Only watch 2021

”Av alla oviktiga saker är fotboll den viktigaste” lär påven Johannes Paulus II ha sagt, och som vanligt en mästerskapssommar har vi haft ett par veckor då det verkligen känt så. Det varade ända tills insikten om att sommaren 1994 var ett undantag och inte en regel gjorde sig påmind och, åtminstone mitt, intresse för landslagsfotboll gick i dvala fram till VM 2022.

Vi på Doing Time, och förmodar jag många av våra läsare, skulle nog även ranka armbandsur högt på listan över väldigt viktiga oviktiga ting, och handen på hjärtat: Visst tänker du mer på gångreserven än klimatet?

För mig som lägger stora mängder tid och energi (och en viss mängd pengar) på klockor, som ju i ett större perspektiv saknar värde och betydelse, är det alltid glädjande med initiativ som kan förena klockintresset med något som verkligen ger mening. Ett typiskt sådant initiativ är Only Watch, en vartannat år återkommande välgörenhetsauktion där unika exemplar av premiumklockor från några av de finaste tillverkarna auktioneras ut till förmån för forskning om den fruktansvärda muskelsjukdomen Duchennes muskeldystrofi. Auktionen anordnas i Monaco och fursten Albert II är dess högste beskyddare.

I år anordnas auktionen för nionde gången, och hittills har man samlat in mer än 70 miljoner euro och haft en reell betydelse för möjligheten att ta fram läkemedel som kommer kunna börja prövas i kliniska studier 2022.

Deltagande märken

Årets upplaga av Only Watch samlar 54 märken och 6 november kommer 53 unika klockor auktioneras ut. De deltagande märkena är:

AKRIVIA – ANDERSEN GENÈVE x EDWARD SEXTON – ARMIN STROM – ARTYA x JOHN MC LAUGHLIN – ATELIER DE CHRONOMETRIE – AUDEMARS PIGUET – BALTIC – BELL&ROSS – BLANCPAIN – BOUCHERON – BOVET 1822 – BREGUET – BULGARI – CARL F. BUCHERER – CHANEL – CHARLES GIRARDIER – CHOPARD – CYRUS GENEVE – CZAPEK GENÈVE – D.CANDAUX x SATURNO – DE BETHUNE x VOUTILAINEN – F.P.JOURNE x FRANCIS FORD COPPOLA – FABERGE – FREDERIQUE CONSTANT – GIRARD-PERREGAUX x BAMFORD WATCH DEPARTMENT – H. MOSER & CIE – HERMÈS – HUBLOT – JACOB&CO – JAQUET DROZ- KONSTANTIN CHAYKIN – KRAYON – LAURENT FERRIER – LOUIS MOINET – LOUIS VUITTON – LUDOVIC BALLOUARD – MAURICE LACROIX – MB&F – MONTBLANC – MORITZ GROSSMANN – PATEK PHILIPPE – PERRELET – REBELLION TIMEPIECES – RESERVOIR – RICHARD MILLE – ROMAIN GAUTHIER – SPEAKE-MARIN – TAG HEUER – TRILOBE x DANIEL BUREN – TUDOR – ULYSSE NARDIN – URWERK – ZENITH x FELIPE PANTONE

Det är tydligt att tillverkarna verkligen anstränger sig för att leverera spektakulära och excentriska pjäser till Only Watch, och följden är att de flesta modellerna både är dyrare, och absolut mer flamboyanta än de klockor vi normalt sett njuter av och skildrar här på Doing Time. Jag rekommenderar verkligen att bläddra igenom den spektakulära kollektionen. Här har jag emellertid valt att särskilt visa upp tre av de klockor som jag tycker är särskilt spännande, och som jag med glädje skulle kunna tänka mig att bära. I jämförelse med den övriga katalogen är det ganska återhållsamma ur, men exklusiviteten och den horologiska verkshöjden går inte att ta miste på.

Baltic Pulsometer Chronograph Monopusher 1/1

Det franska, relativt nystartade märket Baltic är kanske något av en katt bland de mer etablerade hermelinerna på Only Watch. Märket, som är relativt välkänt i Sverige, startade 2017 med en Kickstarter-kampanj, och utgör enligt mig ett av de bästa exemplen på hur man kan förvalta en sådan uppstart väl. Baltic är ett tydligt bevis på varför man inte undantagslöst skall fnysa åt klockor på Kickstarter.

