Lagium – Spänn fast säkerhetsbältet!

Om man, som vi på Doing Time gör, ägnar väldigt mycket tid åt att surfa runt i nätets klockrelaterade vinklar och vrår, ja då stöter man ibland på spännande saker. Extra glada blir vi när det spännande finns på nära håll, och när nya spännande initiativ spirar runt om i just vårt avlånga land.

Jag blev därför alldeles väldigt förtjust när jag råkade på ett gäng ambitiösa gymnasieelever från Nyköping som är i färd med att ta fram en egen klocka. Mattias, Oskar, Adam och Daniel har tillsammans tagit fram konceptet Lagium, och siktar enligt egen utsago på att bli det nya world wide watch”.

Klocktillverkning på schemat

Projektet drivs inom ramen för ett så kallat UF-företag, det vill säga ett projekt under killarnas gymnasieutbildning. De går nämligen alla på teknikprogrammet vid Gripen-gymnasiet i Nyköping. Jag har stött på klock-relaterade UF-projekt tidigare, men då har det rört sig om att sälja hjälpligt re-brandade kinaklockor eller mer eller mindre generiska natoband.

Killarna bakom Lagium har emellertid betydligt högre ambitioner än så. De vill ta fram en egen klocka från grunden, och går sin egen väg både vad gäller design och materialval. De drivs av en fascination för klocktillverkning och en ambition att arbeta fram en helt egen produkt. Dessutom kommer de tillverka stora delar av klockorna. Boetter, band och tavlor kommer tillverkas inhouse, något som faktiskt redan från start gör Lagium ganska unika bland svenska klocktillverkare.

Boetter, urtavlor och armband kommer tillverkas inhouse av killarna själva.
(Foto: Lagium)

Nytänkande materialval

Den första Lagium-klockan kommer bli en ganska karaktärsstark tool watch med relativt råa former. Till själva boetten kommer man arbeta med oortodoxa material och väljer i nuläget mellan aluminium och epoxy. Möjligen kommer vi även få se en Lagium i trä.

Under huven kommer det ticka pålitliga, men kanske lite generiska kvartsverk från Miyota, ett klokt val kan tyckas för att hålla nere produktionskostnader och tillverka en tillgänglig klocka.

Lagium-klockorna kommer levereras på ett natoband som killarna kommer tillverka själva av återanvända bilbälten, ett tufft hållbarhetstänk som vi på Doing Time vill applådera. Det blir seatbelt nato på riktigt!

Vad gäller specifikationer i övrigt så kommer boetten ha en diameter på 42 mm och klockan en höjd på 11 mm med en luggbredd på 20 mm. Gångbara mått på en klocka som kommer kunna passa och tilltala många!

Armband av återvunna bilbälten – det är seatbelt nato på riktigt det! (Foto: Lagium)

Begränsade batcher

För den intresserade så kommer priset för en Lagium-klocka ligga någonstans mellan 800 och 1000 kronor och de kommer göras tillgängliga i begränsade batcher utifrån efterfrågan. Beställningar kommer kunna göras via företagets Instagram och, på sikt även en hemsida. Båda dessa är under framtagande och länkar kommer givetvis dyka upp här när de är i drift!

Lagium har ambitionen att fortsätta existera som klocktillverkare även efter UF-tiden, och vi på Doing Time hoppas vi lyckats vara bland de första att skriva om ett ungt och modigt svenskt märke som är här för att stanna. Vi önskar dem all lycka till och hoppas få återkomma med en review av en äkta Lagium – made in Nyköping!

Sedan denna artikel skrevs har designen på klockorna omarbetats ganska påtagligt inför släppet. Vi hoppas kunna återkomma inom kort med en recension. För att följa resan och vara med när klockorna släpps rekommenderas ett besök på Lagiums hemsida eller deras Instagram. Redan idag kan du beställa deras högkvalitativa klockarmband i både 20 och 22 mm bredd.

Rubrikfotot och övriga bilder är renderingar som används med benäget tillstånd från Lagium UF.