RZE Fortitude – flygande titan

Att navigera i mikromärkesdjungeln är inte alltid lätt – men vi på Doing Time finns här för dig för att understundom peka på saftiga russin i kakan av klocksläpp. Ett märke vi verkligen tagit till oss är Singaporebaserade RZE som vi skrivit om redan förut när vi höjde dykaren Endeavour till skyarna. Det var därför med viss entusiasm vi tog del av offentliggörandet av företagets senaste släpp, Fortitude, en tvättäkta flieger som alltså hör hemma just i de skyar där vi redan, lite märkligt kan tyckas, placerat Endeavour.

En trovärdig flygare

Det finns viss anledning att ha förtroende för just RZE när det kommer till att skapa en pilotklocka. Ägaren och grundaren Travis Tan är nämligen själv en erfaren linjepilot, och det märks även för en landbaserad lekman att det ligger både tankemöda och efterforskning bakom Fortitude.

Det ligger kunnande och tankemöda bakom många av detaljerna på Fortitude – kronan på verket är kronan på verket. (Foto: RZE)

Exempelvis kan nämnas att klockan, som precis som RZE:s andra modeller är gjord helt i titan, är 15 gånger mer motståndskraftig mot magnetfält än den ISO 764-standard som gäller för armbandsur. Titanet i både boett och länk är dessutom specialhärdat med RZE’s patenterade UltraHex-behandling, vilket ger en yta som är mycket motståndskraftig mot repor (1200 Hv för våra mest kalenderbitande läsare).

Andra spännande designelement på Fortitude är glasringen, som med sina snedgående fåror är tänkt att påminna en jetmotors turbin, och den stora kronan som för tankarna till den tid då flygarässen var tvungna att hantera sina klockor med flygarhandskar på.

Kronan och glasringen är detaljer som gör Fortitude till en riktig flygarhjälte.
(Foto: RZE)

Inuti flygkroppen på Fortitude snurrar ett NH35A-verk, en favorit i mikrovärlden minst sagt. Det är naturligtvis inte det mest upphetsande horologiska mästervärket, men för en överkomlig tool watch tänkt att tåla tuffa tag kan det vara ett av de allra klokaste valen.

Fortitude, som kommer komma ut på marknaden den 13 december, kommer släppas i fyra färgvarianter: Nighthawk, Cruiser White (full lume), Turbo Teal och Nimbys Grey. Nytt för detta släpp är att RZE nu också har en EU-baserad återförsäljare med säte i Berlin, vilket gör att klockorna kan beställas utan obehagliga påslag som moms och tull. Redan nu kan man göra en icke bindande anmälan för att kunna förbeställa en av de 250 första Fortitude redan den 6 december genom att skriva upp sig här.

Vi på Doing Time har glädjen att meddela att vi, som första svenska klockmedium, kommer att recensera Fortitude, och ser fram emot att delge er våra tankar om klockan efter att ha provat den under sedvanligt fältmässiga förhållanden.

Samtliga bilder i artikeln är pressbilder och används med benäget samtycke från RZE.

One Ping

  1. Pingback: RZE Fortitude – Doing Time