Baltic Pulsometer Chronograph Monopusher 1/1(Foto: Pressbild)

Baltics bidrag till årets Only Watch är en monopusher-kronograf. Jag tycker den är särskilt intressant eftersom insamlingen är för ett medicinskt ändamål, och den definitivt är lite av en ”doktorsklocka” med sin pulsometerskala graderad för 30 pulsationer. Klockan är byggd kring ett gammalt manuellt Ventus 150-verk från 1940-talet som låter sig beskådas genom glasbaksidan.

Jag tycker detta är en fantastiskt vacker och klassisk klocka med sina applicerade Breuget-index och de välplacerade subdials. En särskild eloge tycker jag det är värt att man valt att särprägla tavlan enbart med ett diskret ”1/1” i tryck ovanför 6:an. Den som vet vet.

Tag Heuer Only Watch Carbon Monaco

Den trogne läsaren vet redan att jag har en liten fäbless för kompositklockor och andra udda boettmaterial (mer om detta här). Tag Heuers stentuffa släpp till årets Only Watch kittlade mig därför omedelbart på alla de rätta ställena. Grunden är den klassiska Monaco (passande med tanke på var auktionen äger rum) som gjordes odödlig av Steve McQueen i filmen Le Mans från 1971, men här förpackad i ett mattsvart marmorerat case av kolfiber. Baksidan pryds av det största safirglas som någonsin monterats på en Monaco. Den semi-skeletoniserade urtavlan är också den gjord i kolfiber och ger inblick till det exklusivt finisherade Heuer Calibre 02-verket med hairspring i kolfiber.

Tag Heuer Only Watch Carbon Monaco (Foto: Pressbild)

Klockan kommer på ett råtufft handgjort läderarmband med ett präglat mönster som påminner om en stållänk. Jag föll pladask för hur de djärvt orange visarna kontrasterar mot den matta karbontavlan. Hela kompositionen andas dynamik och råstyrka. Här har du en räserlocka som tar dig med stil och elegans rätt in i framtiden!

Tudor Black Bay GMT One

Sist ut i min personliga Only Watch-trifecta är en välbekant klocka ett unikt utförande. Tudor bidrar till auktionen med en Black Bay GMT där boett och länk fått en forcerad patina med en hemlig teknik.

Tudor Black Bay GMT One (Foto: Pressbild)

Även verket, ett MT5652 Manufacture Calibre, har fått en släng av patinerings-sleven för en skön känsla av att ha suttit på Bockstensmannens klocka för att sedan grävas upp och bearbetas av en vitryggig hackspett. Trots den omilda behandlingen verket ger sken av att ha utsatt för håller de en precision på 5 sekunder (0 +5) och motstår magnetfält på 15’000 Gauss. Dessutom levererar verket 70 h gångreserv med en frekvens på 28 800 bph.

Gudarna skall veta att jag inte är något fan av fauxtina, men denna klocka har ändå något särskilt. Om inte annat gläds jag av tanken på hur kul det måste se ut när man unboxar detta unika pjäs, med ett utseende som om den blivit överkörd av ett pendeltåg, och den ligger ömsint, varsamt, förpackad på en sammetskudde för att inte repas under taxiresan hem från auktionen…

Avrundning

Vi på Doing Time applåderar såklart ett initiativ som kombinerar horologi i den absolut högsta skolan med ett mycket angeläget och välgörande ändamål. Vi rekommenderar varmt att titta igenom hela katalogen, som är tillgänglig online, för en stunds intensivt internet-ögongodis. Har du de ekonomiska musklerna så vill vi också säga: In och buda!

För dom av oss som kanske inte har för avsikt att ropa in en av de unika pjäserna på Only Watch, men som ändå vill stödja forskningen kring Duchennes muskeldystrofi vill Doing Time uppmana till att ge ett bidrag till Neuro, PG 90 10 07-5, BG 901-0075, Swish 90 100 75.

Mer information och hela katalogen hittar du på Only Watch’s hemsida.

Bilden i rubriken är en pressbild och används med benäget tillstånd från Hublot och Only Watch.