, fackmannamässigt utfört arbete och rimliga priser alltid en trevlig pratstund. Tomas utför även arbeten på vägg- och golvur och kan erbjuda hembesök i närområdet.

Förutom urmakeriet driver Tomas Chronologica, en mycket läsvärd blogg om allt som hör horologin till.

Urbrev.se

Urbrev.se, med sin bas i Landskrona är kanske granskningens mest utpräglade distans-urmakare och har gjort just pakethanteringen och den digitala interaktionen till ett signum. Via ett formulär på hemsidan begär du enkelt ett gratis kostnadsförslag, och bestämmer du dig fr att gå vidare med det så skickar UrBrev ett frankerat och adresserat emballage för att skicka in klockan. Därefter kan du lätt följa statusen på ditt arbete via hemsidan, en funktion åtminstone jag verkligen tilltalas av. Utöver sedvanliga urmakeriarbeten renoverar UrBrev även länkar och genomför borstnings- och poleringsarbeten. Jag har haft en klocka på uppfräschning hos UrBrev och upplevde processen smidig, kostnaden rimlig och arbetet väl utfört. Urbrev lämnar alltid ett års garanti på utförda arbeten och erbjuder försäkrade transporter för värden upp till 50 000 kr.

Sammanfattningsvis kan vi på Doing Time konstatera att tillgången till kvalitativt urmakeri inte är begränsad till storstäderna. Med stort förtroende kan du vända dig till någon av de skickliga urmakare som bedriver urmakarverkstad på distans. Hälsa från oss!

Rubrikbilden används med benäget tillstånd från Urservice i Norr AB.