Tankar kring: Frederique Constant

Frederique Constant är helt ny mark för mig. Tills för drygt en månad sedan så hade jag knappt lagt märke till denna hyfsat unga (grundat 1988) tillverkare från Schweiz.

Då jag kollade igenom deras urval av klockor så insåg jag att det fanns väldigt mycket som tilltalade mig, särskilt från Highlife-serien. Dressiga klockor får man nog ändå säga att dom är men just Highlife-serien flörtar lite lätt med mer sportiga linjer och integrerad länk, där började min och Frederique Constants resa.

Jag började botanisera kring deras historia och läste en hel del recensioner och man får ändå säga att dom är väldigt noga i det dom gör. Märket grundades som sagt 1988 av herr Peter Stas och fru Aletta Bax i Hong Kong, men flyttade till Schweiz 1997. De tog namnet Frederique ifrån Aletta Bax gammelmormor Frederique Schreiner (1881-1969) och Constant från Peter Stas farfar Constant Stas (1880-1967), smällde ihop dom och bildade Frederique Constant.

Intervjuer med grundarna visar snabbt att de siktade på att tillverka exklusiva klockor till betydligt bättre priser än de som erbjöds från andra Schweiziska tillverkare kring 1988. Spontant känns det som att man hört de där orden förut ”Exklusiva klockor till bättre priser”, någonstans tror jag mer på det när Peter Stas tittar in i kameran och säger det än vad jag känt med många andra tillverkare.

De har en intressant och väldigt fin historia trots sina blott 33 år i branschen, jag rekommenderar varmt att ni kollar in den! 1992 släppte dom sin första kollektion, en dressig kollektion innehållande både kronograf och månfas som komplikationer. Men de som skulle bli synonymt med märket är heartbeat/open-heart!
Enligt Peter Stas så var dom först(!) i världen med detta 1994. Men p.g.a. de fortfarande var ett litet märke och inte hade varken kapital eller jurister som kunde fixa patent så föll det sig så att de helt enkelt inte blev nåt av med den saken, och vips så var det flera tillverkare som hakade på designen. Ändå en rätt fin fjäder i hatten!

2006 började de tillverka in-house uverk och i dagens kollektion så finns det blandat av in-house och ”uthus”, som vi säger här i dalarna. 2016 köptes Frederique Constant upp av Citizen Group men de är enligt egen utsago fortfarande till stora delar ”själva” och fortsätter att styra sin egna utveckling. Men man kan väl tänka sig att det finns lite ekonomisk kraft i och med detta uppköp, att ha Citizen Group i ryggen känns som det kan vara till stor fördel för FC.

Det blev visst en historielektion i allt som jag läst de senaste veckorna kring Frederiqe Constant, men vem gillar inte lite historia?

Hur som helst så har det landat i att jag ändå har fått se mig besegrad över charmen som denna tillverkare sprider omkring sig. Min svaghet för blåa urtavlor, integrerade länkar och mixen av borstat och polerat stål gjorde att jag la mig pladask när skatteåterbäringen trillade in! Frederique Constant Highlife Automatic COSC, så heter det senaste tillskottet i min klocklåda. Så bered er på mer snack om detta märke framöver, kanske en recension t.om?

Kolla för bövelen in Frederique Constants kollektion och håll ögonen öppna så kommer det snart fler rader, för jag har en känsla av att det finns mycket gott att upptäcka hos min nyfunna vän!

Länk: www.frederiqueconstant.com