Skräddarsydda klockarmband

Att välja rätt band till mina klockor är en av de roligaste och mest tillfredställande sakerna med klocksamlandet tycker jag. Åtskilliga gånger har det hänt att jag beställt en hel drös nya band till en nyköpt klocka, redan innan själva klockan anlänt, och jag har mer än en uppsättning där jag betalt mer för bandet än för klockan. I de allra flesta av mina klockboxar i källaren ligger någon form av oanvänt orginalband och skramlar. Att säga att armbandet är för klockan vad kläderna är för mannen är kanske att ta i, men den vanligt förekommande liknelsen med skor har definitivt sina poänger.

Många gånger har det också hänt mig att jag har en ganska klar vision av vilken kombination av klocka och band jag vill åstadkomma, men att exakt det bandet inte stått att finna på marknaden. Dessutom kanske klockeländet har en udda luggbredd som ställer allting på ända. Lösningen på detta kan vara att ta kontakt med någon av alla de fantastiskt duktiga småskaliga, eller rent hobbymässiga, tillverkarna av klockarmband därute och få ett band skräddarsytt. Detta har jag gjort åtskilliga gånger, och de alla flesta gångerna har jag blivit utomordentligt nöjd med resultatet.

Ett särskilt hedersomnämnande vill jag ge till MJ Leather, som sytt mina första, och definitivt några av mina bästa skräddarsydda band. Han har dessvärre lagt ner produktionen för att kunna prioritera annat i livet, men has band kommer pryda många klock-nördars handleder länge än!

För at dela med mig av en del av mina erfarenheter, men också för att slå ett slag för några fantastiska bandtillverkare därute tänkte jag därför ge mig på ett skriva en liten guide i de skräddarsydda klockarmbandens vidunderliga värld. Jag kommer presentera ett urval av de tillverkare jag handlat med. Detta urval blir givetvis höggradigt subjektivt, men jag har ändå försökt åstadkomma viss spridning, om inte annat avseende material och typ av band. Håll tillgodo!

Grietze Leather Watch Straps

Grietze har en relativt nystartad verksamhet utifrån ett nyvunnet intresse för armbandsur. Intresset, och talangen, för handarbete har hon emellertid haft sedan länge. Själv fick jag kontakt med Grietze via en gemensam bekant, och har därefter köpt tre band av henne. Hittills är materialen uteslutande olika typer av läder.

Den lilla ”verkstad” där Grietze skapar sina band (Foto: Grietze)

Som jag skrev så är verksamheten ny, det går definitivt att hitta band med mer avancerad konstruktion och högre finish, men det som måste frahhållas är tjänstvilligheten och servicen. Grietze vill skapa precis det band just du vill ha, och lyssnar noga på kundens önskemål. Hon är tydlig med att hon ser ett lärande i den egna produktionen och söker aktivt feedback för att nästa band skall bli ännu bättre än det förra.

Ett IWC-influerat pilotband i mjukt mörkbrunt läder (Foto: ErikN)

Det ena bandet jag köpt av Grietze är ett mörkbrunt pilotläder, klart inspirerat av de klassiska IWC-banden. Detta band köpte jag till min MALM Air Wolf, och det har snabbt blivit lite av en favorit. Lädret är otroligt mjukt och följsamt och gör klockan mycket bekväm trots det kantiga utförandet. Stygnen är en aning grövre och glesare än på IWC’s orginalband, men jag gillar den lire ruggade och hemvävda känslan det ger. Ett fantastiskt skönt band som lyfte min Air Wolf till de höjder den förtjänar!

Racingstrap på Flightmastern (Foto: ErikN)

Det andra bandet från Grietze, är ett rödbrunt racingstrap till min Seiko Flightmaster. Denna klocka har en bandbredd på 21 mm, så utbudet av färdiga band är en aning begränsat. Därför bestämde jag mig för att få ett skräddarsytt. I framtagandet av detta band fick jag vara mycket delaktig i alla detaljer, och slutresultatet blev verkligen exakt som jag ville ha det. Bandet är sytt i ett härligt tjockt rödbrunt kvalitetsläder som jag tror kommer bli snyggare och snyggare ju mer det bärs. På det band jag först fick från Grietze till denna klocka satt de vita kontraststygnen en aning för nära bandhornen, och kom att skava emot dessa. Detta korrigerades emellertid med glädje och ett helt nytt band. En service långt utöver det vanliga!

