En smygtitt på Tusenö Shellback

Det har onekligen börjat snackas en del om svenska Tusenös kommande släpp Shellback, åtminstone i internets svenska klockkretsar. Egentligen är ju vår hållning här på Doing Time att inte skriva alltför mycket om klockor som vi inte upplevt, men när något såhär spännande är på gång från en svensk tillverkare, ja då är vi varken bättre eller sämre än att vi gärna gör ett undantag.

Tusenö Watches

Tusenö såg dagens ljus 2015 och startade med att släppa First 42, en kronograf byggd kring Seikos VK64 verk. Detta, så kallade hybrid- eller mechaquartzverk, har blivit lite av mikromärkenas ögonsten på grund av möjligheten att, till ett överkomligt pris, bygga en kronograf med ett visst mått av själ och hjärta. Med First 42 började också min egen personliga relation med Tusenö, och jag tycker att det är roligt att konstatera att vi, i vissa avseenden, gjort en parallell klock-resa sedan dess. Jag tyckte klockan, som jag vågar hävda hämtat en del inspiration från IWC Portuguese, var superfin och såg den som en möjlighet att nästan få bära portugisen till vardags. Glad i hågen inte bara tingade jag två exemplar själv redan i Tusenös Kickstarter-kampanj, utan förmådde flera vänner, kollegor och en kusin att köpa First 42:or. Sedan dess har dock en del vatten runnit under både mina broar och Älvsborgsbron i Tusenös Göteborg. Jag vill inte på något sätt snacka ner First 42 som sådan, men konstaterar bara att för egen del känns en asientillverkad kvartsare i PVD-rosé inte riktigt lika spännande längre. Det kan nämnas att modellen följdes av en First 38, som i de flesta avseenden är att betrakta som samma klocka i en mindre boett.

Tusenö First 42 – Resans början (Foto: Tusenö)

Alla resor börjar någonstans emellertid, och det är verkligen något att hylla Tusenö för: De visar en tydlig ambition att göra en resa, och att utmana sig själva släpp för släpp. First-serien kom att följas av den ganska uppmärksammade Blackwater-serien, en dykare med Selitta SW200-1 verk och en integrerad länk. De första exemplaren släpptes i samarbete med Svenska Sjöräddningssällskapet , och bar deras logga på tavla och baksida. Steget från First 42 till Blackwater var både stort och, i mitt tycke, lovvärt och klockan har rönt en del uppskattning i de klockkretsar jag bevakar. Personligen har jag, som kanske noterats, lite av en vurm för svenska klocktillverkare och bär gärna dykare. När Blackwater släpptes kämpade jag därför med min inställning till den. Jag ville verkligen vilja ha den, men lyckades inte. Jag tycker helt enkelt inte att den är snygg, och det tvingas jag stå för. Möjligen tycker jag att de olika designelement från ikoniska modeller den inspirerats av är aningen för lätta att bakspåra, eller så är det något helt annat som skaver. Hallelujakörerna infann sig helt enkelt aldrig. Jag är återigen inte ute efter att devalvera Blackwater som klocka, tvärtom det är en fin pjäs i många avseenden, men den förmådde aldrig kittla mina köpnerver tillräckligt (trots att detta vanligtvis inte är speciellt svårt).

Blackwater – Tusenös första automatiska modell (Foto: Tusenö)

Shellback

I och med den kommande modellen Shellback blir det uppenbart att Tusenö tar ännu ett steg i sin utveckling mot att vara en genuin klocktillverkare att räkna med. Den nyfikne har sedan en längre tid kunnat följa utvecklingsarbetet via Klocksnack och via företagets egen blogg. I dessa kanaler framgår tydligt att man gjort ett gediget detaljarbete och undvikit att gena i hörnorna. Utvecklingsarbetet har tagit över två år, och Tusenö har verkligen vinnlagt sig om att ta fram en klocka som är både relevant och attraktiv med en design som lyfter ur mängden och dessutom till ett klart överkomligt pris. Parallellt med lanseringen har företaget också uppdaterat sin logga och grafiska profil, något som ytterligare bidrar till en känsla av långsiktighet och ambition. Min känsla är att Tusenö förvaltat framgångarna från Kickstarter och quartzare på bästa tänkbara sätt och att man nu tar plats bland de tyngre namnen av etablerade svenska klocktillverkare.

Även denna gång är det alltså en dykare som erbjuds, och även denna gång sker tillverkningen i Schweiz. Även om man bevarat visst designmässigt DNA från Blackwater så är Shellback emellertid verkligen en helt annan klocka.

Visarna känns igen från Blackwater, men i de flesta avseenden är det en väldigt annorlunda klocka
(Foto: Tusenö)

Klockan kommer lanseras i två utföranden, en svart och en blå variant. Den svarta tavlan är högblank medan den blå är borstad på ett sätt som gör att färgen varierar påtagligt i olika vinklar och ljus. Tavlan är i sandwich-utförande med bakomliggande BGW9 SuperLumiNova, vilket bidrar till det levande intrycket. En rolig detalj är att den ringformade timvisaren kommer att svepa precis över bokstäverna ”SHELLBACK” på tavlans undre halva. Shellback kommer att erbjudas både med och utan datumfönster klockan 6 för båda färgvarianterna. En riktigt mysig designdetalj är att även datumfönstret omges av lume för ett harmoniskt och enhetligt intryck dag som natt.

Shellback kommer erbjudas i både en blanksvart och en borstad blå variant, båda med eller utan datumfönster
(Foto: Tusenö)

Jag kommer inte tynga er med alla specs i denna artikel, utan hoppas få återkomma till de tekniska detaljerna i en kommande review, men jag vill ändå få med lite snabb data. Diametern kommer ligga på 40 mm inklusive bezeln och lugg till lugg mäter Shellback 47 mm. Under huven tickar ett Ronda Mecano Kaliber R150 som levererar 28.800 FPH med hacking-funktion och 40 timmars gångreserv. Bandbredden är 20 mm, och vid förbeställning kommer klockan levereras med länk, tropic-inspirerat gummi och ett nato. Länken kommer med snabbfästen vilket kommer underlätta för alla användare att få ta del av Shellback som strap monster. För vidsynta typer som tolererar dykare på läder så tror jag att Shellback kan pryda sin plats även med skinnskor.

Med Shellback har Tusenö lyckats med det man misslyckades med med Blackwater: Att väcka min köplust. Framförallt den blå modellen gör mig riktigt nyfiken. Jag har ännu inte bestämt mig för hur jag skall förhålla mig till datum i detta fall, men nog lutar jag åt en no date.

Vi på Doing Time hoppas snart kunna bjuda på en recension av klockan med våra personliga intryck, men fram tills dess följer vi, liksom ni, Tusenös utveckling och lanseringen av Shellback med spänning.

Tusenö kommer öppna för förbeställningar av Shellback i augusti. För att läsa mer om modellen, släppet och förhandsbokningarna gå in på Shellbacks sida!

Rubrikfoto: Tusenö (pressbild)