Sammanfattningsvis kan jag varmt rekommendera att beställa band från Grietze. Enklast sker detta via hennes Instagram. Verksamheten är hobbybetonad, så jag antar att tillgänglighet och leveranstider kan komma att variera, men det kan ju ses som en del av charmen. Söker du ett rustikt läderband till en lite tooligare klocka är det hit du skall söka dig. Jag gissar att produktionen i framtiden kommer rymma än fler varianter och att hantverksskickligheten bara kommer öka!

Spaceace Watch

Nästa nedslag blir i den vidunderliga världen av canvas, gärna återvunnen canvas från militära persedlar. Spaceace Watch återfinns, och kontaktas, även han enklast på Instagram, där ett rikt urval av hans produktion också kan beskådas.

Spaceace syr medvetet sina band i en lite ”ruffig” stil, för att passa tooligare ur, men också för ett skönt sätt att ”klä ner” mer eleganta pjäser.

Jag har två band från Spaceace att visa upp, varav det första är ett band i blått canvas från en gammal väska från den svenska marinen som pryder min gamla Poseidon-dykare. Bandet är sytt med svarta läderdetaljer, också de i återvunnet material.

Poseidon på ett band från Spaceace i ett påtagligt effektsökande arrangemang för Instagram (Foto: ErikN)

Det andra är ett band i någon tysk militärväska, som jag köpte till min Damasko, men som hamnat på min Nezumi Baleine

’Baleine’ betyder val på franska, men det visste du redan (Foto: ErikN)

Spaceace syr sina band med stort fokus på kundens önskemål, men också med integritet och konstnärlighet. Banden känns gedigna och välsydda och känslan är definitivt att de kommer åldras med behag. En rolig detalj är att Spaceace har god tillgång till svenska vintage-material för oss som gillar en lokal anknytning och historia. Även Spaceaces verksamhet är hobby- och lustbetonad, vilket bidrar till den personliga känslan. Söker du ett lite tufft och ruffigt canvasband, kanske till en pjäs med militär anknytning, ja då är det till Spaceace du skall vända dig!

Postale Watch Straps

Nu har det blivit dags att söka sig utanför landets gränser och in till Den Store Grannen i Öst, jag talar såklart om Finland. Här hittar vi Postale Watch Straps, en mycket erfaren tillverkare av klockarmband i återvunna materiel och faktiskt en inspiratör till Spaceace. Postale har, förutom sin tillverkning av skräddarsydda band, också levererat till det högintressanta finska klockmärket S.U.F Helsinki, ett märke väl värt att kolla in och som vi hoppas få återkomma till här på Doing Time.

Mitt band från Postale är sytt gammal persedelpåse från tyska marinen med gula kontraststygn. Det kom att konkurrera ut Spaceace-bandet på min Damasko DA36.

Postale syr band i återvunna material men med mycket finnish finish (Foto: ErikN)

Jämfört med Spaceace så är Postale-banden aningen styvare och har en något högre finish, dock utan att ge avkall på den rätta toolwatch-känslan. Detta är verkligen ett band som andas kvalitet och att det kommer hänga med dig länge, oavsett vilka resor du tar det med på. Även Postale har en fantastisk Instagram med tonvis av inspirerande och frestande bilder på några av de bästa canvasband som går att köpa för pengar.

47 Ronin Straps

Avslutningsvis tänkte jag nämna ett köp av skräddarsytt band som jag blivit något mindre nöjd med. Via Instagram blev jag kontaktad av den ganska högprofilerade Singapore-baserade armbandstillverkaren 47 Ronin. Dessa band tillverkas med exklusiva material från Japan och är ganska välkända, inte minst bland Paneristi. Jag föll för frestelsen och lät sy ett band i 22 mm som jag tänkte skulle passa på flera klockor i lådan, men lät tillverkaren få all konstnärlig frihet vid utformningen. Armbandet är överlägset det dyraste jag köpt (och dyrare än relativt mång av vina klockor), och jag tvingas inse att jag aldrig kommer bära det. Det är inget fel på det, hantverket är utsökt och materialen exklusiva, men det passar inte alls på någon av mina klockor och absolut inte på min handled.

Detta band från 47 Ronin är nog det skräddarsydda band jag hittills älskat minst. Up for grabs! (Foto: ErikN)

Att jag ändå tar upp detta band i guiden har två huvudsakliga skäl: Dels för att nyansera bilden av att köpa skräddarsydda band, det är klart att det är ett visst vågspel och att det inte alltid blir succé även om min erfarenhet säger att det ofta blir det. Det andra skälet är att kolla om någon av våra läsare önskar köpa ett superlyxigt och knasigt band till ett pris som vida understiger vad jag slängde iväg på det. Hör av dig till mig i så fall!

Rubrikfoto: Grietze